måndag 13 april 2009

Odla som Obama

Obamas' American Gothic - high resolution

Bild: via The Kitchen Gardener för EatTheView.org

Det har ju skrivits en hel del om att det skall börjas odlas grönsaker i vita husets trädgård. Tillsammans med ett tjugotal skolbarn från Bancroft Elementary Schoo har Michelle Obama börjat gräva upp en del av Vita husets södra gräsmatta. Köksträdgården kommer att innehålla mer än 50 olika sorters grönsaker.
Michelle Obamas tanke är bland annat att skolbarn skall kunna göra studiebesök i köksträdgården och lära sig vikten av att äta närodlat och ekologiskt för att på så sätt sprida vidare budskapet till amerikanska familjer. Fokus ligger mycket på vikten av att äta nyttigt eftersom presidentfrun har gjort hälsosammare kostvanor till en av sina hjärtefrågor.

Då & nu
För över 50 år sedan lät Eleanor Roosevelt anlägga en victory garden i Vita husets trädgård. Dessa trädgårdar som i USA och Storbritannien kom att kallas victory gardens. Segerns trädgårdar var en folkrörelse under bägge världskrigen. Man lät gräva upp bakgårdar, parker, skolgårdar och idrottsplatser för att plantera grönsaker eftersom nationen behövde mat men och så för att odlingen stärkte gemenskapen.

Läs mer!
Det kalla kriget vanns i köket
Staden gror
Farmer in Chief


2 kommentarer:

  1. Verkligen kul idé, läste om det i Göteborgs-Posten.

    SvaraRadera
  2. (i Ryssland har jag sett fortfarande, hela lilla trädgården potatisland)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin