måndag 6 april 2009

Matmåndag - Camilla uppmanar till Arlabojkott

Morning cows

Bild: James Jordan

Det var knappt ett år sedan jag först skrev om Camillas matuppror men det verkar pågå alltjämt. Från att ha fokuserat på bättre mat till skolor, förskolor och äldrevården handlar det nu om bra och närodlad mat på bred front. I mars fick Camilla motta priset "Pour le mérite Gastronomique", som delas ut av M. Sandahl Foundation. Sandahl Foundation bildades 1963 av krögaren Björn Halling, känd bl. a. från Restaurangakademin i Stockholm. Namnet kommer från Maurice Sandahl som var känd krögare och konditor, både i Sverige och USA. M Sandahl Foundation ser som sina viktigaste uppgifter att slå vakt om gastronomiens traditioner, råvarornas kvalité och yrkets vidare utveckling.
Här kommer ett utdrag ur Camillas senaste nyhetsbrev:

Upprorisk undertecknad gör slut med Coop och skickar tillbaka Medmera-kortet.
När konsumentägda Coop stödjer Arlas försök till mjölkmonopol tackar jag vänligt men bestämt för mig och handlar någon annanstans.
Om vi i Sverige ska kunna bevara vår biologiska mångfald, bo på en levande landsbygd och kunna handla lokalt är det dags att via konsumentmakt ruska om monopolivrarna med en tvättäkta gammaldags bojkott!
38.000 konsumenter i Skåne vill ha Skånemejerier kvar, de vill stödja sin lokala bonde. Som ett svar på detta konsumentengagemang, delar Coop och Arla just nu ut "smakrabatter" som räcker hela året ut, till sista december -09 alltså, de erbjuder tre kronor i rabatt på alla Arla-produkter.
Som konsumenter ska vi då ha i åtanke att för varje liter billig mjölk vi köper från Arla så försvinner intäkterna för resten av landets bönder och mejerier. När de sedan fått ner andra mejerier på knä, då kommer de att köpa upp dem och tvinga in bönderna i Arla-koncernen och utan konkurrens är det Arla som fullt ut kontrollerar mjölkpriserna. Då är det nog slut med "smakrabatter", misstänker jag.
I vår familj väljer vi gärna produkter från lokala mejerier när vi hittar och framdför allt när vi är ute och reser, exempelvis Norrmejerier, Sju gårdar, Wapnö, Falköpings mejeri, Gefleortens mejeri eller Skånemejerier . Till vardags blir det en hel del laktosfritt fråna Valio.

Relaterade inlägg:
Mer om matupproret

Läs mer!
Besvikna mjölkbönder vill starta lokalt mejeri
Upprop för lokalt mejeri
Små lokala mejerier mer lönsamma än de stora

2 kommentarer:

  1. Hon har verkligen en stor och viktig poäng i det hon säger. "Tyvärr" råkar det nu vara så att arla har en väldigt utpräglad ekofilosofi och när det går framåt där så märks det verkligen. Det går inte att påverka småproducenter på samma sätt. Inte därmed sagt att de ska vara okej med ett monopol! Väldigt svårt att säga vad de faktiskt borde göra.

    SvaraRadera
  2. Coop har ju flera år sålt även Wäpnos goda mjölk.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin