lördag 28 februari 2009

En shopaholics bekännelser - snart på en bio nära dig



Allt hon ville va att få lite kredit Rebecca Bloomwood bor i glamorösa New York och är väldigt bra på att shoppa, kanske lite för bra. Hon drömmer om att få jobb på sin favorit modetidning, men lyckas av en slump istället få jobb som kolumnist på en finanstidning på samma förlag. När drömmen äntligen börjar närma sig tvingas hon ta till drastiska, och hysteriskt roliga, metoder för att inte shoppa upp alla sina pengar och förstöra sin framtid.

I slutet på mars går filmen En shopaholics bekännelser upp på svenska biografer. Filmen är baserad på den populära romanen med samma namn av Sophie Kinsella.
I huvudrollen som Becky Bloomwood ser vi Isla Fisher, som tidigare spelat i filmer som Wedding Crashers och I Heart Huckabees. Regissör är P.K Hoga (Muriel's Wedding och My Best Friend's Wedding).
Jag har bara sett trailern och några klipp men det verkar vara en underhållande film. MP Dunleavey gillade dock inte filmen, inte för att den inte har så stor verklighetsanknytning utan mer för att den tar ekonomiska problem på alldeles för lite allvar och för att huvudrollsinnehavaren inte riktigt heller tar ansvar för sina problem. Dessutom tycker hon att det känns lite otidsenligt att becky räddas av vår tids motsvarighet till riddare på en vit springare (en rik kille som är intresserad av kläder)
Jag har läst den litterära förlagan, som har gett upphov till en hel serie om Becky Bloomwood, och den är rätt kul - riktig semesterläsning - och definitivt mer nedtonad än den amerikanska filmen.
Se trailern och döm själv!

fredag 27 februari 2009

Inredningsfredag - Håll koll på fjärrkontrollerna

Bild: jmatthew3

Via inägget Organizing the Remotes: Four Options hittade jag den här smarta lösningen. Med lite kardborreband som man sätter fast på TVn och fjärrkontrollerna är det lätt att hålla reda på var fjärrkontrollerna är när de inte används. Kardborreband kan även användas till att sätta fast hissgardiner på gardinstången vilket gör det lätt att byta när man känner för det. Jag gillar att tejpa fast saker, gärna med dubbelhäftande tejp men kardborreband kanske kan bli en ny favoritinredningspryl!

torsdag 26 februari 2009

Ett enklare liv


Idag bloggar jag om ett enklare liv hos Camino. Hur ser ett enklare liv ut för dig?

Lästips! Stäng av tv:n, shoppa mindre och jobba på din relation i vardagen


Bild: millzero.com


"- Någon sa till mig att vi i Sverige byter kök vart fjärde år. Om våra relationer fungerade bättre skulle vi sannolikt konsumera mindre, eftersom vi skulle vara lyckliga på ett grundläggande och äkta sätt. Ibland är vi inte medvetna om vad vi saknar och försöker köpa oss lyckliga, vilket leder till överkonsumtion av saker, möbler, kläder, mat osv. Ju bättre sexliv, desto bättre för miljön, skulle man kunna säga!"

DN har sjösatt en ny del på sin webb, "Livsstil"och Livsstils nya relationsexpert Eva Sanner tipsar om hur man får fart på kärlekslivet vilket enligt henne leder till att man tröstshoppar mindre..


onsdag 25 februari 2009

Fettisdag, fest och fasta

Per Ola Wiberg (Powi)

Efter semmelfrossande (jag åt dock bara en) på fettisdagen kommer askonsdagen och därmed inleds den kristna fastan. Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kyrklig sedvänja att teckna ett kors av aska i pannan, som ett uttryck för sin vilja till bot och bättring. Denna sed har tydligen införts på nytt i en del församlingar i Svenska kyrkan.

Nu förtiden verkar de flesta svenskar inte tänka speciellt mycket på fasteperioden men på andra ställen har det blivit vanligt med en modern fasta ofta inriktad på att avstå från konsumtion eller TV. Fasta handlar ju om att avstå från något för att få tid och utrymme för eftertanke i sitt liv.
Via My Simple Life hittade jag tre olika fasteguider där man kan få lite inspiration om man vill prova själv:

1) Fasting from Clutter

2) Half the Stuff - Twice the Joy

3) A Time to Reassess

Behöver du mer inspiration kan du läsa min recension av Give it up där Mary Carlomagnos beskriver sitt årslånga projekt att avstå från en ny sak varje månad.
Själv har jag inte bestämt mig för att avstå något speciellt under fastan. Däremot kommer jag att delta i Inget Nyp i Mars som delvis infaller under den här perioden.

Relaterade inlägg:
Askonsdag
Ta en paus

Bokonsdag - Let my people go surfing!



"We believe the accepted model of capitalism, which necessitates endless growth and deserves the blame for the destruction of nature, must be displaced. Patagonia and its thousand employees have the means and the will to prove the rest of the corporate world that doing the right thing makes for good, financially sound business."

Boken har undertiteln The Education of a Reluctant Businessman och är skriven av Yvon Chouinard, grundare av märket Patagonia. Boken är både en management bok (titeln kommer ifrån tanken om att alla medarbetare ska kunna sticka iväg och surfa om vädret är bra) och en biografi både över Chouinard själv och hans företag, Patagonia. Patagonia Inc grundades 1973. Som inbiten klättare tyckte Chouinard inte riktigt att den utrustningen han köpte höll måttet utan han lärde sig tillverka sin egen som han även började sälja vidare. Intresset för hans varor växte och från att ha sålt klätterutrustning från sitt bagageutrymmet leder han idag ett företag med mångmiljonomsättning och kontor över hela världen.

Miljötänk
Patagonia var det första stora företaget som började tillverka alla sin bomullskläder av ekobomull, och de första som började tillverka fleece av återvunna PET flaskor. Företaget donerar 1% av sin totala försäljning till miljöorganisationer.
I boken beskriver Chouinard en rad olika exempel "där företaget brutit ner kedjan till färdig produkt i sina beståndsdelar och därefter genomfört förändringar. Ett fall är hur man valde ut vilken leverantör som skulle färg företagets flanellskjortor. Man valde en dyrare leverantör, ett färgningsföretag som var en föregångare när det gällde miljöarbete och då särskilt vattenrening.


"I would never be happy playing by the normal rules of business,"


Management by absence
Chouinard beskriver sin idé om ledarskap som att företagets filosofi ska vara så väl förankrad hos alla medarbetare att man kan arbeta efter "management by absence". Det innebär att man som anställd självklart ska kunna sticka iväg och surfa, när vädret är bra och man själv har lust. Man behöver inte fråga chefen, eftersom han ändå inte är inne.

Läs den!
Boken är klart läsvärd för den som vill läsa om ett intressant livsöde, för de friluftsintresserade men framför allt för den som är intresserad av hållbar företagsledning. Dessutom är det många fina bilder att titta på!

tisdag 24 februari 2009

Victorias bröllop kan kickstarta svensk ekonomi


Fotograf: Andreas Sundgren

Du tror inte att ett kostsamt kungabröllop skulle sticka i ögonen på vanligt folk som just blivit av med jobbet?– Jag tror inte att gemene man gör kopplingar till hur det påverkar den egna plånboken.

Enligt Metro som som har intervjuat Micael Dahlén, professor i företagsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, är ett kungligt bröllop precis vad vi behöver just nu. Det är ett "typiskt exempel på en humörhöjare som kan ge effekt på köplusten. Pigga och glada människor är mer benägna att konsumera".
Micael Dahlen har skrivit boken “Nextopia” om det han kallar "förväntningssamhället" där vem som helst, när som helst, var som helst kan få tillgång till vad som helst. ett samhälle där allt är så tillgängligt att En tillgänglighet som gör oss uttråkade på några sekunder, både på våra prylar och partners, och där den största tillfredsställelsen ligger i själva väntan på nästa grej, nästa konsumtionskick.

Mer!
Se Micael på Youtube här
Läs kan du hitta vad andra bloggare skriver om Nextopia - livet, lyckan och pengarna i Förväntningssamhället av Micael Dahlén

Freecycleträff & soppkök i Majorna (Göteborg) 8/3

Den arrangeras i samarbete med projektet "Ekologisk stadsdel Majorna" som drivs av Hyresgästföreningen.

Tid: Söndag 8 mars drop-in mellan kl 16-19.
Plats: Aktivitetshuset (före detta fritidsgården) vid Karl Johans Torg 1 i Majorna.
Det kommer finnas skyltar och marschaller för att underlätta för er att hitta rätt!

Det kommer att serveras soppa och brödtill självkostnadspris, även kaffe och te finns. Sopporna tillagasnaturligtvis av ekologiska råvaror och är helt vegetariska/ veganska.

Till träffen får du gärna ta med dig saker du inte längre vill ha eller behöver och se om det finns någon annan som vill ha dem istället. Du kan också fynda bland andras medtagna saker.
Eftersom alla kan se sakerna är detett bra tillfälle att ta med t.ex. kläder och skor, som kan vara svåra att erbjuda på nätet.
Den enda regeln är att om du har med dig något till träffen som ingen annan vill ha, får du ta med det hem igen. På de tidigare träffarna har de flesta saker fått nya ägare, så risken för det är inte stor. Exempel på saker som bytt ägare på tidigare träffar är: cyklar, symaskin, glas, tvättkorg, skor, kavaj, strumpor, byxor, etc.

Bjud gärna in vänner, bekanta, släktingar och alla somkan tänkas vara intresserade. Ju fler vi blir på träffen desto roligare!

Inget Nyp i Mars - Motstå frestelsen av det nya under en hel månad

Bild: edwardfilms

Föreningen Medveten Konsumtion har dragit igång en köpstoppsrelaterad Facebook-kampanj.

Konsumtion av nyproducerade produkter blir ett allt större problem för miljön. Vi börjar nå gränsen för vad vår planet klarar av att hantera. Trots detta pekar alla prognoser på en fortsatt eskalerande konsumtion i världen.

Då vi är övertygade om att stora delar av vårt konsumtionsbehov kan tillgodoses av produkter som redan finns vill vi nu uppmana dig att anta en utmaning. Utmaningen går ut på att du under mars månad undviker att köpa nyproducerade produkter (Nyp). Om du ska köpa soffbord, ta då en tur till ett auktionsverk. Om du ska köpa klänning, kolla in en vintagebutik, om du har tröttnat på dina skor, se om din skomakare kan piffa till dina gamla pjuck istället. Ja, du förstår - fritt fram för återkonsumtion, redesign och upcycling!

Kampanjen handlar alltså inte om köpstopp, utan enbart om att inte konsumera nytt.

Naturligtvis finns undantag. Det är ju lite svårt att hitta mat som inte är nyproducerad och inte så trevligt att använda begagnad tvål eller toapapper. Blocket vimlar inte heller av gamla glödlampor. Vi tänker inte göra en lång lista på vad som är tillåtet att köpa nytt utan tror att ditt sunda förnuft kan dra gränserna.

Grundtanken är alltså att det som med en rimlig ansträngning kan hittas i begagnad form köps begagnat (eller inte alls). Men, vi skapar våra egna regler för denna utmaning. Poängen är att var och en lägger ribban på en nivå som känns rimlig. Det ska vara en intressant utmaning, inte ytterligare ett sätt att få dåligt samvete.

Är du redo för den avancerade nivån så förslår vi att du kombinerar denna månad med att i möjligaste mån bara köpa ekologiskt vad gäller livsmedel och andra förbrukningsvaror som du måste köpa nya.

Bjud in dina vänner och låt mars månad bli utan nyp!

måndag 23 februari 2009

Mer mat i TV

Bild: Dave Pullig

Förra veckan bloggade jag om den ständigt aktuelle Jamie Oliver. Hans kollega Gordon Ramsay aka "Den elake kocken" har minst lika många fingrar i kastrullerna.
Vi är vana att se honom gorma och skälla på (och svära över) andra mindre begåvade matlagare. Nu visar stjärnkocken Gordon Ramsay alla TV-tittare var köksskåpet ska stå och lagar en trerättersmiddag i direktsändning. Allt ska vara klart på en timme och är du snabb i vändningarna hinner du kanske också med i köket där hemma. Det går nämligen i ett rasande tempo.
Världens argaste kock står inför en av sina största utmaningar någonsin: att lära det brittiska folket laga mat. På bara en timme ska några tappra TV-tittare sida vid sida med den bitske Gordon Ramsay förbereda en trerättersmiddag - allt i direktsändning. Allt tittarna behöver göra är att handla maten och bjuda in vännerna. Med en direktlänk till tio familjers kök erbjuder Gordon råd till amatörkockarna samtidigt som han lagar en måltid till sina egna vänner. Varje vecka har han också en brittisk kändis i köket, som lagar en likadan rätt vid hans sida. Smakar maten bättre när den är tillagad av en stjärnkock eller en kändis?

Gordon Ramsay’s Cookalong Live sänds i 8 avsnitt med start tisdagen den 3 mars kl 22:00. Programmet är dock inte direktsänt på TV3.

Läs mer!
Tv-kocken – vår nya sexsymbol
Bättre matvanor med charmige Jamies köttbullar?

Matmåndag - Amelia gör ett eget matuppror

Bild: JenT

Via csripraktiken.se:s twitterflöde fick jag tips om att även Amelia startar upprop mot den dåliga maten. Söndagens Amelia Adamo på TV8 handlade just om tillsatser i maten


Dagens mat är full av artificiella tillsatser. I veckans program visar författaren och matexperten Mats-Erik Nilsson hur matföretagen bluffar. Vi får möta Slow Food-grundaren Carlo Barsotti som menar att vi måste betala mer för
bättre mat. Dessutom startar Amelia ett matupprop.- Du blir vad du äter. Hur kul
är det att bestå av 316 olika tillsatser som alla börjar på E?
I boken “Den hemliga kocken” avslöjar Mats-Erik Nilsson alla tillsatser och hemliga processer som används för att producera maten vi stoppar i oss idag. Tillsammans med Amelia Adamo åker han till en mataffär för att tolka de obegripliga innehållsförteckningarna på förpackningarna.
Hon träffar också The Poodles-sångaren Jakob Samuel som är vegan och ekologifreak. Dessutom möter hon regissören Carlo Barsotti, en av grundarna till Slow Food-rörelsen, som menar att det är prispressen som har gjort att maten är så dålig. Vi måste lägga oss i mer och betala mer, hävdar han. Förut använde vi uppemot halva hushållsbudgeten till mat - nu lägger vi 20-25 procent.

Har vi blivit koldioxidmissbrukare? Föreläsning 25/2

Vad gör vi åt klimatet? Onsdagsföreläsning på Ekocentrum

Datum: 2009-02-25
Tid: 18.00 - 19.30
Ort: Göteborg

Har vi blivit koldioxidmissbrukare? Vi riskerar att förstöra den planet vi inte kan vara utan, den enda planet vi har att leva på. I stället för att bara skissa på tekniska lösningar, bör vi fundera mera på åtgärder som höjer vår livskvalitet, samtidigt som vi minskar vår stora miljöpåverkan. Tomas Björnsson, Naturskyddsföreningens klimatnätverk. Ett arrangemang i samarbete med Naturskyddsföreningen.


Fri entré men begränsat antal platser.

söndag 22 februari 2009

70-talisterna och pengarna

Money Grab

Bild: Steve Wampler
De både sparar och lånar mer än genomsnittet, är oftast privatanställda och
gillar att nöjesshoppa.

Förra helgen kunde man läsa en intressant artikel om 70-talisterna och pengarna i GP. Det är Gunilla Nyström, privatekonom på SEB som har kartlagt 70-talisternas privatekonomi. Jämfört med samma undersökning för två år sedan är de fler som bor i villa och fler som sparar pengar. Detta är en ganska naturlig utveckling eftersom fler 70-talister skaffar familj och och kanske söker sig till större boende.

Att shoppa för nöjes skull är ett regelbundet intresse som 19 procent av 70-talisterna ägnar sig åt. Jämför med andra generationer är det bara 80-talisterna som är värre, med 24 procent. Bland 60-talisterna är det bara 9 procent som nöjesshoppar. Men 70-talisterna sparar också en hel del kanske för att de känner att de måste för att trygga pensionen.

Själv är jag nog en ganska typisk 70-talist eftersom jag tillhör de 80 procent som amorterar regelbundet på sina lån, de 55 procent som har hus som säkerhet för sina lån, vilket även innebär att jag är en av de 67 procent har bostadslån liksom en av de 55 procent som har studielån. Däremot har jag inga kontokortslån till skillnad mot de andra 23 % av 70-talisterna. Alltid nåt!

Läs mer!
En titt i plånboken hos singlar
En titt i plånboken hos 70-talisterna
En titt i plånboken hos 50-talisterna
En titt i plånboken hos 50–64-åringarna

lördag 21 februari 2009

Lördagspyssel: plastpåsar igen

Bild: eclipse_etc

Tidigare har jag skrivit om både plastpyssel och hur du kan återvinna en gammal ryggsäck. Idag bloggar jag om att återvinna plastpåsar genom att smälta samman dem till ett material som kan användas till bland annat väskor. Läs igenom kommentarerna så får du en massa bra tips på hur man kan variera det här pysslet. Här finns en video som visar hur man gör. Frågan om det går att använda lite tjockare plastpåsar eller om den tunna prassliga amerikanska varianten funkar bäst?

Läs mer om plast på Plastico Fantastico

fredag 20 februari 2009

På TV

Varför är kreativitet viktigt för den ekonomiska tillväxten och hur gör Internet konsumenter mer aktiva? Spännande och aktuell forskning från svenska universitet och högskolor.

Imorgon lördag kommer jag att vara med i TV igen. Programmet heter Vetenskapslandet och sänds på Kunskapskanalen kl. 20.30 och går i repris på onsdag kl. 23.00. Du kan även se reportaget om ett tag på www.gu.se/vetenskapslandet

Jamie Oliver samarbetar med Scandic


En hel del av de pressmeddelande som trillar in i mailboxen känns inte så intressanta men här var ett som jag gillade! De få gånger vi bor på hotell väljer vi ofta Scandic eftersom de riktar sig till barnfamiljer. Scandic har inlett ett treårigt samarbete med nakne kocken Jamie Oliver. Samarbetsavtalet löper under tre år med fokus på olika målgrupper varje år. Första året bjuds det på helt nya barnmenyer på alla Scandics 150 hotell. Mycket av den traditionella barnmaten (jag hoppas att pannkakasbuffén får vara kvar) kommer då att förnyas och få sällskap av nya härliga maträtter, självklart lagade på ekologiska råvaror.
En aktiv man
Jamie har som vanligt många järn i elden, i december kom första numret av hans tidning ut, i april blir han far igen och givetvis har han några TV-serier på gång. På söndagarna kan vi se honom fortsätta sin kamp mot skräpmaten. I den nya serien Jamies matrevolution, som visas i Kanal 5 under åtta söndagkvällar, åker den forne nakne kocken till Rotherham och försöker lära invånarna att laga mat. I England är han med i serien "The great British Food fight" där han tävlar mot andra stjärnkockar som elake kocken Gordon Ramsay och för mig okända Heston Blumenthal och Jay Rayner med flera.
Läs mer!
Andres Lokko dissar Jamies tidning, ”Magasinet Jamie är som Ryanair
Provlaga lite recept ur boken Hemma hos Jamie

torsdag 19 februari 2009

Mindre lyx



Idag bloggar jag om hur det stundar nya tider även för Carrie Bradshow och de andra i Sex and the city 2. Läs mer i Caminobloggen.

Relaterade inlägg:
Fredagsfilm : Sex and the city
Andra inlägg om kläder och mode

Lästips! Ny trend: Swopping

Bild: askdzign

Ny och ny vet jag väl inte om trenden är, klädbyte har varit på tapeten en hel del de senaste åren. Aftonbladet och Sofies Mode har i alla fall följt med Marzena (känd shopaholic från Lyxfällan) på klädswop.

Relaterade inlägg:
Book & Media Swap 13/9
Ny klädbytarkväll på House of Win-Win 16/5
Klädbyteri på andra ställen
Klädbytarkväll i Göteborg 29/2

onsdag 18 februari 2009

Fynda på bokrean

Bild: paulbence

Biblioteket är bra men vissa böcker kanske man vill ha i bokhyllan så att man kan läsa om dem eller helt enkelt ine behöva vara så försiktig med dem. Kokböcker blir det ju lätt fläckar i och pocketböcker som släpas med på bussar och tåg slits rätt hårt. Här kommer några tips inför bokrean som startar den 24 februari.


Mat
Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik (Inbunden) 69 kr hos Adlibris & Åhlens (läs min recension )
Karin Franssons sju årstider : Kärleken till de goda råvarorna (Inbunden) 99 kr hos Adlibris
Picknick : för alla tillfällen (Kartonnage) av Ahlberg, Monika, 75 kr hos Åhlens
Medveten mat (Kartonnage) av Jändel, Richard 59 kr hos Adlibris

Hem och trädgårdRensa i röran (Kartonnage) av Kingston, Karen 59 kr hos Adlibris (recenserad av mig tidigare)

Miljö och klimat
It's Easy Being Green: A Handbook for Earth-Friendly Living (Häftad) 59 kr hos Adlibris
Klimatsmart : din guide till en miljövänligare vardag (Häftad) av Sjöström, Bodil 69 kr hos Adlibris
Vädermakarna : människan och klimatet (Inbunden) av Flannery, Tim 69 kr hos Adlibris
Ursäkta, hur dags går jorden under? : miljöfrågor för oss som hellre blundar (CD-bok) av Eriksson, Peter 229 kr hos Adlibris

Övrigt
Värt att se i Sverige, 69 kr hos Åhlens
Läs mer!

Bokonsdag - Vildmarken



Tidigare har jag skrivit om böcker som Den hemlige kocken och Snabbmatslandet men först av dem kom Vildmarken (The Jungle), skriven av Upton Sinclair. Det är en samhällskritisk roman utgiven redan 1906 som utspelar sig bland arbetarna på de stora slakterierna i Chicago och som fortfarande känns aktuell.
Enligt Nordisk familjebok från 1917 är det en "kompakt, dokumentariskt grundad skildring af, hur ohyggligt slaviska invandrare utsugas af fabriksegare, handlanden och allehanda yrkesmän i Chicago, en af de böcker, som omutligast framhålla det nordamerikanska samhället som den materiella kulturens pesthärd".

Sinclair hade fått ett uppdrag från den socialistiska veckotidningen Appeal to Reason om att skriva en roman om de osanitära och omänskliga arbetsförhållandena för lager- och packningsarbetare inom köttindustrin. Sinclairs mål var att skriva arbetarrörelsens motsvarighet till Onkel Toms stuga och tillbringade sex veckor i Chicago för att undersöka ämnet vidare. Resultatet blev Vildmarken som både gavs ut som bok och som följetong i Appeal to Reason.
Boken väckte stor uppmärksamhet het hos allmänheten men inte så som Sinclair hade avsett. Hans mål var att visa kapitalismens baksida, hur arbetarna offrades i jakten på profit men istället var det själva livsmedelsindustrin som hamnade i fokus.
President Theodore Roosevelt initierade en statlig utredning om förhållandena inom branschen, vilken kom att bekräfta Sinclairs uppgifter. Roosevelt införde samma år speciella lagar om kötthantering, som Pure Food and Drug Act och the Meat Inspection Act, inom livsmedelsindustrin för att höja kvaliteten på köttet i butikernas frysdiskar. Detta ledde till att många småbrukare och mindre slakterier slogs ut i konkurrensen med de större företagen.

Upton Sinclair, bild från Wikimedia

Från journalist och författare till politiker
Sinclair blev senare politiker i socialistpartiet och kandiderade för guvernörsposten i Kalifornien 1932. Året därpå registrerade han sig som demokrat och grundade End of Poverty in California (EPIC).

Boken då?
Jag tyckte att boken var intressant att men stundtals väldigt jobbig att läsa. Misären är total och redan på sin bröllopsdag hamnar huvudpersonerna den litauiske abetaren Jurgis Rudkus och hans fru Ona i skuld. De har emigrerat till USA och Chicago för att få ett bättre liv men det går käpprätt åt helvete i princip för både familj och vänner. Ona tvingas prostituera sig och Jurgis hamnar i fängelse efter att ha hamnat i bråk med mannen som har utnyttjat Ona. Sen dör Ona i barnsäng, den ende sonen dör, kusinen blir narkoman osv.. Jurgis är i princip den enda som inte bryts ner av all olycka och misär, han blir istället "frälst socialist".


Läs den själv!
Vill du inte köpa eller låna boken kan du läsa den online via Internet archive eller Project Gutenberg.

Jag tittar på TV

Smart Home 5

Bild: Heather Lucille

Jag är mycket tacksam för den hårddiskinspelare som jag fick i födelsedagspresent under mitt köpstoppsår. Eftersom jag sällan hinner se på TV just när programmen sänds är det praktiskt att kunna spela in och se det vid ett senare tillfälle. Tyvärr händer det rätt snabbt under en hektisk period att maskinen börjar blinka rött för att disken är full. Då blir jag lite stressad...
En del av det jag spelar in som verkar lovande visar sig vara rätt ointressant (Stormen), en del har jag ännu inte sett (Selma) medan vissa saker får ligga kvar länge så att jag kan titta igen och igen (Stolthet och fördom)

Grön TV
Missade du TV-serien Sköna gröna hem? I programmet Sköna gröna hem som visades på kanal 9 presenterades miljösmarta hus från jordens alla hörn. World's Greenest Homes heter serien i original och även om många av husen är moderna och lite likartade (jag gillar ändå modern arkitektur) kan man få en och annan idé från programmen. Kanal 9 har även visat Big Ideas for a Small Planet - Stora ideer ska rädda vår lilla planet.

BarnTV
Tillsammans med mina barn har jag följt klass 5-6 på Sörmjöle skola och deras 10 veckor utan soptunna i programmet Miljöhjältarna. Ikväll är det dags för del 7 av 8, på Barnkanalen kl. 18.30.
Hjärnkontoret är också en favorit hos både barn och vuxna. Våren 2009 kommer Hjärnkontoret att sändas varje onsdag kl. 18.30 på Barnkanalen med start 25 februari. Gamla avsnitt hittar man på www.svt.se/hjarnkontoret.

Läs mer!
CSR i Praktiken.se tipsar om 5 favoriter, "miljöprogrammen på tv som får oss att sitta klistrade". Läs mer om programmen och se videosnuttar på Planet Greens webb, Planet Greens Youtubekanal eller ladda ner via iTunes.

tisdag 17 februari 2009

Green Drinks - temat mat 19/2 Göteborg



Äntligen dags för årspremiär för Green Drinks! Temat är mat och Niclas Wennberg berättar om den ekofiskrestaurang i Kambodja som han nyligen har varit med och startat. Vi träffas nu på torsdag på Freddys Downtown där Sven hoppas kunna erbjuda ekoöl från göteborgska Oceanbryggeriet. Vi testar alltså ett nytt ställe, en nystartad mysig vegetarisk hamburgerbar/pub. Förhoppningen är att det skall bli lättare att hålla presentationer här än på Lokal, det förra stället.

Green Drinks startades under hösten 2008 med minimal marknadsföring och utan så mycket planering. Höstens fyra Green Drinks lockade upp till 30 entusiastiska deltagare. Arrangörerna, Agenda 21 i Väst och O2 Nordic, har fått många uppskattande och inspirerande kommentarer och det har gett dem modet att slipa på konceptet för att göra det ännu vassare.

Tanken med Green Drinks är att det ska vara ett informellt och avslappnat sätt att träffa nya och gamla kollegor, vänner och kontakter. Ett tillfälle att prata miljö, energi, affärsutveckling och annat och få idéer och nya perspektiv. Till varje pub bjuder man in någon som har något intressant berätta på 5 – 10 minuter ungefär. Tidiagare har det erbjudits studiebesök hos nyöppnade ekoklädbutiken Icons of Eco på Magasinsgatan 3 och bokpresentationer. Om du har något du vill presentera eller har något tips så hör gärna av dig inför framtida pubar.Arrangörer är Agenda 21 i Väst – en förening för alla som är intresserade av hållbar utveckling – och O2 Nordic – ett designnätverk för hållbar utveckling. Skicka gärna vidare inbjudan!!!Green Drinks finns över hela jorden. Vill du veta mer om hur det ser ut på andra ställen kan du kolla här: http://www.greendrinks.org/

Hjälp till självhjälp – så funkar det! 19/2 Göteborg

naggar friends, india

Bild: eenar_6

Vill du veta höra mer om hur Mikrolånsorganisationen Hand in Hand bryter fattigdomen i Indien så kom till Utrikespolitiska föreningens föredrag den 19 Februari kl 18.30 i Sappören, Sprängkullsgatan 25 (Göteborg)

Hand in Hand skapar jobb i de fattigaste delarna av Indien genom att organisera kvinnogrupper och hjälpa dem skapa företag. Kvinnorna utbildas gemensamt för lära sig läsa, skriva och räkna samt hur man startar upp och driver ett eget företag. Slutligen ges de mikrolån och coachas i det dagliga livet. Roger Hällhag kommer att berätta om detta ur både ett ekonomiskt och socialt perspektiv.
Roger Hällhag är ordförande i Hand in Hand, seniorkonsult och VD för Rud Pedersen Global Affairs. Roger har mångårig erfarenhet av uppdrag för åtskilliga internationella organisationer, företag, myndigheter och regeringar. Han har arbetat som politisk rådgivare och policysamordnare i stadsrådsberedningen och försvarsdepartementet. Dessutom har Roger forskat i samhällsvetenskap som programchef vid IDEA, International Institute for Democracy and Electoral Assistance.

Hur gick det med Klimatpiloternas köpstopp?

Bild: Håkan Dahlström

För dryg ett år sedan skrev jag om Klimatpiloterna för första gången och den 4 november förra året fick jag själv möjlighet att åka till Kalmar för att tala för Klimatpiloterna. Projektet började 2007 med att 12 hushåll i Kalmar utsågs till Klimatpiloter. Hushållen fick börja med att göra en växthusgasprofil. De 12 hushållen har därefter under ett år fått 12 utmaningar kopplade till mat, energi, resor och konsumtion. De har även fått personlig rådgivning och inbjudningar till olika arrangemang, aktiviteter och aktioner, där projektet på olika sätt inspirerat till mer klimatsmarta sätt att leva. Vid mitt besök fick de utmaningen att ha köpstopp under 14 dagar. På Klimatpiloterna blogg har skrev Therese att hon faktiskt inte tänkte ha köpstoppmen hur gick det för de övriga? För vissa var det lätt medan andra hade svårare att avstå från shopping. Men de flesta verkar i all fall ha fått sig en tankeställare.
I april kommer man att kunna presentera hur väl Klimatpiloterna lyckats minska sina växthusgaser och hur detta har påverkat hushållens konsumtion och livsstil.

Klimatlöfteskampanj i Kalmar län
Energimyndigheten har beslutat att stödja projektet Klimatsprång Kalmar län. Under två år ska Energikontor Sydost med Kalmar kommun som viktigaste samarbetspartner, övriga kommuner och Regionförbundet i Kalmar län, genomföra en klimatlöfteskampanj. Invånarna ska uppmuntras att ge ett löfte om att sänka sina koldioxidutsläpp med 20 % till 2012. Målet är att få 10 000 privatpersoner att delta. Med hjälp av dessa 10 000 klimatlöften kan Regionen enklare nå målet, ett fossilbränslefritt Kalmar län år 2030. Klimatsprånget i Kalmar län handlar om att fånga upp oron för klimatförändring och bistå innevånarna att ta ett aktivt beslut för att bidra själv. Andra kampanjer (hittills) har slutat i samband med att man avlagt sitt löfte, syftet har varit att ge kunskap och insikt, inte med att avlägga löfte eller erbjuda möjlighet till att handla efter sina nya kunskaper och insikter. Det är nu det intressanta språnget dyker upp: att samverka mellan löftestagarna som en samlad konsumentgrupp som efterfrågar varor och tjänster som är klimat- och energieffektiva och utgör underlaget till en marknad, en klimatsmart marknad i Kalmar län.

Läs mer!
Här är en annan familj som regelbundet köpstoppar i februari
KÖPSTOPP februari - Fokus på bröd

måndag 16 februari 2009

Fiskbilen kommer

Fisken på bilden av yeenoghu har inget med fiskbilen att göra...

I söndags ringde det på dörren, det var Fiskbilen som kom på hembesök. Fiskbilen är som Glassbilen förutom att man säljer fryst fisk i storpack och inte glass... Fiskbilen startades år 2004 av Markus Hendriksen och Andreas Stenberg som flyttade från Norge till Sverige för att förverkliga sin idé om en svensk fiskbil. Fiskbilen.se var först i sitt slag och har skapat ett för Sverige helt nytt sätt att handla fisk och skaldjur på.
Vi slog till på en "barnlåda" med bland annat fiskekaker som vi gillar. Det blev en hel del fisk men den lär gå åt. Det är skönt att kunna ta fram nåt ur frysen om inspirationen tryter eller om det kör ihop sig i vardagen.
Fiskbilen har ett stort utbud av miljömärkt/ekologisk fisk samt skaldjur som är vildfångat i enlighet med Friend of the Sea:s riktlinjer för hållbart fiske.
Annars är det fullt upp som vanligt med släktkalas i helgen och lite hemmafix som förhoppningsvis blir klart innan vi får besök.
Den här veckan kommer jag bland annat att skriva om 70-talisternas ekonomi samt göra ett nytt försök att skriva om "Vildmarken" på onsdag. Förhoppningsvis hinner jag testa semlor från Ivar & Alvars bageri också, det är ju fettisdagen nästa vecka.


Läs mer (som inte har mågot med fisk att göra)!
Ann Söderlund skyller “Alla hjärtans dag” missnöjet på lågkonjunkturen
Testa! Svenssons eller Sopranos? Vilken familj är ni?

söndag 15 februari 2009

Drömmar om sommar och sol (och tåg)

Bild: Train Chartering, Private Hire Trains & Rail Cars
Så här års börjar suget eller sol och värme att bli starkt. Vi har inga direkta semesterplaner för sommaren. Istället skall jag ta ut flera veckors sparad föräldraledighet och njuta av att ha trädgård och uteplats för första gången. Dessutom har vi bara några minuters cykelväg till havet. Men jag läser ändå reseannonserna i tidningen och drömmer mig bort till varma stränder och andra länder.

Udda hotell
Via Camino fick jag tips om gamla vintunnor som blir till hotell. När jag var liten bilade jag med min familj i Östeuropa innan murens fall och i Prag bodde vi faktiskt i gamla öltunnor. I varje tunna fanns plats för två bäddar, två stolar och ett bord om jag minns rätt. Mycket charmigt! Jag undrar om de finns kvar.

Trendigt med tåg
Tågcharter fortsätter att vara populärt. Själv skulle jag gärna åka på några av de där lyxtågresorna som jag läst om i söndagstidningarna. Orientexpressen eller Sydafrikanska Rovos Rail (när jag vinner på lotto) men tågweekend till Berlin och Prag hade också varit kul.

Vilken är din drömresa?



Relaterade inlägg:
Tema semester - cykelsemestra i Stockholm
Tema semester - Att leva grönt på resande fot

lördag 14 februari 2009

Härlig helg

Bild:Always Be CoOL

"Treasure your relationships, not your possessions." - Anthony J. D'Angelo


Hoppas att ni har haft en härlig helg och särskilt en mysig alla hjärtans dag. Vi firade hemma med god mat, lite bubbel och snabbspolning av melodifestivalen efter maten. Barnen fick hjärtsmörgåsar till frukost och "ketchuphjärtan" till middagsmakaronerna vilket de var mycket nöjda med.
Lite fix här hemma och en tripp till närmsta återvinningscentral har vi också hunnit med den här helgen. Nu är jag stolt innehavare till ett ÅVC-kort, ett måste som husägare...

fredag 13 februari 2009

Inredningsfredag med mer Ikeatips

Bild: Grippiks

För ett tag sedan skrev jag om hur du kunde pimpa dina Ikeamöbler och för några dagar sedan hittade jag ytterligare ett företag, Grippiks, som förädlar Ikeamöbler. Deras niche är något som kan liknas vid klisterfritt kontaktpapper och som man kan beställa färdigskuret beroende på vilken hylla eller liknande man vill använda den till. Just lackbord blir gärna repiga och då kan det vara en bra idé att ge dem lite längre liv genom att dekorera dem. Grippiks skickar dessutom sina varor över hela världen - kul!

Själv suktar jag just nu mest över Norrgavels fina möbler. Vackra och svanenmärkta och betydligt dyrare än IKEAS sortiment MEN de håller livet ut och kan förmodligen ärvas av både barn och barnbarn så i längden blir det nog inte så mycket dyrare. Den prismedvetne håller liksom jag utkik på Blocket eller liknande för det dyker allt som oftast upp bord eller skåp från Norrgavel.

torsdag 12 februari 2009

Följ med till Camino


Från och med idag bloggar jag även regelbundet på Camino. Häng med över läs mitt inlägg om krisen och konsumtion.

Naturens år 2009




Idag inviger miljöminister Andreas Carlgren Naturens år 2009 – 100 år med nationalparker och naturvård. Det är nämligen 100 år sedan Sveriges – och Europas – första nationalparker invigdes och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas runt om i landet med en mängd evenemang, guidade utflykter, konferenser med mera i såväl skyddade som andra fina naturområden.
Som symbol för Naturens år har man valt en fjäril med träd och människor i vingarna för att visa att "människan och naturen kan fungera ihop, att vi tar den hänsyn som behövs genom en aktiv naturvård och hållbart nyttjande".

Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Det är ideella naturvården, myndigheter och turistföretag. Naturens År uppmärksammas med perspektiv på såväl historien som nutiden och framtiden.

Upplevelser
En av organisationerna i Naturens år är Svenska Turistföreningen, som under snart 125 år väglett naturbesökare över hela landet.

– För oss betyder Naturens år att fler kommer att upptäcka de miljöer som är unika för vårt land. Vi tror att människor påverkas starkt av att själva uppleva naturen där den är som skörast och att det ger ett helt nytt engagemang för att skydda den för eftervärlden, säger Yvonne Arentoft, VD för Svenska turistföreningen.

Naturskyddsföreningen, som också fyller 100 år i år, är med i samverkan kring firandet av Naturens år.

– Det har varit ett envist strävande från den ideella rörelsen att skydda naturvärden under 100 år. Vi har haft stora framgångar med havsörnen och pilgrimsfalken och varje kvadratkilometer som skyddats är en seger. Men värdefull natur hotas fortfarande så arbetet med att skydda områden och arter måste stärkas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen
.

Naturens år kommer att uppmärksammas hela året med aktiviteter av organisationerna. För den intresserade allmänheten blir det störst utbud under senvåren, sommaren och tidig höst.
Den 24 maj är det Nationalparkernas dag. Det är då är exakt 100 år sedan riksdagen beslutade om de första nio nationalparkerna. Det kommer att firas i såväl svenska som andra europeiska nationalparker, samt i andra fina naturområden. Vandringar, båtfärder, kolbullar med mera.
Under sommaren komemr det att finnas utställningar på Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, liksom vandringar och utflykter i hela landet.

tisdag 10 februari 2009

Mot Skåne igen


Bild: K2D2vaca

I dag åker jag till Skåne igen och tyvärr går det inga tåg hem efter kl. 20 så jag måste ta bilen ner för komma hem samma kväll. Egentligen skulle jag vilja ha sällskap som håller mig vaken på vägen hem men än så länge är det ingen som har hört av sig. Jag har nämligen utannonserat platserna i bilen på olika ställen. På vägen ner kommer jag i alla fall att få sällskap, alltid något.
Bilplats.se, Samåkning.se och Pendlarservice är några webbplatser där man kan få lift eller hitta bilssällskap. På Facebook finns Skjutsgruppen. Har du körkort kan Hertz Freerider kanske vara något?

Bor du i Malmötrakten och inte ha rnågra planer för ikväll så kom till Humanitetens hus! Kl. 18 kör jag igång.

måndag 9 februari 2009

Matmåndag - Matkompassen tar ut kursen



Bert Karlsson i Skara vill dra ihop en folkarmé och leda dem i kampen mot höga matpriser, fusk och dålig kvalité! Bert gjorde sig tydligen populär när han i TV4 ledde programmen som sköt skarpt på skolmaten (tyvärr såg jag inte några av programmen). De väckte ett stort gensvar och flera skolkök valde att ändra sina rutiner och sluta med den fabrikslagade maten.
Nu riktar han in sig på vardagsmaten och Bert menar att det går att pressa priserna utan att pruta på kvalitén.Han har fått Aftonbladet med sig och resultaten kommer att redovisas vecka för vecka i tidningen.

- Vi vill ha minst 300 prisjägare över hela landet, säger Bert. Dessa ska hålla koll på sina lokala mataffärer både vad det gäller priser och kvalité. Det gäller såväl märkesvaror, som närodlat och så kallade egna märken.

Den butik som är bra ska givetvis prisas och den som luras ska hängas ut!Men det skall inte bara handla om priset utan också om fusket och det gäller att kontrollera vad som finns i maten - till exempel om det finns tillsatser.

Mer information om matkompassen hittar du på www.matkompassen.se där du kan anmäla ditt intresse för att bli prisjägare.

Min personliga uppfattning är att matpriserna inte är speciellt höga, men det kanske beror på var du bor och vad du köper? Mitt tips är att skippa halvfabrikat och snacks så får du rätt mycket pengar över att lägga på bra råvaror och ekologisk mat.

söndag 8 februari 2009

Dagens outfit

Bild: Idhren

SvD skriver idag om att det råder gyllene tider för second hand och ser det som ett "stilsäkert kristecken". Själv vill jag tro att det inte bara är en trend för stunden utan något som kommit för att stanna. I fredags var jag i Helsingborg och föreläste för studenter på institutionen för Service Management. På föreläsningen talade jag inte bara om köpstopp utan om många andra konsumtionskritiska projekt som t. ex Little Brown Dress som jag skrivit om tidigare. Alex Martin, den performance konstnär som iscensatte "Little Brown Dress" och det efterföljande Recyclingprojektet, har konstaterat att det skedde ett paradigmskifte någonstans mellan hennes projekt. Helt plötsligt var det inte lika revolutionärt och udda att vara konsumtionskritisk eller att sy om och återanvända sina befintliga kläder.

På Flickr finns det en grupp, Wardrobe remix med fokus på återanvända och omarbetade outfits. Wardrobe Refashion är en annan inspirerande blogg där man kan avge ett heligt löfte att återvinna och återanvända sina kläder under en valfri tidsperiod. I Sverige fick vi boken Doredo och Baby Cool.

Efter föreläsningen var det en kille som frågade om jag hade köpt nya kläder enbart för dagens Skånebesök. Jag svarade helt ärligt att jag har en favorit "föreläsningsoutfit" som jag känner mig bekväm i. Dessutom har jag alltid nästan samma kläder annars också om man skall tro tidningarna. Se t. ex min röda kappa här och här eller min jeanskavaj (snyggare än det låter) här och här.

I veckan som kommer skriver jag om en bok som revolutionerade livsmedelsindustrin i USA och om Bert Karlssons senaste påhitt.

Lördagspyssel: presentpapper

Bild: -syko-
Mina barn älskar att pyssla, särskilt att limma och att klippa. Elin bloggar för NVP och i inlägget "Pyssliga pedagogmamman" tipsar hon om boken "Buskul lekar för barn" som jag måste låna på biblioteket.
Hade jag inte redan burit iväg allt omslagspapper från julklapparna till återvinningen hade jag gärna pysslat halsband av papperspärlor men det dyker med all säkert upp nytt papper i samband med födelsedagar och annat.


Läs mer!
Wrapping Paper Crafts for Holidays and Other Occasions
Gör fina stjärnor av överblivet papper

torsdag 5 februari 2009

Mot Skåne

Bild: Håkan Dahlström

Det har varit fullt upp på sistone kombinerat med en jobbig förkylning och imorgon drar jag till Skåne för att föreläsa för en hörsal full av studenter. Det skall bli kul!

På tisdag är jag återigen nere i Skåne. Då är det dags att tala om vanor och ovanorHumanitetens hus i Malmö. Bor ni i Malmö med omnejd vore det roligt om ni kom förbi och lyssnade.

tisdag 3 februari 2009

Lästips! Familj med köpstopp

När de inte lyckades spara ihop pengarna till resan de drömmer om bestämde sig
familjen Skarin-Baklien för ett köpfritt år. Nu har sex månader gått.

Familjen har dessutom två döttrar, 11 & 15 år som är med på köpstoppet. Målet är att spara pengar till en resa i norra Europa, kanske tågluff i Tyskland & Frankrike. Läs mer här och här!

måndag 2 februari 2009

Hermans ekohandel

Bild: pressbild via Newsdesk

Via Rekobloggen fick jag tips om att Hermans ekohandel har öppnat på Tegnérgatan 3 i centrala Stockholm. Butiken säger sig vara "den första dagligvaruhandeln i Sverige med ett fullsortiment av miljövänliga varor" men vi som bor i Göteborg vet ju att Ekostore var före.
Butiken innehåller även ett café där man också kan köpa miljötidskrifter.

Hos Hermans Ekohandel blir det enkelt att välja miljövänliga produkter. Hermans ekohandel vill underlätta för konsumenten i valet av ett klimatsmartare liv. Genom att förmedla varor tillsammans med inspiration kan matvanorna även verka gynnsamt för ekonomin. Genom att handla rätt råvaror och välja hälsosmarta tillagningsmetoder mår man bättre i både kropp och själ. Hos Hermans Ekohandel mår kunden bra. Genom ett brinnande engagemang vill Hermans Ekohandel visa att det finns ett val för alla som vill bidra till att rädda vår brinnande planet.
Jag funderar också på om affären har någon anknytning till restaurangen Hermans i Stockholm.

söndag 1 februari 2009

Lästips! 50 steg till ett rikare liv

Hen under blue sky with clouds

Bild: jamesmorton

Uppdaterat 3/2
Eventuellt är artikeln bara tillgänglig för prenumeranter men prova även den här länken.

Jag hittade en gammal artikel från DI Weekend om hur man sparar ihop någon miljon och samtidigt ökar sin livskvalitet. Den är skriven av författaren Ulf Nilsson som har fått flera priser för sina barn- och ungdomsböcker. Han har bland annat skrivit böckerna Alla döda små djur och den sorgliga Adjö, herr Muffin.

Här är tre utvalda tips, resten hittar du här.

1. Om du har en trädgård, köp genast fyra hönor
13. Baka bröd två gånger i veckan. Använd en surdeg så spar du in jästen. 5 000 kronor/ år.
28. Gå på bolagsstämmor med mycket mat och dryck. Tips: Cloetta Fazer brukar inkludera en tur i chokladfabriken. En B-aktie kostar bara 240 kronor. 200 kronor/år

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin