onsdag 18 februari 2009

Bokonsdag - Vildmarken



Tidigare har jag skrivit om böcker som Den hemlige kocken och Snabbmatslandet men först av dem kom Vildmarken (The Jungle), skriven av Upton Sinclair. Det är en samhällskritisk roman utgiven redan 1906 som utspelar sig bland arbetarna på de stora slakterierna i Chicago och som fortfarande känns aktuell.
Enligt Nordisk familjebok från 1917 är det en "kompakt, dokumentariskt grundad skildring af, hur ohyggligt slaviska invandrare utsugas af fabriksegare, handlanden och allehanda yrkesmän i Chicago, en af de böcker, som omutligast framhålla det nordamerikanska samhället som den materiella kulturens pesthärd".

Sinclair hade fått ett uppdrag från den socialistiska veckotidningen Appeal to Reason om att skriva en roman om de osanitära och omänskliga arbetsförhållandena för lager- och packningsarbetare inom köttindustrin. Sinclairs mål var att skriva arbetarrörelsens motsvarighet till Onkel Toms stuga och tillbringade sex veckor i Chicago för att undersöka ämnet vidare. Resultatet blev Vildmarken som både gavs ut som bok och som följetong i Appeal to Reason.
Boken väckte stor uppmärksamhet het hos allmänheten men inte så som Sinclair hade avsett. Hans mål var att visa kapitalismens baksida, hur arbetarna offrades i jakten på profit men istället var det själva livsmedelsindustrin som hamnade i fokus.
President Theodore Roosevelt initierade en statlig utredning om förhållandena inom branschen, vilken kom att bekräfta Sinclairs uppgifter. Roosevelt införde samma år speciella lagar om kötthantering, som Pure Food and Drug Act och the Meat Inspection Act, inom livsmedelsindustrin för att höja kvaliteten på köttet i butikernas frysdiskar. Detta ledde till att många småbrukare och mindre slakterier slogs ut i konkurrensen med de större företagen.

Upton Sinclair, bild från Wikimedia

Från journalist och författare till politiker
Sinclair blev senare politiker i socialistpartiet och kandiderade för guvernörsposten i Kalifornien 1932. Året därpå registrerade han sig som demokrat och grundade End of Poverty in California (EPIC).

Boken då?
Jag tyckte att boken var intressant att men stundtals väldigt jobbig att läsa. Misären är total och redan på sin bröllopsdag hamnar huvudpersonerna den litauiske abetaren Jurgis Rudkus och hans fru Ona i skuld. De har emigrerat till USA och Chicago för att få ett bättre liv men det går käpprätt åt helvete i princip för både familj och vänner. Ona tvingas prostituera sig och Jurgis hamnar i fängelse efter att ha hamnat i bråk med mannen som har utnyttjat Ona. Sen dör Ona i barnsäng, den ende sonen dör, kusinen blir narkoman osv.. Jurgis är i princip den enda som inte bryts ner av all olycka och misär, han blir istället "frälst socialist".


Läs den själv!
Vill du inte köpa eller låna boken kan du läsa den online via Internet archive eller Project Gutenberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin