torsdag 12 februari 2009

Naturens år 2009
Idag inviger miljöminister Andreas Carlgren Naturens år 2009 – 100 år med nationalparker och naturvård. Det är nämligen 100 år sedan Sveriges – och Europas – första nationalparker invigdes och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården uppmärksammas runt om i landet med en mängd evenemang, guidade utflykter, konferenser med mera i såväl skyddade som andra fina naturområden.
Som symbol för Naturens år har man valt en fjäril med träd och människor i vingarna för att visa att "människan och naturen kan fungera ihop, att vi tar den hänsyn som behövs genom en aktiv naturvård och hållbart nyttjande".

Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Det är ideella naturvården, myndigheter och turistföretag. Naturens År uppmärksammas med perspektiv på såväl historien som nutiden och framtiden.

Upplevelser
En av organisationerna i Naturens år är Svenska Turistföreningen, som under snart 125 år väglett naturbesökare över hela landet.

– För oss betyder Naturens år att fler kommer att upptäcka de miljöer som är unika för vårt land. Vi tror att människor påverkas starkt av att själva uppleva naturen där den är som skörast och att det ger ett helt nytt engagemang för att skydda den för eftervärlden, säger Yvonne Arentoft, VD för Svenska turistföreningen.

Naturskyddsföreningen, som också fyller 100 år i år, är med i samverkan kring firandet av Naturens år.

– Det har varit ett envist strävande från den ideella rörelsen att skydda naturvärden under 100 år. Vi har haft stora framgångar med havsörnen och pilgrimsfalken och varje kvadratkilometer som skyddats är en seger. Men värdefull natur hotas fortfarande så arbetet med att skydda områden och arter måste stärkas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen
.

Naturens år kommer att uppmärksammas hela året med aktiviteter av organisationerna. För den intresserade allmänheten blir det störst utbud under senvåren, sommaren och tidig höst.
Den 24 maj är det Nationalparkernas dag. Det är då är exakt 100 år sedan riksdagen beslutade om de första nio nationalparkerna. Det kommer att firas i såväl svenska som andra europeiska nationalparker, samt i andra fina naturområden. Vandringar, båtfärder, kolbullar med mera.
Under sommaren komemr det att finnas utställningar på Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, liksom vandringar och utflykter i hela landet.

1 kommentar:

  1. Detv är föräldrarnas plikt att visa barnen och lära dem upptäcka och uppleva natur.
    En picknick ute, istället för McDonalds.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin