tisdag 24 februari 2009

Inget Nyp i Mars - Motstå frestelsen av det nya under en hel månad

Bild: edwardfilms

Föreningen Medveten Konsumtion har dragit igång en köpstoppsrelaterad Facebook-kampanj.

Konsumtion av nyproducerade produkter blir ett allt större problem för miljön. Vi börjar nå gränsen för vad vår planet klarar av att hantera. Trots detta pekar alla prognoser på en fortsatt eskalerande konsumtion i världen.

Då vi är övertygade om att stora delar av vårt konsumtionsbehov kan tillgodoses av produkter som redan finns vill vi nu uppmana dig att anta en utmaning. Utmaningen går ut på att du under mars månad undviker att köpa nyproducerade produkter (Nyp). Om du ska köpa soffbord, ta då en tur till ett auktionsverk. Om du ska köpa klänning, kolla in en vintagebutik, om du har tröttnat på dina skor, se om din skomakare kan piffa till dina gamla pjuck istället. Ja, du förstår - fritt fram för återkonsumtion, redesign och upcycling!

Kampanjen handlar alltså inte om köpstopp, utan enbart om att inte konsumera nytt.

Naturligtvis finns undantag. Det är ju lite svårt att hitta mat som inte är nyproducerad och inte så trevligt att använda begagnad tvål eller toapapper. Blocket vimlar inte heller av gamla glödlampor. Vi tänker inte göra en lång lista på vad som är tillåtet att köpa nytt utan tror att ditt sunda förnuft kan dra gränserna.

Grundtanken är alltså att det som med en rimlig ansträngning kan hittas i begagnad form köps begagnat (eller inte alls). Men, vi skapar våra egna regler för denna utmaning. Poängen är att var och en lägger ribban på en nivå som känns rimlig. Det ska vara en intressant utmaning, inte ytterligare ett sätt att få dåligt samvete.

Är du redo för den avancerade nivån så förslår vi att du kombinerar denna månad med att i möjligaste mån bara köpa ekologiskt vad gäller livsmedel och andra förbrukningsvaror som du måste köpa nya.

Bjud in dina vänner och låt mars månad bli utan nyp!

4 kommentarer:

  1. sånt har jag väl gjort hela livet, barnen har också lärt sej laga saker och kolla begagnat.

    SvaraRadera
  2. Tack Anki för att du uppmärksammade mig på den utmaningen! Den fick mig att få tummen ur och äntligen börja blogga på temat. Är det ok att länka till din blogg? Du är också en förebild. Mer läsvärd blogg får man leta efter!

    SvaraRadera
  3. Eva - Du får gärna länka. Lycka till med utmaningen!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin