söndag 22 februari 2009

70-talisterna och pengarna

Money Grab

Bild: Steve Wampler
De både sparar och lånar mer än genomsnittet, är oftast privatanställda och
gillar att nöjesshoppa.

Förra helgen kunde man läsa en intressant artikel om 70-talisterna och pengarna i GP. Det är Gunilla Nyström, privatekonom på SEB som har kartlagt 70-talisternas privatekonomi. Jämfört med samma undersökning för två år sedan är de fler som bor i villa och fler som sparar pengar. Detta är en ganska naturlig utveckling eftersom fler 70-talister skaffar familj och och kanske söker sig till större boende.

Att shoppa för nöjes skull är ett regelbundet intresse som 19 procent av 70-talisterna ägnar sig åt. Jämför med andra generationer är det bara 80-talisterna som är värre, med 24 procent. Bland 60-talisterna är det bara 9 procent som nöjesshoppar. Men 70-talisterna sparar också en hel del kanske för att de känner att de måste för att trygga pensionen.

Själv är jag nog en ganska typisk 70-talist eftersom jag tillhör de 80 procent som amorterar regelbundet på sina lån, de 55 procent som har hus som säkerhet för sina lån, vilket även innebär att jag är en av de 67 procent har bostadslån liksom en av de 55 procent som har studielån. Däremot har jag inga kontokortslån till skillnad mot de andra 23 % av 70-talisterna. Alltid nåt!

Läs mer!
En titt i plånboken hos singlar
En titt i plånboken hos 70-talisterna
En titt i plånboken hos 50-talisterna
En titt i plånboken hos 50–64-åringarna

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin