onsdag 20 juni 2018

Bokonsdag: Mera mys

Hygge

En hög med hygge från biblioteket...

Det var under 2016 som "hygge" conceptet spred sig över världen. Jag har själv skrivit om danskt hygge tidigare men egentligen är det ju inte en ren dansk företeelse utan något som finns i hela Skandinavien, vi har ju begreppet "kose" i Norge och "mysa" i Sverige.

Hygge beskrivs som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid att njuta av det goda i livet, gärna tillsammans med människor man tycker om. Hygge kan också vara något så enkelt som att tända ett levande ljus. Enligt vissa uppgifter konsumerar danskarna mest stearinljus i Europa, sex-sju kilo per person och år. Enligt andra uppgifter är detta missvisande då varken Sverige eller Norges konsumtion är medräknad. Fake news eller inte, även om statistiken är msisvisande så gillar danskar att mysa med tända ljus!


Naturligtvis har det skrivits en mängd olika böcker om danskarna och deras hygge. En av de mer kända författarna är Meik Wiking som vardags arbetar på "The happiness research institute".  Hans bok "The little book of hygge. The danish way of live well." har översatts till 25 språk.
Enligt Wiking handlar hygge om upplevelser och atmosfär  - kopplat till gemenskap - att vara med de personer man gillar. Han lyfter även fram att både kanadensare och tyskar har sina uttryck för hygge, hominess och gemütlichkeit. Wiking skriver om danska designlampor och cykling som ett uttryck för hygge men bjuder också på glöggrecept och i hans "hygge emergency kit" ingår både choklad filt och fotoalbum. Allra mest hygge är det dock när man har samlat familj och vänner i en stuga på vintern. Alla sitter i raggsockor och stickade tröjor framför den öppna brasan och runt om i rummet lyser tända ljus... Och det får gärna vara en massa snö också...How we spend our days is, of cours ehow we spend our lives. (Annie Dillard)

Sen har vi halvdanska Louisa Thomsen Brits som har skrivit "the Book of hygge, the Danish art of contentment, comfort and connection". Hon diskuterar begreppet hygge utifrån det danska språket och samhället. Att hygge är starkt kopplat till vikten av gemenskap , både hemma och i arbetslivet.
Tyvärr var det någon som hadegjort understrykningar i bläck i den här biblioteksboken så jag var tvungen att sluta läsa så att jag inte skulle bli för upprörd... men den verkar bra!


"Hygge is the cool thing about being Scandinavian"
 Danska skådespelerskan Marie Tourell Søderberg (mest känd för sin roll som Inge i miniserien "1864"),  skriver att hygge är så mycket mer än klicheer som raggsockor och tända ljus - hygge kan faktiskt förändra ditt liv!  Hon tar visserligen upp klassiska hyggesaker som stugan, de tända ljusen och hur man inreder för att få hygge men diskuterar även folkhögskolerörelsen som ett uttryck för hygge och gemenskap och olika hot mot hygge (som sociala medier och den ökade hälsomedvetenheten som nixar fika och andra godsaker))
Författare avslutar med att lista olika typer av hygge, allt från ö-hygge (besök Samsø eller några av de andra danska öarna), pige-hygge (man kan aldrig få för mycket tid med sina tjejkompisar ) och morgenhygge (att sjava omkring i tofflor och morgonrock, dricka en kanna te i lugn och ro...).


Den här boken har jag tyvärr inte fått tag på men det verkar vara ett intressant upplägg. Jag gillar ju själv årslånga projekt :-)Norska Signe Johansen lyfter i sin bok "How to hygge" fram att de tär ett skandinviskt/nordiskt fenomen, även om hon påstår att de tinte finns någon finsk eller svensk motsvarighet... Johansen diskuterar levande ljus,  ljusa och fräscha inredningar samt närhet till naturen som ett sätt att bekämpa vintermörkret men fokuserar mest på mat som främsta sättet att skapa hygge. Hon bjuder på fikarecept (bullar och riktiga muffins - inte sådana där överlastade moderniteter som cupcakes)men även tips på drinkar. I hennes lista över "how to hygge - at a glance" hittar man även praktiska life skills som att hugga ved och tända eld.


Mer
Hello hygge
är en brittisk blogg som hittar hygge i det mesta
Hygge: A heart-warming lesson from Denmark
Danish Hygge Vs Swedish Mysa
Forskere advarer: Danskerne tænder alt for mange stearinlys1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin