tisdag 15 september 2015

Budget ur balans

NYC

Efter den senaste tidens resande är min budget helt ur balans. I helgen satte jag mig och lade in alla utgifter som jag haft de senaste veckorna, eftersom jag kände att jag tappat kollen lite. Det visade sig att jag egentligen inte hade spenderat över mina tillgångar per se men definitivt överskridit min budget i olika kategorier. Jag lade till exempel betydligt mer pengar på presenter än vad jag hade planerat. Dessutom köpte jag en hel del nya kläder(mest 2nd hand) och lite onödiga (men roliga) prylar. När jag är i USA dras jag lätt med lite i shoppinghetsen även om det inte är värre än att jag kommer upp i någon sorts normal konsumtionsnivå (vilket ändå är mycket för mig).

Det kommer att krävas lite omflyttande av pengar för att täppa igen hål och underskott och på sikt få ett överskott igen. Planen för att komma i balans igen innehåller därför fyra steg:

 1. Lägga en budget med ett överskott, på samma sätt som när jag sparade ihop till min YNAB buffer.
 2. Se över rörliga kostnader, hålla lite igen på utgifterna
 3. Börja spara/extraamortera mindre - mina marginaler är alldeles för tighta.
 4. Arbeta extra på jobbet och ta ut det i pengar

Att hålla igen på utgifterna går bra att göra ännu en begränsad period (som inför vår Afrika resa). Sedan tidigare har vi en lista på saker vi skjutit upp att köpa och vi får helt enkelt klara oss utan ett tag till.

För att få en bättre översikt har jag också rensat upp lite bland mina kategorier i YNAB. Tidigare hade jag fler huvudkategorier men nu försöker jag hålla mig till "needs", "wants" och "savings" för att se hur pass nära jag kommer 50/30/20-modellen a la boken All your worth (läs min recension här).

Det visade sig mycket riktigt att min budget är ur balans enligt Warrens modell. Mitt sparande uppgår till sammanlagt 28,6%  (ska ligga runt 20%) eftersom rubriken "Pre-ynab debt" är egentligen lite missvisande då den avser amorteringar, ränta (5,4% som ska ligga under needs) + extraamorteringar på studielån och bolån (4,6% som ska in under saving).
Needs eller "fasta utgifter" + mat uppgår till 28% + 5,4%= 33,4% - lite lågt medan Wants eller "rörliga utgifter", allt från kläder till akohol etc ligger på tämligen höga 39%. Visserligen tror jag att mina resor drar upp snittet och en del av kostnaderna dessutom bör, en del av det jag lägger på kläder och förbrukningsartiklar egentligen föras upp under Needs. Så inför nästa månad ska jag se över mina sparstrategier och dra ner lite på t. ex resesparandet. Det kommer att ge mig lite mer utrymme i min budget.

Undrar du vad YNAB är? Det är mitt suveräna budgetprogram! Du hittar alla mina inlägg om YNAB här. Låter YNAB intressant så börja med att prova programmet + appen en månad. Vill du sen köpa programmet kan du få 6$ rabatt genom att köpa det genom den här länken.  OBS! affiliate länk. Du kan även köpa direkt via ynab.com. Och glöm inte att även om du inte vill köpa programmet så är de underliggande grundprinciperna riktigt bra och kan överföras på andra egensnickrade budgetar.4 kommentarer:

 1. när man reser så, kan man inte snåla... då kan man lika gärna stanna hemma (varit i Paris utan pengar, gôrtråkigt).

  SvaraRadera
 2. Att vara ekonomisk ska aldrig förväxlas med att snåla:-)
  Välkommen tillbaka, vi som besöker bloggen ofta har saknat dina inlägg!

  SvaraRadera
 3. Världens bästa ekonomiblogg. TACK för påminnelsen om 50-30-20! Jag är med i "Spara 12 000 kr på ett år" på facebook. Och har lagt upp ett tänk inför flytt till Göteborg om knappa två år då jag (och döttrarna) vill flytta med så lite prylar som möjligt samt ha möjligheten att köpa det vi behöver pö om pö på plats. Känn så spännande, kul och välmotiverat. Glada hälsningar fr sö Dalsland.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin