fredag 28 mars 2014

Det återvunna kontoret


Bild: AMF Fastigheter

I senste numret av tidningen Chef fick jag upp ögonen för att vintagetrenden inte bara är aktuell för våra hem utan även har hittat in på kontoret. När AMF Fastigheter flyttade till nytt huvudkontor på Regeringsgatan 29 i Galleriankvarteret satsade man på återanvändning och hållbarhet.

I fastighetsbranschen är det vanligt att inredning, möbler, väggar, golv och installationer rivs ut när en hyresgäst ska flytta in. Vi har gjort tvärtom och istället anpassat oss efter den tidigare hyresgästens lösningar. Dessutom är all kompletterande inredning antingen andrahandssortering eller fynd från second hand-butiker

 Det snygga kontoret kom även på tredjeplats i tävlingen Sveriges snyggaste kontor 2013 som arrangeras av tidningen Lokalnytt. Det är Arkitektbyrån Codesign med arkitekt Linda Fredén och creative director Linda Tufvasson som har ritat och projektlett det nya kontoret. Dessutom tog allt från den arkitektoniska utformningen av kontoret till ombyggnaden och inköp av möbler och utrustning bara knappt fyra månader.




Bild: AMF Fastigheter

Jag gillar att det börja komma alternativ till  "slit och släng" även på kontoret. BAFAB är ett företag vars affärsidé är att erbjuda ett helt nytt sätt att tänka när det gäller att förena ergonomi och design med prisvärda och miljövänliga arbetsplatser. De har bland annat ett instagramkonto där de lägger upp bilder på alla snygga designermöbler som de får in. Där kan även privatpersoner fynda stolar,belysning och annat!


Källor:
Tidningen Chef nr 3-2014
http://www.amffastigheter.se/Kontor/AMF-Fastigheter-flyttar-till-nytt-kontor/
http://www.amffastigheter.se/Press/#!/6746/topplacering-i-sveriges-snyggaste-kontor

torsdag 27 mars 2014

Snålmånad i april?



Bild: Ed Sweeney

Bloggaren Kan Jag bli rik utmanar alla som vill till att ha snålmånad i apil

Reglerna för snålmånaden är följande

Att minst 1 gång i veckan redovisa utgifter i kategorierna:

  1. Mat
  2. Hygien
  3. Nöjen
  4. kläder och utseende
  5. Transport
  6. Inredning
  7. Övrigt

De utgifter som undantas är fasta räkningar knutna till boende. Boendelån dock inte amortering (ett form utav sparande)  Hyra/avgift El (facket?) (Radiotjänst?) (Bredband?) vatten/värme/sophämtning

Utöver detta sammanställda periodens utgifter vid månadens slut, samt periodens aktuella utgifter kontra inkomst(nettolön) i % (procent) Kreditköp räknas in som köp under aktuell månad och måste tas med i snålmånaden även om räkningen betalas i maj. Vad gäller tjänster som dras från kontot som t.ex spotify, gym eller netflix så räknas det under konsumtion och inte fasta utgifter kopplat till boendet.

Vem får lägst utgifter samt vem har störst sparkvot utifrån sin inkomst vid månadens slut?

Kan jag bli rik har själv redan kört igång sin snålmånad (han kör från lön till lön) medan jag börjar den första april.


Jag tror att jag lever ganska snålt i vardagen men det kan absolut vara intressant att jämför sig med andra! I snålmånadens anda kommer jag att fokusera lite extra på ekonomi i bloggen. Jag kommer bland annat att recensera några ekonomiböcker som jag länge haft på min att läsa/recensera lista. Som exempel kan nämnas Total Money Make-over av David Ramsey och All your worth.

tisdag 25 mars 2014

Earth hour 2014



Nu på lördag den 29 mars 2014 inträffar Earth Hour, världens största miljömanifestation.Earth Hour-budskapen i år handlar om att politiker, städer och företag måste göra det enklare för människor att resa och äta klimatsmart. För det krävs fler goda, prisvärda och klimatsmarta alternativ som bland annat leder till halverad köttkonsumtion. WWF vill också få politikerna att satsa på förnybar energi och energieffektivisering. Ett annat krav är att AP-fonderna slutar placera våra pensionspengar i olja, kol och gas och investerar mer i förnybar energi.
Under våren har WWF drivit stadsutmaningen Earth Hour City Challenge där tre svenska finalister – Stockholm, Eskilstuna och Växjö – tävlade om titeln årets bästa svenska klimatstad. Vinnare blev Stockholm som nu Stockholm går nu vidare i urvalet till titeln Global Earth Hour Capital i konkurrens mellan 14 städer från olika delar av världen. Earth Hour City Challenge avgörs på internationell nivå den 27 mars i Vancouver, förra årets internationella klimathuvudstad.

Här får du tips på hur du kan göra Earth Hour till en mysig, kul och minnesvärd kväll.
  • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst ur miljöhänsyn. Annars är stearinljus bättre än paraffin.
  • Bjud in till fest. Samla ihop ett gäng vänner till en mörkerfest. Laga klimatsmart buffé. Tänk grönt och säsong. Men framför allt: Se till att ha riktigt kul!
  • Candle light dinner. Bjud vänner, familj eller din käresta på en mysig middag med tända ljus.
  • Mindfulness. Var en stund för dig själv. Meditera om du känner för det.
  • Hitta en date. Det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
  • Stjärnskådning. Kontakta ett observatorium nära dig för att höra om de har öppet eller skåda på egen hand med en stjärnkarta.
  • Berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier.
  • Bor du i en stad som släcker? Kolla upp vilka byggnader som din stad planerar att släcka ner, ta med dig kameran, en vän och gå ut och ta före-och-efterbilder. I vissa kommuner anordnas konserter, fackeltåg och annat den 29 mars. Mer information om vilka aktiviteter som anordnas runtom i landet hittar du i WWFs kalendarium.
  • Skapa ljusgraffiti. Du behöver en kamera där du kan ändra slutartiden, och någonting som lyser. Kanske ett par vänner eller bara dig själv. Och du kan skapa din egen ljusgraffiti. Här finns en Youtube-video som förklarar hur man gör. På Flickr finns en massa spännande ljusgraffiti från Earth Hour 2009 i England att titta på för inspiration.


Tidigare år har jag tipsat om No Impact Man's "Top Ten Eco-Lifestyle Changes"för den som inte nöjer sig med en timmes förändring.

Själv kommer jag nog att mysa med familjen som vanligt och i "vinnarstaden" Stockholm den här gången.

måndag 24 mars 2014

Vårkänsla



Bild: Britt-Marie Sohlström

Helgens fina väder har gett mig vårkänslor! Jag längtar efter att cykla och efter att få hänga undan vinterkläderna men imorse var det frost igen.  I övrigt är det intensiva dagar med styrelsemöten, familjeliv, jobb, plugg och tentor men i helgen tar barnen och jag tåget till Stockholm för att hälsa på den nya kusinen, det ser jag fram emot!

onsdag 19 mars 2014

Bokonsdag: It's All Too Much


En bok som jag har läst mycket om genom åren är är It's All Too Much av Peter Walsh. Författaren är känd från den amerikanska TV-serien Cleen sweep. I Sverige har vi kunnat se den brittiska versionen, ”The Life Laundry” med Dawna Walter och Mark Frank.
I know it sounds strange, but if you start by focusing on the clutter, you will never get organized. Getting truly organized is rarely about “the stuff.”
I boken kan man läsa om olika strategier för att rensa i röran. Det handlar inte om att organisera sitt överflöd av prylar på ett smart sätt utan snarare att fundera över hur man vill använda ett rum och därefter skapa zoner för olika aktiviteter. Först därefter kan man börja rensa i röran. När det gäller prylarna ska man fundera över varför man har sparat dem och vilken plats de har i det liv man vill leva. Ofta kan en stor del av ens prylar spegla ens förflutna men egentligen inte ha någon vettig plats i det nuvarande livet. Det kan handla om allt från kläder man har blivit för tjock eller för smal för till gamla anteckningar från studietiden.  Just den här målinriktade approachen känns väldigt konstruktiv för i slutändan handlar det ju om för mycket prylar på för litet utrymme. Och om prylarna får ta över en allt större del av ett rum eller ett hus innebär det automatiskt att annat (som vardagslivet, barnen och deras hobbies etc) får mindre utrymme.
Mementos are not memories. Just because it was a gift does not mean you must keep it forever. If it is important, then keep it in a condition that shows that it is important.

När det gäller arvegods och liknande "värdefulla" minnessaker ska man lyfta fram dem. Om man har låtit de här sakerna ligga i en fuktskadad kartong i källaren eller liknande så kan de ju inte vara speciellt värdefulla.
Det handlar mycket om att engagera hela sin familj, inte bara i själva rensningen i utan att faktiskt gemensamt komma fram till hur man vill leva, hur de gemensamma utrymmen ska användas för att alla ska få plats.

 My job may be all about organization and decluttering, but I cannot say enough times that it is not about “the stuff.” I have been in more cluttered homes than I can count, and the one factor I see in every single situation is people whose lives hinge on what they own instead of who they are. These people have lost their way. They no longer own their stuff–their stuff owns them. I am convinced that this is more the norm than the exception in this country. At some point, we started to believe that the more we own, the better off we are. In times past an in other cultures, people believe that one of the worst things that can happen is for someone to be possessed., to have a demon exercise power over you. Isn’t that what being inundated with possession is– being possessed?

Jag är övertygad om att den här besattheten av prylar måste vara ett amerikanskt fenomen - eller har jag fel där? Jag kan inte påminna mig om att jag har stött på svenska familjer som har så enormt mycket prylar att det tar över hela rum. De allra flesta, inklusive mig själv, har väl en del bråte på vinden eller i källarförrådet och garaget men inte i den utsträckningen som det verkar handla om här. När man helt enkelt inte få plats att leva längre för att det är prylar över allt.
När jag rensade och packade inför flytten från huset till lägenheten förra året gick jag i princip igenom alla våra gemensamma ägodelar. Det var otroligt jobbigt men jag gjorde mig av med massor av saker vilket jag är väldigt glad för idag. Nu har jag begränsat med utrymme vilket gör att jag hela tiden måste hålla efter prylarna. Urväxta barnkläder, återvinning och annat som rensas bort måste iväg direkt. 

När jag läste boken fick jag också en insikt i varför så många är otroligt fästa vid sina böcker. Även om jag läser mer än de flesta andra jag känner så har jag aldrig känt ett behov att äga böckerna jag läser. Om en bok är bra och jag vill kunna läsa om den i framtiden eller göra anteckningar i den kan det ju vara en poäng att ha ett eget exemplar men det är ju kunskapen som är i boken som är det viktiga. I boken förklarar en kvinna att hon minsann har betalat för informationen (i böckerna) och hon vägrar att ge bort det gratis till någon annan...
När det gäller böcker lyfter författaren fram att det handlar om enkelt matematik, har man utrymme för 200 böcker i sina bokhyllor men äger 205 böcker så har man 5 böcker för mycket. Han menar också att författarna har lagt ner tid och möda på sina böcker. Om man envisas med att spara sina böcker men låter dem ligga in en dammig låda på vinden så värderar man egentligen varken boken eller författaren speciellt högt. Tänkvärt.

Om författaren
Peter Walsh är organisationsexpert med en examen i utbildningspsykologi som ser sig som lika delar terapeut och hantverkare. Han har "The Peter Walsh Show" på radio, var en återkommande gäst på på The Oprah Winfrey Show och var programledare på TV-programmet "Clean Sweep".

tisdag 18 mars 2014

Våren segrar alltid till slut över kylan



Sohan 

Tidigare ikväll besökte jag den persiska Eldfesten på Heden i Göteborg tillsammans med en kompis. Eldfesten eller Chaharshanbe suri, är den traditionella förfesten till det persiska nyåret (Now rooz ) och firas natten till den sista onsdagen för året.
Vi provade den traditionella iranska nudelsoppan Ash Reshte (väldigt god och värmande) och jag passade på att köpa med mig Sohan hem. Det är en sorts kakor gjorda av saffran och rosenvatten som jag fick i present för några år sen av en bekant.
Min kompis har besökt eldfesten i Stockholm i flera år men för mig var det en ny upplevelse. Lite som att åka bort fast man är hemma. Och trots regnet ska jag försöka att ta med mig både värme och glöd in i det nya året för som inledningstalande Gustav Fridolin påpekade så segrar alltid våren till slut över kylan!

måndag 17 mars 2014

Åkte tåg i helgen



När jag satt på tåget till Skåne i helgen bläddrade jag i tidningen Kupé och hittad en artikel om hur man får koll på sin budget. Ett tips var att testa köpstopp! Extra kul var det naturligtvis att artikelförfattaren tipsade om Köpstoppsbloggen men även att man lyfte fram att det är bättre att alltid konsumera mindre.

För övrigt hade jag en superbra helg i Köpenhamn med både kul konsert, en lång cykeltur och promenader. Jag behövde verkligen koppla av (och koppla bort studierna). Nu är jag redo att plugga det sista inför veckans tenta!

torsdag 13 mars 2014

Lyckan kommer lyckan går



Bild: Mike Styer 

 I fredags skrev jag om mina förhoppningar inför helgen. Tyvärr var det inte så många som slog in... Natten till fredag blev sonen magsjuk... Dottern kom visserligen iväg på sin maskerad men jag fick lämna återbud till 40-årsfesten och inte blev det någon fotbollsmatch för sonen heller. Men vi fick en lugn och skön helg tillsammans med tid i tvättstugan varvat med solsken och mellomys. Och tack och lov höll vi andra oss friska!

Och den här veckan  kunde inte ha utvecklat sig bättre! I går blev jag faster till världens finaste bebis! Så lyckan kommer, lyckan går men det mesta brukar sluta ganska bra ändå! Nu ska jag bara försöka att hitta en dag jag kan åka upp till Stockholm och hälsa på mitt första syskonbarn!

onsdag 12 mars 2014

Bokonsdag: Vägskäl


Förra sommaren släpptes boken Vägskäl som redovisar 2012 års nationella SOM-undersökning.
Rapporten innehåller 43 kapitel om ämnen som medier, opinion, politik och samhälle. Vägskäl belyser på olika sätt hur svenska folket ställer sig inför olika vägval. Boken innehåller kapitel om hur svenskar ser på kärnkraft och vindkraft, hur man bedömer relationen till EU och hur man bedömer den svenska insatsen i Afghanistan. Andra områden där opinioner redovisas är invandrings-, bistånds- och arbetsmarknadspolitik. Många kapitel ger på olika sätt en översikt av åsikter och vanor inom kultur- och medieområdet, exempelvis staden som kultur, e-böcker, mobilnyheter och sociala medier.

Vägskäl bygger på resultat från SOM-institutets långa mätserier av svenska folkets åsikter, livsstilar, medievanor och värderingar. Tyngdpunkten i analyserna ligger på dagsläget men hela tiden är fokus på vad det säger om framtiden. Vart är Sverige egentligen på väg?

I årets rapport fastnade jag bland annat för följande tre kapitel:

Må bättre av kultur - en personlighetsfråga? av Sören Holmberg, Lennart Weibull och Mattias Gunnarsson.
SOM-undersökningen visar att det finns vissa om än svaga samband mellan kultur och självuppskattad hälsa, kultur tycks kunna få oss att må bättre!
Om behovet av konsumtionskritik i ett konsumtionssamhälle - av Karin M Ekström
74 procent av de som har en hushållsinkomst på mer än 700000 kronor har "tillbringat tid i köpcentrum" minst en gång i kvartalet medan 53 procent av de som har hushållsinkomst på max 300 000 har "tillbringat tid i köpcentrum". Trots dessa skillnader är det ändå en förhållandevis hög andel som tillbringat tid i köpcentrum. Att tillbringa tid behöver inte nödvändigtvis innebära att man handlar utan att man kan "titta, inspireras, drömma och umgås". Ekström tar även upp att konsumtionen har fått en ökad betydelse som social markör. Vi vill ha ett nytt kök som alla andra, men ändå ett unikt kök som skiljer sig från andras kök.


Även Konsumenters logistik vid matinköp  av Ulrika Holmberg och Johan Hagberg var intressant. Även om det under de senaste år har blivit ett ökat inslag av handel med matvaror via internet, så motsvarar det fortfarande knappt 1 procent av den totala livsmedelshandeln.

tisdag 11 mars 2014

Utställningen som ska bota klimatångest


"Hållbarhet handlar också om lycka, sådan lycka som finns kvar även om ens iPad går sönder"
För några veckor sedan besökte jag Landvetter i tjänsten och passade på att se utställningen som enligt uppgift "ska bota klimatångest". Syftet med utställningen Install Hope (som genomförs i samarbete med Västra Götalandsregionen) är att få resenärerna på Landvetter flygplats att tänka till kring hållbar utveckling.Bakom utställningen står kommunikationsbyrån Whitespot.

 

Jag gillade bland annat de interaktiva inslagen!

Det var en intressant och tänkvärd utställning. En flygplats känns ändå som ett udda ställe att ha en sådan här utställning men samtidigt helt rätt. Det är visserligen viktigt att människor att börja fundera över miljö men samtidigt är ju flyget i sig en sådan enorm "miljöbov".

Sjunde april flyttar montrarna till Nordstan men målet är att utställningen därefter ska ta sig till världens sex största flygplatser. 

fredag 7 mars 2014

Lycka är





“Happiness is not achieved by the conscious pursuit of happiness; it is generally the by-product of other activities.” – Aldous Huxley

Helgen kommer ägnas åt maskerad för dottern och hennes klasskamrater, en väns 40-årskalas och lite plugg. Det känns som en ganska bra kombination! Jag hoppas att det fina vädret håller i sig också så kanske vi kan ta en liten cykeltur också. Hoppas att ni får en fin helg

torsdag 6 mars 2014

Skiter i finish



Via bloggen Slow living  fick jag upp ögonen för en intressant intervju med den danska skådespelerskan Bodil Jørgensen. Hon hävdar att yta är "røvbanankedelig" och att hon numera struntar i finish, livet har ju ändå en tendesn att röra till och smutsa ner. Hon kan inte förstå inredningshysterin och folks hysteriska längtan efter ljust och fräscht i form av köksrenoveringar och liknande.
Hon gillar även gamla saker och återbruk:

"»Jeg aner ikke, hvad ting er værd, og drømmer om et samfund, hvor man bytter sig til ting og genbruger langt mere. Den slags kan jeg finde ud af. Vi sorterer skrald og genbruger i stor stil«."
Samtidigt är hon inte extrem, hennes barn får nya kläder och leksaker ibland även om hon själv hellre fyndar second hand. Men roligast i intervjun är ändå när hon säger att hon gillar när folk är konsekventa och tar exemplet hennes svärfar som vägrade t. ex att gå in i butiker med automatiska dörrar - de skulle ha handtag!
Villl du se Bodil på film har hon bland annat medverkat i Hämnden, Lars von Triers Idioterna samt Bröllop i Italien.

onsdag 5 mars 2014

Bokonsdag: Lev mer på mindre


En dag vaknade vi upp och märkte att världen basunerade ut budskap om miljömedvetenhet, hållbarhet, ekologi och hela grejen med att klara sig själv. Saker som med tanke på vårt österbottniska arv borde sitta i vår ryggmärg. Förfärat märker vi att så inte är fallet. Vi vet inte hur vi bakar vårt eget bröd, odlar våra egna morötter, matar våra egna hönor eller kokar vår egen pastasås. Allt för länge har vi förlitat oss på att någon annan tar hand om allt det här och vi känner att vi inte längre har kontroll över vad vi äter eller hur vi påverkar världen.
För ett tag sedan fick jag ett mail med frågan var man hittar böcker och bloggar för den som vill bo kvar i stan men ändå leva enkelt. Vare sig man vill leva ett enklare liv i stan eller på landet så börjar det som så många andra livstilsförändringar med ett litet steg, en ny vana. Så var det också för Maria och hennes familj, i Österbotten i Finland, som bestämde sig för att prova att leva en månad på sådant som de själva odlat. Och trots minimalt med förberedelser överlevde de faktiskt den där månaden. Dessutom hade de svårt att gå tillbaka till sitt "vanliga" liv, nu hade de ju fått upp ögonen för att det fanns alternativ!
Några år senare hade självförsörjningsprojektet växt från odlingslådor till växthus, får och höns. Men allt är inte bara lantlig idyll - som när fåren rymmer och äter upp köksträdgården...

Tillsammans drömde vi oss bort till en situation där vi båda jobbade mindre, hade mera tid för varandra, för barnen och för oss själva. En situation där vi kunde välja tid istället för pengar. För vi hade kommit till en punkt när det inte egentligen var mera pengar vi behövde. Det var mera tid. 

Men det handlade inte bara om att odla sin egen mat.  Projekt självförsörjning handlar egentligen om en helhetssyn på livet och jorden, en hållbar vardag med barn- och familjeliv. Om att skapa sig ett meningsfullt liv. Ett konkret resultat som även vi andra kan ta del av är den här boken med recept och inspiration men också praktiska tips kring matlagning, trädgårdsodling och djurhållning. Jag har en ganska oromantisk syn på livet på landet och att vara självförsörjande lockar inte speciellt mycket men Maria visar att det inte behöver vara allt eller inget. Ett steg på vägen kan vara att odla på balkongen eller att skaffa sig en odlingslott. Eller att göra sitt eget äppelmos..
Marias humor och självdistans, de fina bilderna i boken och de goda recepten bidrar också till att jag varmt kan rekommendera den här boken till alla som är nyfiken på hur man leva mer på mindre.

Mer
Maria och hennes familj bloggar
Här kan ni läsa ett smakprov av boken innan ni lånar den på biblioteket eller köper den
____

tisdag 4 mars 2014

Fettisdag



Min typ av semla, lagom stor med mer mandelmassa än grädde

Förra året inföll fettisdagen när vi var i fjällen och till och med där (utan elvisp eller kavel) gjorde jag egna semlor. Även om jag kan erkänna att den egentillverkade mandelmassan (på finhackade mandlar och "krossat strösocker") kanske inte var den godaste jag ätit... Men i år är jag hemma och har jag tillgång till elvisp till exempel, något som jag annars har klarat mig utan i knappt ett år.
Här ett bra recept med tips och råd om hur man får de smarrigaste semlorna. Smart tips om att ta fram smöret kvällen innan istället för att smälta det. Det får jag testa nästa år eftersom mina semlebullar redan är bakade och klara. Jag kör på ett vanligt vetebullerecept från den klassiska "7-sorters kakor". Det blir nog också bra!

måndag 3 mars 2014

Thank you, more please!



Jag har läst någonstans att man ska vara tacksam för det man får men samtidigt passa på att be om mer för att visa att man öppen för det som gud/universum osv kan ge...

För någon vecka sedan önskade jag mig mer snö och i torsdags åkte jag iväg på en konferens där det även gavs tillfälle att åka skidor. Verkligen härligt! Jag gillar också att ha möjlighet att vara utomhus en del av dagen. Och "ljusinjektionen" kan behövas, eftersom den här veckan blir intensiv med hemtentor, inlämningsuppgifter, en dotter som ska på maskerad och mycket annat. Den här veckan är ju den traditionella karnevalsveckan världen över och då passar det bra med en klassfest som har maskeradtema. Dottern vill vara cheerleader men istället för en färdigköpt outfit har jag införskaffat kläder som kan används som gympakläder och sommarkläder längre fram. Inte riktigt "köpstopp" men en praktisk och billig lösning.  Pompoms har hon sedan innan så jag behöver bara komplettera med "stryka på" bokstäver från Panduro eller liknande!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin