söndag 15 december 2013

När tredje ljuset brinner...

Kakor

 vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr


Här hos oss var det snarare barnen som bakade kakor idag. Inte syr vi några julklappar och inte har vi haft ett fasligt styr heller. Egentligen skulle vi varit på scoutläger i helgen men Storebror skadade foten så istället har vi bakat pepparkakor och tittat på julfilmer. Jag har ägnat en hel del tid åt att plugga eftersom jag har två uppgifter som ska vara inlämnade kommande vecka men för tillfället känns det som om jag har läget under kontroll.

Förra veckans utlottning + extrautlottningen
Till sist fick jag två personer som nappade på mina rymdböcker! Grattis Monica Zetterlund och Hemmamman.   I onsdags lottade jag ut mitt exemplar av Simplify your christmas.


Vinnare i den utlottningen blev  nr 7, dvs Titti. Hennes tips var att satsa på färdigt glöggte! Andra som hade goda tips var Monica Z med egenhändigt kryddat glöggte, Esbe som tipsade om varmt vatten med mynta och honung,  Ekomamma i stan (varm saft), Susanne Löfgren (en spännande blåbärsglögg). Många tipsade även om olika varianter på varm choklad som är en riktig vinterklassiker.  Gå gärna in och läs kommentarerna här!


Ny utlottning
Denna veckan har jag inspirerats av min dotter som framför allt önskar sig choklad i julklapp och födelsedagspresent så idag lottar jag ut choklad från Divine. Jag har läst om den juliga smaken "mörk choklad med ingefära/apelsin" så den tänkte jag lotta ut! Det enda du behöver göra för att delta är att tipsa om något gott julgodis recept, kanske en ny spännande variant på en gammal klassiker som knäck eller ischoklad? Lämna en kommentar senast fredag och glöm inte att lämna din e-postadress om du inte är inloggad på Blogger eller Wordpress eller liknande.

6 kommentarer:

  1. Brända mandlar älskar jag!

    BRÄND MANDEL
    1,5 dl strösocker
    0,5 dl vatten
    100 gram sötmandel
    ca ¼ tsk röd karamellfärg

    Lägg socker och vatten i stor tjockbottnad stekpanna. Låt koka upp tills det bubblar. Rör om hela tiden. Koka i en minut. Lägg i mandeln och låt koka under omrörning tills det börjar knäppa, om ca 1-2 minuter.
    Ta stekpannan från plattan och rör kraftigt tills sockret som inte fastnat på mandeln smulat sig. Ta upp mandeln och lägg på bakplåtspapper.
    Häll vatten och karamellfärg i stekpannan och låt koka under omrörning tills sockret smält. Ta pannan från plattan och lägg i mandeln och rör kraftigt tills mandlarna lossar från varann och har en skorpa av rött socker.

    SvaraRadera
  2. Noblessekakor med apelsin är rätt juliga :)

    1 paket apelsin/mint/annan noblessechoklad
    125gr margarin/smör
    0.75 dl socker
    2 dl mjöl
    3 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver

    Blanda allt utom noblessekakorna på bakbord / i mixer

    Rulla degen till en 3cm tjock rulle och dela i 15st bitar

    Lägg bitarna i bullformar

    Grädda i 200 grader i 12-15 min

    Toppa med noblessekakorna med detsamma medan
    kakorna ännu är varma så de smälter noblessekakorna.

    SvaraRadera
  3. Min mormor och jag brukade alltid göra kola enligt det här receptet när jag var liten. Året om egentligen, men numer blir det främst till jul:

    1 dl vispgrädde
    2 dl socker
    2 dl sirap
    50 g smör
    ev. 1 msk vaniljsocker, 1 msk kakao eller några droppar pepparmyntsolja som smaksättning

    Häll allt i en kastrull och rör hela tiden medan smeten blir varm; ca. 20 min brukar det ta. Efter det häller man lite av smeten i ett klas med kallt vatten. Stelnar kolasmeten så att den går att rulla till en kula, är kolasmeten klar, i annat fall får den värmas lite längre. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och ställ kallt ett par timmar tills den svalnat. Därefter kan man skära ut lagom storlek på kolorna och svepa in i godispapper.
    Mums!

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Det här receptet kommer från min farmor Brita och kallas helt enkelt för farmors julgodis.
    5 dl socker
    2 dl grädde
    50 g smör
    2 msk kakao
    Kokas i 10 minuter under omrörning. Vispa till det blir lite kallare, tillsätt 2 dl havregryn. Häll upp i smörad form. Skär inom en timme, låt stelna i rumstemperatur. Mums!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin