onsdag 20 november 2013

Bokonsdag: Stadsodlare





Bild: Votum förlag


I en Stockholmsförort gömmer sig en japansk trädgård, i en Göteborgspark står några bikupor och i Västerås odlar hyresgäster tomater utanför porten.


På bokmässan hittade jag boken "Stadsodlare", skriven av Karine Mannerfelt med foto av Ann Eriksson.
Antalet stadsodlare ökar runt om i Sverige. En del av dem drivs av ideologisk övertygelse, de vill bevisa att det går att närodla mat i städerna. Andra har framför allt lusten till odling som drivkraft.
I Göteborg finns exempelvis "Stadsnära odling" som är en del av Göteborgs fastighetskontor och jag har tidigare skrivit om Stadsjord och grisarna i Högsbo.
Den här boken tittar närmare på stadsodling i sex svenska städer, dels storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö men också mindre städer som Västerås, Uppsala och Karlstad.
I boken besöker man Tillsammansodlingen i Mölndal och några "Ekologisk stadsdel Majorna" projekt. I Västerås är det Farbror Grön alias Johannes som får besök och Gröningen i Malmöförorten Rosengård visar hur man kan förbättra boendemiljön och skapa ökad gemenskap genom odling. Påls japanska trädgård i Bagarmossen är ett intressant exempel på de brukaravtal som finns i Stockholm. Ett brukaravtal innebär att enskilda eller föreningar kan ta över skötseln av Stockholms kommuns mark.

Boken Stadsodlare innehåller både reportage och många vackra foton på människorna bakom odlingen, från trädgårdarna och omgivningarna. Dessutom bjuds det på användbara tips till den som vill odla vackert och nyttigt - och lära sig ta hand om sin skörd. Boken tar upp vilka tillstånd som kan behövas och andra saker som kan vara bra att tänka på.

Är du sugen på att själv börja stadsodla? Här är några av bokens tips!

  1. Börja i liten skala, exempelvis hemma i köksfönstret
  2. Odla tillsammans med andra
  3. Blanda ätbart och njutbart
  4. Glöm inte att jordförbättra
Själv odlar jag kryddor på fönsterbänken men i höstas satsade jag också på att ta hand om andras skörd i form av äpplen och annan frukt.


Om författaren & fotografen
Karine Mannerfelt är skribent och radioproducent. Hon har gjort en mängd kortare och längre radioprogram från Sverige, Balkan, Mellanöstern och den afrikanska kontinenten. 2000 fick hon Stora Journalistpriset. Hon har skrivit flera böcker, bl a en om odling: Kolonilotten – världens trädgård, som utkom 2009.
Ann Eriksson är dokumentärfotograf. Hon fick Gullersstipendiet 2002 och 2012 hedersomnämnande för årets vackraste Värmlandsbok. Hon har gett ut ett femtontal böcker och samarbetade senast med Karine Mannerfelt i boken Kolonilotten – världens trädgård. Sist i boken får man besöka fotografens egen trädgård på Södermalm i Stockholm, och ta del av de erfarenheter som drygt 10-års odlande har gett henne.


Boken är utgiven på Votums förlag

6 kommentarer:

  1. Redan på 1970-talet lyckades jag odla 7 meter kryddor på min pyttelilla balkong, nära Linneplatsen. Min 81-åriga mor förser oss "barn" med tomater och tomatplantor från sin pyttelilla balkong på ungefär 1 x 2 meter:

    http://hannelesparadis.blogspot.se/2010/05/tomatleverans.html

    SvaraRadera
  2. Måste visa min mors lilla balkong i slutet av sommaren. Hon får knappt plats där själv:

    http://hannelesparadis.blogspot.se/2011/08/min-mors-pelargon.html

    SvaraRadera
  3. Vilka bra exempel på balkongodling!

    SvaraRadera
  4. Stadsodling är framtidens melodi! Har införskaffat boken men inte läst ännu. Det där borde gå att utveckla massor, utanför balkongenra, är jättetaggad på det!

    SvaraRadera
  5. Cityodling av Lena Israelsson är också bra.

    SvaraRadera
  6. Åh bra boktips. Älskar att odla! Odlar hela min balkong full med tomater, sallad, gurka och tom potatis. :)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin