tisdag 26 november 2013

Gästinlägg: Att tänka till kostar inte så mycket…men hjälper miljön!

Cykel

Ta cykeln eller ta bussen när det går


Idag kommer det ett nytt gästinlägg från Oskar. Läs gärna hans tidigare gästinlägg om ekonomi, miljö och konsumtion!

Ibland sätts ett likhetstecken mellan miljövänlighet och dyra varor. Det kan vara en ”miljöbil” som kostar dubbelt så mycket som en vanlig bil (t.ex. plug-in hybrider) men också ekomat i affären som nästan alltid kostar ganska mycket mer än den ”’vanliga maten”. Det kan vara avancerade energisystem för att värma upp hemmet som kräver stora investeringar eller liknande men jag tror att det bästa vi kan göra för miljön är att tänka till, och det kan alla göra.

Bor själv på landsbygden, visserligen inte riktig obygd utan i en mindre ort med ett par tusen innevånare och med en mellanstor stad på bekvämt pendlingsavstånd (15 min, 1,5 mil) med bil eller buss. Många av våra grannar skulle säkert sätta i halsen om de fick höra talas om att bensinpriset skulle höjas ”det är ju omöjligt för oss som bor på landet” skulle det heta ”vi behöver ju bilen”. Den senare delen håller jag med om (åtminstone så länge inte kollektivtrafiken är bättre) dock inte den första.
Nu ska jag komma till poängen, det behöver varken vara omständligt eller kostsamt att leva ett miljövänligare liv, det behövs bara lite planering.  Några exempel, där vi bor är det möjligt att köpa kött från lokala bönder detta är ekologiskt nöt och lammkött (gris också på gång). Detta kostar ca 85-100 kr/kg beroende på typ av kött om man köper helt eller halvt djur. Detta är inte dyrt för den kvalitet av kött det är (grymt fint kött och jag kan när jag vill gå och kolla hur djuren har det!) men det kräver lite planering. På hösten köper vi allt kött för ett helt år.

Grönsaker har vi inte möjlighet att lagra på detta sätt men genom att köpa lite större mängder av det som är i säsong så äter vi mycket bättre och billigare än de flesta. Frysta och konserverade grönsaker/frukter har ofta dåligt rykte men många gånger är tomater på burk eller fryst broccoli bättre än de färska alternativen när det inte är säsong. Det går dessutom att göra egen sylt eller saft eller varför inte frysa in? Det går t ex alldeles utmärkt att skära upp äpplen, frysa in och ta fram och göra en paj på egna äpplen mitt i vintern. 

Till bilkörningen, många som bor på mindre orter använder bilen för att ta sig till och från Jobbet, det är inte alltid möjligt att undvika då det är dåligt med kollektivtrafik. Man kan dock minska sitt bilåkande betydligt om man tänker till.

 1. Ta cykeln eller ta bussen när det går. 
 2. Åk inte in till ”stan” eller köpcentret på helgen för att handla utan sköt det när du redan är där i veckan.
 3. Ordna dina aktiviteter så att du spenderar så lite tid och pengar så möjligt med transporter, transporter under en mil kan med fördel göras endast med muskelkraft (cykel eller till fots) det tar lite mer tid men då är ju träningen avklarad också.

Istället för att byta energi system i huset kan man sänka temperaturen några grader på vintern och sedan ta på sig en tröja ett par sockor och ha ett riktigt täcke att sova under på natten. Det är inte naturligt att gå omkring i T-shirt på vintern utan det är naturligt att klä sig ordentligt. Det blir dessutom lättare att ta sig ut då det inte blir en sån hemsk kontrast mellan stugvärmen och kylan där ute.

Åk inte och ”shoppa” utan åk endast till en handelsplats eller gå in på nätbutiker med en väldigt specifik uppgift och köp det du behöver och ta dig sedan snabbt där ifrån. Shopping kostar på miljön, tar dina pengar och din tid.

Sist men inte minst är det dock viktigt att tänka på vad pengarna ska användas till. Om du shoppar mindre, har lite svalare hemma och tänker till med maten och bil resandet för att sedan flyga tur och retur till Asien så har detta inte hjälpt vare sig plånboken eller miljön.

En bättre möjlighet är ju att faktiskt använda de pengar som du sparar till att göra allt det där som från början kan tyckas kosta för mycket. Byta till en mer miljövänlig bil (ännu bättre köpa en cykel), investera i solceller och gå över till att bara köpa lokala och/eller ekologiska matvaror. Eller kanske jobba betydligt mindre och odla/plocka/förädla mer av din egen mat. Vissa av dessa saker sparar i sin tur ytterligare pengar som kan användas för att ytterligare miljöanpassa sitt liv.

Hur tänker ni kring detta, är det ett rimligt resonemang eller har jag tänkt helt fel? 

5 kommentarer:

 1. Bra råd. Men jag tänker så här: klart att det är det bästa att inte flyga till Asien alls, men jag tror att för mycket regler, förbud och uppoffringar gör att folk generellt "slår bakut" och inte orkar bry sig. Börjar man leva mer miljömedvetet sparar man ju på miljön även om man sen flyger till Asien, om alternativet hade varit att leva icke-miljömedvetet OCH flyga till Asien. När man kommit in i sina nya rutiner kanske man väljer kanarieöarna nästa gång istället och sedan tågresa till Lappland tredje gången. Förhoppningsvis.

  SvaraRadera
 2. Vi har ställt om vårt liv ungefär som Oskar beskriver. Och det roliga är att vi verkligen har mycket pengar över nu jämfört med förr. Vi kör mindre bil, köper sällan kläder och prylar. Och vi har numera råd, och "tar oss råd", att köpa mycket ekologisk mat, även att det är dyrt. Det känns som rätt sak att lägga pengar på.

  SvaraRadera
 3. Hej Allihop och tack för era kommentarer.

  Ett Eko -Vad gäller Asien resor hade jag inte tänkt mig något absolut förbud mot dessa;-) Däremot ville jag på ett enkelt sätt visa det som forskare brukar kalla för rekyleffekt dvs. att man drar ner på en miljö-skadlig aktivitet vilket i sin tur sparar pengar som man sedan spenderar på någon annan miljö-skadlig aktivitet vilket i bästa fall ger en noll summa men i många fall som i fallet med resor kanske till och med är netto negativt.

  Hannele - visst är de det!!

  Solkatten - helt rätt det är sjukt vad mycket pengar som blir över utan att göra avkall på något viktigt om man bara tänker till lite...

  / Oskar

  SvaraRadera
 4. Det svåraste tycker jag är att finna likasinnade utanför näten. Rör mig från mindre ort till mellanstor stad till storstad. De jag träffar på, även bland mina vänner och bekanta,har åtminstone de flesta en avsaknad eller kanske flykt från det som handlar om miljö. Många gånger förundras jag över att människor med barn inte reflekterar mer över vilken framtid de vill skapa åt sina barn och barnbarn. Det är mycket av Thailandsresor och köksrenoveringar eller shooping. Verkar inte finnas några tankar på att ta buss, cykla eller gå någonstans, fast man skulle kunna ibland. Att röra på sig är ju också en vinst för sitt eget välbefinnande. Talar jag om ekologiskt så kommer alltid undanflykter om att det är för dyrt, från människor som har råd men ändå alltid gnäller om pengar eller kan man verkligen lita på det! Nej, man följer strömmen utan de minsta lilla motstånd, reflektion eller ifrågasättande.
  Det förvånar mig att folk inte tänker mer över hur de vill leva. Eller det kanske de gör utan att våga ge uttryck för det?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin