onsdag 30 oktober 2013

Bokonsdag: Overdressed



Den här boken fick jag tips om i somras via Frugal girl. Overdressed handlar om hur klädindustrin har förvandlats de senaste decennierna och vilket pris vi egentligen får betala för klädkedjornas lågprismode.

Vi får följa lågpriskedjornas framväxt i USA och hur de bland annat har konkurrerat ut varuhus och mindre butiker. Kläder har blivit så billiga att de numera är slit och slängvaror. Men det billiga modet har samtidigt ett högt pris som drabbar andra än konsumenterna. De enorma klädvolymer, låga tillverkningskostnader och låga löner som ligger till grund för våra fynd drabbar textilarbetare och miljön.
I boken besöker författaren textilfabriker i Dominikanska republiken, Guangdong i Kina som drabbats hårt av miljöförstöring på av de många tillverkningsindustrierna, intervjuar modedesigners i USA och tittar närmare på hur kedjor som Zara & Forever 21 kan erbjuda så billiga kläder.

Boken har i mångt och mycket ett amerikanskt perspektiv (hur kan man äga/förvara 61 toppar, 60 t-shirts, 34 linnen, 21 kjolar, 24 klänningar osv - detta är en bråkdel av författarens garderob...), men mycket av innehållet är fortfarande högst  relevant för oss som bor i Sverige.
För närvarande tillverkas bara 2 % av kläderna i USA men det räcker att gå tillbaka till 1990 då fortfarande 50% amerikanarnas kläder tillverkades inom landet. Motsvarande siffror för Sverige är mindre än 5 % idag respektive 10% för 1990, enligt en uppsats från 2006 (Miljöpolitik och styrmedel. Fallstudie: kläder. Annika Carlsson-Kanyama och Anna-Lisa Lindén, KTH. 2006. ) Enligt Fairtradecenter produceras i dagsläget mer än hälften av våra kläder i låglöneländer, medan andra europeiska länder står för merparten av den resterande produktionen.

Den svenska konsumtionen av kläder och skor har ökat med 57procent de senaste tio åren enligt Konsumtionsrapoorten från 2006. Vi lägger i genomsnitt 13 700 kronor per person på kläder och skor (siffra från 2009 enligt  rapporten Modebranschen i Sverige). I Sverige köper vi nästan 25 kilo kläder per person och år och bomullskläder är vanligast. Samtidigt slänger vi Och enligt Myrorna är en stor del av kläderna som skänks dit av för dålig kvalitet för att säljas vidare.
I boken påpekas det om och om igen hur det är konsumenterna som har drivit fram förändringen. Vi är inte beredda att betala vad kläder egentligen kostar om man ser till att det ska vara ok för miljön, att textilarbetaren ska kunna leva på sin lön, att plagget ska vara av god kvalitet och hålla för x antal tvättar osv. Vi har inte längre förmågan att känna igen god passform och kvalitet (vet du när man ska använda olika typer av sömmar?) och vi har tappat våra sykunskaper. De flesta tycker inte att det lönar sig att sy om eller laga.

“Building a wardrobe over time, saving up and investing in well-made pieces, obsessing over the perfect hem, luxuriating in fabrics, and patching up and altering our clothes are old-fashioned habits.  But they’re also deeply satisfying antidotes to the empty uniformity of cheapness.”
Jag gillar nästan kapitlet "Make, alter and mend" bäst. Där porträtteras personer som exempelvis syr alla sin egna kläder eller som enbart klär sig i second hand. Författaren tar även upp olika modeexperiment som Six items or less eller the Uniform project som jag skrivit om tidigare. Dessutom beskriver författaren hur hon tar grundläggande sylektioner, köper en symaskin och ger sig i kast med sy om och börja förändra sin garderob på ett kreativt sätt. Något som även förändrar hur hon ser på människor hon möter och deras kläder - hur få som egentligen bär välsittande och välsydda kläder...
En av anledningarna att jag gillar den här typen av böcker är att författaren oftast själva blir påverkade av ämnet de skriver om och som ett resultat börjar de även förändra sina liv. Visst finns det ett värde i distanserade vetenskapliga artiklar och böcker men den här subjektiva upplevelsen intresserar mig!

Det jag tar till mig från boken är att jag borde leta fram min symaskin och experimentera lite. Jag köper inte speciellt mycket kläder och av det jag köper är mycket från second hand - men det finns alltid utfrymme för förbättring!

Tycker du också att dagens lågprismode lämnar en bitter eftersmak? Här är några tips på hur du kan förändra ditt förhållande till mode:
  1. Köp inte så mycket nya kläder helt enkelt (låna, byt)
  2. Satsat på kvalitet istället för kvantitet
  3. Skit i trenderna (se nr 2 ovan satsa på kvalitet som du kan ha länge alt. nr 5 nedan)
  4. Laga istället för att slänga
  5. Sy om
  6. Sy dina egna
  7. Satsa på Fairtrade kläder och ekomaterial
  8. Köp 2nd hand

Om författaren
Elizabeth Cline arbetar som journalist i New York. Det här är hennes första bok.

7 kommentarer:

  1. Den måste jag läsa! Hoppas att det är ok med dig att jag länkade från FB. Skrev tidigare idag om Lindex chefens lön på 450 000kr/mån och textilarbetarna i Bangladesh löner på 250kr/mån. Jag har själv jobbat som designassistent och tjänade typ 1/20 av VD:ns lön. Helt surrealistisk bransch!

    SvaraRadera
  2. Tack för tips! Jag bor för tillfället just i Guangdong, i Guangzhou som är Kinas tredje största stad som sedan några år tillbaka investerar galna summor pengar för att modernisera och bygga nytt och ta klivet upp mot att bli en riktigt modern stad. Så långt betyder det att man bygger enorma bostadsområden som ingen egentligen efterfrågar och hoppas att det ska komma tillräckligt många välbetalda medelklasskineser som vill bo där. Och utlänningar som vill investera, vad nu det är. Det öppnar enorma shoppinggallerior nästan vägg i vägg, sju våningar höga och mer med nästintill tomma butiker - alltså på kunder - än så länge. Från styrande håll ifrågasätts inte konsumtionen alls, själva sinnebilden för framgång är möjligheten att handla och då i miljöer som skiljer sig kapitalt från de traditionella gatumarknaderna, branschmarknaderna och småbutikerna längs gamla shoppingstråk. Det är skrämmande framtidsutsikter.

    Tack för boktips!

    SvaraRadera
  3. Bara kul att du länkar Bella!
    Det måste vara enormt intressant om än surrealistiskt att få uppleva det här på plats Cruella! Jag kan se de tsom ett stort problem att städerna inte får växa organiskt utan skapas utifrån en mall som kanske är helt out of date om några år. Jag ser verkligen fram emot min Kinaresa om 3 år!

    SvaraRadera
  4. Jag håller helt klart med om de uppräknade tipsen i slutet av inlägget. Framför allt tycker jag det alltid lönar sig att satsa på kvalitet när det gäller baskläder som ska användas regelbundet. Vi har skrivit en del inlägg på ämnet att ha en fungerande, omtyckt och minimalistisk garderob.

    http://minimalisterna.se/vagen-mot-en-minimalistisk-garderob/

    http://minimalisterna.se/fem-steg-mot-en-lattare-garderob/

    Det kan också vara värt att börja med att ställa dig följande frågor innan du går till butikens kassa:

    - Fyller plagget ett konkret behov eller riskerar jag proaktiv konsumtion?
    - Hur ofta och när kommer jag i realiteten att använda plagget?
    - Äger jag redan ett motsvarande plagg och vad är det i så fall för fel på det?
    - Var ska plagget förvaras?
    - Vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på som är av större värde för mig?

    SvaraRadera
  5. Låter väldigt intressant. Det jag hajar till när jag läser är det här med att bedöma ett plaggs kvalitet. Jag syr gärna själv och försöker att köpa naturmaterial och märken som jag tycker håller bättre kvalitet, men handlar också en del second hand. Nu senast köpte jag några t-shirtar till maken som direkt vred sig och jag kände bara "suck". Jag skulle absolut vilja bli bättre på att syna plaggen, fanns det några tips i boken?

    SvaraRadera
  6. Jenny, som jag minns det (boken är tillbaka på biblioteket) står det lite om sömmar m.m men det verkar som om det framför allt handlar om träning/vana. Sen är det väl personligt hur man upplever olika material. Det är ju många som har svårt med ull t. ex - även om ylle är ett i grunden bra material. Och även dyra fina material som cashmere kan ju noppa.

    SvaraRadera
  7. Jenny: Kläder som vrider sig var hur vanligt som helst på sjuttiotalet när jag växte upp. Minns hur mamma suckade över detta och förbannade den dåliga, tunna kvaliteten i till exempel t-shirts.

    Jag är ganska bra på att bedöma vilka plagg som kommer att funka i längden om man håller sig någorlunda till tvättråd, eller för all del också vilka plagg som går att tvätta varmare och därmed renare än vad snålrådet på lappen säger. Men ibland blir det ändå galet. Mina söner är i övre tonåren och ganska klädintresserade. Fler än en gång har de kommit hem med dyra t-shirts från svenska designermärken - som vridit sig likt sjuttiotalstrasorna. Då är det inte kvaliteten utan tillskärningen det är fel på och det kräver ett extra öga. Skär man det minsta snett mot/med trådriktningen får du sömmar som vrider sig. Det går ju att använda som en feature också, plagg som är skurna på skrådden får ett intressant fall och en skrynkelstruktur som kan vara snygg. Men inte på en vanlig t-short för 600 kronor;-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin