fredag 25 oktober 2013

Vi sitter i samma bil (och buss)

herr gårman

 I våras skrev jag om Ubigo, en resetjänst som jag hoppades kunna få prova och tidigare höstas fick jag besked om att jag kommit med. Projektet drar igång redan den 1 november och pågår under 6 månader.

Enkelt, tryggt, flexibelt, prisvärt och premierat vardagsresande – utan att äga bil.

Ubigo är en tjänst där kunden abonnerar på skräddarsydda paket med tillgång till pool- och hyrbilar, kollektivtrafik, taxi, hyrcykel etc. Alla i hushållet kan använda tjänsterna genom ett digitalt "klippkort" i mobilen. Där finns också appen som hjälper till att hitta och boka det bästa färdmedlet för en resa. I abonnemanget ingår en riktig resegaranti, en bemannad kundtjänst och bonuspoäng för inbesparade koldioxidkilon som kan växlas in i varor och tjänster hos premieringspartners.
Det ska bli kul att prova tjänsten. Jag klarar ju mig alldeles utmärkt utan bil och det ska bli spännande att höra vad de andra testpiloterna tycker.

Projektet delfinansieras av Vinnova, leds av CLOSER vid Lindholmens Science Park och där ett femtontal parter från näringsliv, akademi och myndigheter ingår. Om testet slår väl ut, är tanken att tjänsten ska kommersialiseras och spridas till fler städer och fler länder. En tjänst som UbiGo kan minska göteborgarnas behov av att äga och använda bil, vilket både göteborgarna, Göteborg och miljön tjänar på.

I mitt paket har jag valt "månadskort" i kollektivtrafiken (egentligen 30 klipp/dygn i månaden) + 30 timmars Sunfleet. De timmar man inte använder flyttas över till nästa månad och man kan också köpa till extra zoner eller bilpoolstimmar. Eftersom jag har örnkoll på hur mycket jag lägger på transporter (tack YNAB & Excel) var det ganska lätt att välja paket. Eventuellt har jag tagit i lite i överkant vad gäller biltimmarna men de kan man minska med en månads framförhållning och de som inte använts vid projektets slut återbetalas.

Igår träffade jag en bekant som också kommit med i projektet. Hon har valt ungefär samma paket som mig men hon har också en bil som kommer att ställas av under den tid som projektet pågår.Det känns bra att ha någon som man kan jämföra med!

1 kommentar:

  1. Kul att bo i en större stad när det finns så goda ideer... Ju mer kollektivtrafik och samordning desto bättre. Kram

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin