onsdag 18 januari 2012

Bokonsdag & gästinlägg: Nedkopplad

Bild: Volante

Jag har skrivit en hel del genom åren om mediafasta, elektronisk paus etc. Nu i somras kom boken Nedkopplad på svenska och den har fått stor uppmärksamhet i media. Karin som regelbundet gästbloggar om allt från mat till resor har läst den:

Denna mycket intressanta bok läste jag i höstas. Susan är journalist, i hjärtat New York-bo, men bor i Perth i Australien med sina tre tonårsbarn. Som journalist har hon tagit till sig den nya tekniken och är lika beroende av sin IPhone, IPad, dator etc som barnen är. Inspirerad
av Thoreaus bok Walden (där författaren under två år avsäger sig den tidens bekvämligheter och bor ensam i en enkel stuga vid en liten sjö) beslutar hon att familjen skall klara sig utan modern teknik i ett halvår. Susan inleder med att stänga av strömmen helt i två veckor. Efter denna avhållsamhet är det okej med ström, varmt vatten osv och med fast telefoni och CD-spelare men inte med något annat. Om barnen behöver göra skolarbeten på datorn får de göra det på skolan, på biblioteket eller hos kompisar. Sina artiklar får hon skriva för hand för att senare på redaktionen skriva in dem i datorn.

I boken blandas dagbokanteckningar från familjelivet med den senaste mediaforskningen.
Jag gillade boken! Som trebarns-mamma där yngste sonens (16 år) datorvanor är en ständig källa till irritation och oro från min sida så var det intressant att se hur hennes från början helt negativa barn så småningom kunde se fördelar. De hittade tillbaka till gamla intressen som att spela musikinstrument och baka. De höjde alla sina betyg, hittade nya sätt att umgås med varandra och sina vänner. Hela familjen kom närmare varandra genom att man började laga mer ordentliga middagar och äta tillsammans och ge sig tid att prata med varandra igen (det hade man gjort innan tekniken tog överhanden).

Läs boken. Gör det för att hitta argument för lagom teknikanvändning, för din egen upplysning eller bara för nöjet att följa familjens kamp i den moderna världen!

Karin


Om författaren
Susan Maushart är en amerikansk författare, journalist och forskare från New York University, men främst av allt är hon mamma till Bill, Sussy och Anni. Susan Maushart bland annat skrivit ”The Mask of Motherhood” som beskrevs av London Times som en ”feministklassiker”. Hon skrev ”Nedkopplad” i Australien där hon bodde i drygt 20 år. Hon bor numera i New York.

Mer
Bloggare i närkamp med sin ledighet4 kommentarer:

 1. Men varför?
  Jag kan se skäl till att begränsa tiden vid tv och dator, både för mig och barnen. Men det finns ingen anledning att ta bort tekniken helt.

  Jag vill kunna se på nyheterna på tv. Barnen måste kunna göra sina skolarbeten. Ett av mina fritidsintressen är geocaching och det behöver jag internet till. Jag måste kunna betala räkningar. Det är så smidigt att låna om biblioteksböckerna på internet. Jag kan fortsätta en stund till med argument FÖR den nya tekniken.

  Begränsningar i tid är ok, men inte att ta bort den helt. Det samhället vill jag inte tillbaka till. Mina barn lever idag, med allt vad det innebär, och då måste de lära sig leva med dagens teknik. Det är naturligtvis viktigt att också visa dem alternativen som att baka, spela sällskapsspel och att vara ute i naturen, men det betyder inte att de behöver avvara tekniken.

  SvaraRadera
 2. Läser för närvarande boken och den har varit bra och underhållande så här långt och i många stycken tänkvärd.

  Har inte sett slutledningen än men jag tror att det handlar mycket om att ta en medveten paus från tekniken för att sedan återvända till den med mer balans. Lite på samma sätt som ett köpstopp, idén är inte att sluta handla resten av liven utan att sluta handla under en kort period för att sedan återvända till det vanliga livet med lite mer distans??

  SvaraRadera
 3. Karin: Anonym har rätt: medveten paus för att återvända med mer balans och kontroll. Hennes upplevelse var att det hade tagit över familjelivet, tagit bort tiden för samtal med varandra, påverkat sömnen osv.. Hon var förståss orolig för sina barn men också för sig själv som varje kväll gick och la sig med sin IPhone och som inte kunde gå ut med hunden utan musik i öronen (Ipod). Ibland behövs något radikalt för att få mer balans.
  Jag tex var tvungen att göra ett projekt omväxlande med begränsningar och utmaningar som att bestämma mig för att jag skulle ha kjol minst 3 gånger i veckan under en månad för att hitta tillbaka till dem igen och inte slentrianmässigt fastna i jeans och tröja på väg till jobbet. Hade jag inte tvingat mig hade det varit svårare trots att det var något jag ville!

  SvaraRadera
 4. tja, jag tror vi är ganska måttfulla med teknik. Med tre hockey-söner blev det snabb matlagning, sent sent på kvällarna efter träning....

  P.S.
  och jag sparar massa tid när jag kan snabbt söka saker och tjänster på internet. Tänk tiden när man fick åka till stan för att köpa tågbiljetter eller vad det nu var.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin