måndag 28 mars 2011

Matmåndag: Gulp!Matlagning i Ryssland Bild: Fotograf/Källa:Stéphanie Sepúneda Nunez/GULP!

Igår den 27 mars öppnade utställningen GULP! på Lödöse museum, som är ett av mina absoluta favoritmuseum. Utställningen handlar om vår mat, hur den tillverkas och konsumeras idag och hur det var på medeltiden. Vad ställdes på middagsbordet förr i tiden och vilka val hade man då?

Åtta västsvenska ungdomar har styrt innehållet i utställningen GULP! I deras diskussioner och i det material som kom fram från denna grupp fanns tankar om konsumtion, ekologi, vegetarianism, aktivism och funderingar kring vad vi egentligen har på vår tallrik när vi sätter oss för att äta. Utställningen tar också upp sådant som livsmedelsproduktion och alla våra rester etc.
GULP! innehåller fem rum och en relaxavdelning: Naturen, Fabriken, Köket, Restaurangen och Bakgården. Varje rum tar avstamp i ett specifikt dilemma och innehåller aktiviteter som syftar till att väcka tankar kring hur våra matval påverkar natur, djur och människor.
Texterna i uställningen är på engelska men finns översatta. GULP! vänder sig visserligen till ungdomar som bor i Norden men det känns ändå lite udda att externa är på engelska. Det finns dock översatta i häften.
Med anledning av utställningen anordnar museet även lite olika intressanta föredrag under våren, bland annat om tillsatser i maten och om vad man ska äta för att må bra.

Utställningen pågår t.o.m 22 maj, därefter flyttar den till Västergötlands museum (2011-06-04 - 2011-09-04) och sen reser utställningen vidare till Falkenberg där den visas under hösten. Under 2012 – 2013 turnerar GULP! på medeltidsmuseer i Sverige, Norge, Finland och Island.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin