tisdag 13 juli 2010

Barns brist på natur kan vara ett hälsohot

Woods-1794

Bild: AwesomeLooser

"Skogen har för många barn reducerats till en ren kuliss. Platserna för lek är istället tillrättalagda och inhägnade.

Hösten 2009 publicerade SvD barnläkaren Carl Lindgren en debattartikel i SvD om hur barn tillbringar allt mindre tid i skog och mark. Han refererar till den amerikanske forskaren Richard Louv, författare till boken Last Child in the Woods, som hävdar att den minskade kontakten med naturen kan leda till ”nature- deficit disorder”.
Vi uppmanar våra barn att lämna sina elektroniska apparater och gå ut och leka, men samtidigt känner vi ängslan för att utan tillsyn låta dem vistas på den yta vi refererar till.
Enligt Lindgren behöver vi vuxna behöver återintroducera skogen för barnen, och tillsammans med dem utforska "den mångfacetterade rikedom" som skog och mark erbjuder. Varför inte passa på nu under sommaren och semestern? I juni recenserade jag Uteliv med barn som är en bra och inspirerande bok med mängder av tips för ett roligare uteliv med barn.
Lindgren menar t.o.m att regelbunden vistelse i naturen sannolikt kan, i kombination med de idag etablerade behandlingsalternativen, bidra till en lindring av ADHD-symtom hos barn. Det låter lite för bra för att vara sant men det kan ju i alla fall inte försämra.

Läs mer
MinStory: ”Jag var ett riktigt asfaltsbarn”
Friluftsfrämjandet tar ställning i frågan

4 kommentarer:

 1. Vi har cyklat och tältat med barnen. Skönt för dem att sova på balkongen eller altanen nu. Picknick ute är lätt.

  SvaraRadera
 2. Jag läser och finner mig själv säga: Yes! Jag är väldigt mycket i naturen med mina barn och det är ju en alldeles gratis lekplats. Tänk så mycket som vi har upptäckt under våra vistelser i skogen där vi bor. Alla djur, bär, träd, lekar osv.
  Naturen är superviktig för att vi ska kunna överleva. Går själv i tankarna att skaffa egen varmkompost för att gå ett steg längre för att visa hur kretsloppet går till. Egen jord. Kan det bli bättre? /Ingela

  SvaraRadera
 3. Håller med, tänk så mycket man lärde sig själv av att springa i skogen...

  SvaraRadera
 4. Jag tror ändå att det här är ett mindre problem i Sverige än t. ex i USA där man verklgen aktivt måste ta bilen till skogen. I Sverige har vi större tillgång till skog och natur inte minst genom allemansrätten.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin