söndag 21 oktober 2007

Tema rensa: viktiga papper


Ibland känns det som om man drunknar i papper av olika slag. Jag gillar att klippa ut intressanta artiklar och recept, sen tillkommer papper från dagis, teckningar och annat pyssel m.m. För det mesta är vi ganska duktiga på att sortera och sätta in i pärmar. Jag har t. om pärmar för olika typer av artiklar men å andra sidan arbetar jag med att ordna och sortera, just nu finns dock det lite olika högar i arbetsrummet (se bilden!). Våra fyra viktigaste "pärmar" är:


  1. Räkningspärm - betalda räkningar
  2. Årspärm - utdrag från ICAkortet, utdrag från Försäkringskassan
  3. Lägenhetspärm - papper som rör föreningen, bredband m.
  4. Ett hemarkiv där jag sparar alla viktiga kvitton
I veckan beställde jag utdrag från Skattemyndigheterna som visar hur mycket jag har tjänat ända sen 1992. Nu kanske det blir lättare att genomföra steg 1 i Your money or your life.
Min man envisas med att spara alla "viktiga papper" i 10 år men nedan kan du läsa hur länge man egentligen behöver spara kvitton och liknande.

Vilka viktiga papper behöver man spara?
Vissa kvitton bleknar snabbt så det kan vara bra ta kopior vid dyra inköp samt skriva på vad dettär du köpt (särskilt bra när man köper mycket barnkläder och t. ex har 10 kvitton från H%M). Man kan även begära skrivet kvitto i butiken.

2 år - kvitton på varor som du köpt
Man har två år på sig att reklamera ett fel enligt
konsumentköplagen. Det gäller även tjänster som lagning av skor eller tv. Dyrare varor har ofta längre garantitid än två år, spara därför garantibevis och kvitto så länge garantin gäller.
3 år - kvitto på betalda räkningar
Spara kvitton på till exempel betald hyra, el och telefon. Företag har tre år på sig att kräva betalning av dig och du måste kunna bevisa att räkningen är betald. Spara även kvittot på tandläkarräkningen i tre år. Gäller pckså kontokortsbetalningar och kontoutdrag
8 år - Deklarationer och underlag för dessa
Skattemyndigheten kan be att få se dina kvitton upp till sex år efter att du deklarerat, vilket i sin tur kan vara två år efter inköpet. Spara även underlag för deklarationen som lönekontoutdrag, kvitton för utlägg m.m. samt kontoutdrag som gäller som bevis för kontokortsköp.
10 år - Kvitton på slutbetalda lån och kvitton på arbete på fast egendom.
Spara kvitton på t. ex badrumsrenovering, måleri eller golvläggning. Tillgodokvitton och presentkort är också normalt giltiga i tio år, om inget annat anges.
För alltid - huskvitton.
Äger du ett hus och har betalat reparationer bör du spara kvittona så länge du bor kvar. Spara kvitton på fastighetsaffärer, en husköpare har tio år på sig att återkomma med krav om det upptäcks dolda fel.

Internetbank
Nu förtiden får vi inga kontoutdrag på posten utan alla transaktioner visas via Internetbanken och de sparar bara saker online i ca 18 månader. Vill man spara kontoutdrag etc får man alltså själv skriva ut eller på annat sätt spara kontoutdraget från Internetbanken. Vid behov kan man beställa utdrag från sina bank eftersom de är skyldiga att bevara allt 10 år tillbaka men det kostar oftast pengar.

Var skall man börja?
Hur skall man bringa ordning i oredan då? Jag tror att man helt enkelt skall ge det 15-30 min om dagen tills man har fått bort högarna. Man får skaffa lite plastfickor och pärmar + en papperskasse för sånt som skall återvinnas. Vi har en dokumentförstörare som vi köpte för 250 kr på Rusta för flera år sedan, den är bra att ha om man skall slänga gamla kontoutdragoch liknande. Jag har t.ex svårt för att slänga barnens teckningar så de har fått varsin pärm med plastfickor . Vid slutet av terminen får de välja ut ca 10 teckningar/pyssel som de vill spara och som vi sätter in i deras respektive pärm resten skickas till släktingar eller återvinns.

Läs mer!
Varför inte inventera ditt hem när du ändå sorterar papper, Set Up a Home Inventory (or Update Your Existing One)
Organizing Paper - Part 1 - The Issue of Having Too Much Paper
Organizing Paper - Part 2 - The Issue of Emotional Attachment
Organizing Paper - Part 3 - The Issue of The Quality of Tools We Choose

1 kommentar:

  1. Jag har börjar slänga allt fler papper som kommer i brevlådan efter att ha upptäckt att de bara ligger och väntar i högar, bl a får vi papper på våra bolån och aktuell ränta. Räkningar sparar vi för tillfället, men jag lutar åt att börja slänga dem också (internet-banken har ju loggat), vissa räkningar har vi på e-faktura, så då saknar man ändå en del i "samlingen"...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin