"...kärnfamiljen 2009 är ingen idyll. Sverige är fullt av utarbetade mammor med hundra bullar i luften, pappor som räknar på bostadslånen och stressade barn"
För ett tag sedan skrev jag om
Familjens projektledare och det här är en bok som delvis är inne på samma område, nämligen familjen och jämställdhet. Boken är skriven av Rebecka Edgren Aldén & Tinni Ernsjöö Rappe. I boken diskuteras det sk. livspusslet, mansroller, kvinnoroller men även till viss del konsumtion och downshifting.
Äkta och falsk downshifting
Ett flertal kapitel inleds med "scener ur verkliga familjer", bland annat porträtteras två vitt skilda familjer där en eller bägge parter väljer att arbeta deltid för bättre livskvalitet. Det ena är familjen där bägge föräldrara jobbar deltid, familjen bor i en liten lägenhet och har valt bort all livstilsinflation. I den andra familjen är mamman hemma för att klara av alla måsten. Bägge kan nog på ett ytligt plan ses som downshiftade familjer men författarna lyfter fram det sistnämnda exemplet som fask downshifting. Här har mamman så höga krav och ambitioner på sin livstil, hemmapyssel, renovering av hemmet, utlandsemestrar ibland, bil och sommarhus att det knappast handlar om downshifting för ett enklare liv.
Boken citerar både
Katarina Bjärvalls Vill ha mer och
Jörgen Larssons forskning och pekar på vår ökande konsumtion till en av bovarna i dramat. Vi byter inredning oftare, shoppar mer, reser ber, bor bättre - vi har helt enkelt skaffat oss en livsstil som kräver betydligt mer pengar.
Deltid är kasst
Många kvinnor väljer att jobba deltid för att hinna med alla måsten. En av bokens absoluta huvudteser är att deltidsjobbandet är ett urkasst alternativ för kvinnor. Det ger mer arbete, mer stress och sämre ekonomi.
Att starta eget har ju länge varit ett alternativ för kvinnor som vill ha mer kontroll över sin arbetssituation. Det intressanta är att för kvinnor så är konsultande en chans att vara föräldralediga länge eller bara att få mer tid för barn. Däremot är "han har ju eget företag" ofta argumentet till varför en man inte kan vara föräldraledig, arbeta deltid eller vabba. Varför är det så?
Hemmafrudrömmar
I boken skriver de om "den onda Martha Stewart", varför har vi denna drift och längtan efter husmorsidealet? Det är ju ett ideal som egentligen aldrig riktigt funnits historiskt? Linda Skugge nämns i boken som ett exempel som gått från ung arg feminist till "konservativ städälskande bullbakande hemmamamma".
Walk the talk
Boken avslutas med kapitlet "Så hur gör man" som innehåller 25 tips som man kan tänka på själv och ett antal politiska önskemål. Det är allt ifrån "konsumera mindre" till att "dela på vabben" och "bjud hem folk när ni inte har städat".
Jag kan verkligen rekomendera den här boken. Det finns mycket att fundera på. Det enda som drar ner betyget något lite är det ständiga förhärligandet av den hetrosexuella kärnfamiljen men det är ju också själva utgångspunkten för boken.
Läs mer!
Det finns även en
blogg till boken
Författarna har även intervjuats i Aftonbladet om det
hemmafruideal som de anser är på väg tillbaka.