tisdag 30 juni 2009

Ser vi bilismens död?

071124_1419

Bild: taivasalla

Nu tittar vi på en stad och resonerar kring hur enkelt det är att ta sig runt där. Är vi helt plötsligt mer beroende av att trafiken flyter än vi var tidigare? Förmodligen.

I nyhetsbrevet "Det nya svarta" rapporterar trendgruppen om "most livable cities – most commuting cities". Flera internationella tidningar har publicerat artiklar där de jämför olika städer i världen. Economist har listat de städer i världen som är enklast att ha en dräglig vardag i. På sin topp-tio-lista över ”most livable cities” finns Wien och Helsingfors tillsammans med Genève och Zürich hamnar på samma lista. Även Monocle listar de 25 städer som är ”most livable” och där hamnar också Zürich i topp tillsammans med Köpenhamn och Tokyo. Zürich får sin topplacering eftersom de allmänna transportmedlen fungerar bra, samt det faktum att staden har 100 gallerier och 50 museer. Trendgruppen funderar över om Big Mac-index har spelat ut sin roll?

Självklart ökar vårt beroende av de allmänna transportmedlen. Och med den här typen av resonemang kring våra val av städer – ser vi bilismens död?


Jag tror absolut att många tittar på hur pass bra vardagen fungerar när man bestämmer var man skall bosätta sig. Vi har t. ex valt bostadsområde beroende på bland annat hur pass bra det går att åka kollektivt till arbete. Sen är det väl få som kan välja mellan Helsingfors, Tokyo eller Wien...

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag tänkte bara uppmärksamma att jag lagt in din blogg på min länklista :)

  SvaraRadera
 2. Intressanta fakta! Kul att inte de vanligaste turiststorstäderna alltid får uppmärksamheten.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Vill tipsa om ett spännande hållbarhetsseminarie som äger rum nu i augusti i ekokommunen Hällefors!

  http://www.sustainablesweden.org/latest-news/the-sustainable-community.html

  Sprid gärna info om detta på din blogg!

  //Kram

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas bilarnas tid är förbi snart. Tycker vi alla kan hitta nåt bättre sätt att ta oss fram.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin