onsdag 29 augusti 2018

Bokonsdag: Shop til you drop

Shop til you drop

Handlar du för att få en kick eller för att fly från dina känslor? Köper du ofta saker som du inte behöver eller har råd med? Brukar ditt köpbeteende påverka din omgivning och dina relationer negativt? Har du försökt att sluta men inte kunnat?
I somras läste jag boken Shop til you drop, en bok för dig som shoppar för mycket av Lyxfälle-experten Patrik Wincent. Även om jag aldrig har varit köpberoende själv intresserar jag mig för shopping och konsumtion och mekanismerna bakom relaterade beroenden.

Boken handlar precis som titeln anger om shoppingmissbruk, ett beroende går att jämföra med andra typer av beroenden även om den inte officiellt klassas som ett beroende eller missbruk i paritet med alkoholism. Det är dock ändå ett beroende som kan få ödesdigra konsekvenser både för den enskilde personen och dens ekonomi men också för personer i omgivningen.

Till skillnad från om du är alkoholmissbrukare kan du inte undvika shopping/konsumtion helt eftersom du behöver mat och annat för din överlevnad. Författaren skriver att människor använder shopping som en väldigt kostsam och destruktiv behandling mot mer djupgående psykiska problem.

Att shoppa kan ge en kick och dämpa ångest. Just denna känslan av upprymdhet efter att ha shoppat liknar t. ex en spelmissbrukares upplevelse. Ju mer man handlar, desto större kick får man. Tyvärr krävs det så småningom allt mer kickar för att behålla spänningen och tillfredsställelsen - precis som vid andra typer av missbruk.

Boken innehåller ett antal fallbeskrivningar på hur hur shoppingmissbruk ser ut. För det är inte alla som handlar kläder eller handväskor - det kan lika gärna handla om elektronik eller samlarsaker.
Sist i boken finns det tips och strategier för hur man tar sig ur ett köpberoende. Detta är för övrigt tips som är användbara även om man bara vill reflektera över sin konsumtion i allmänhet. Det är allt från grundläggande mindfulness till konkreta råd för hur man kan bryta sitt shoppingbeteende (unvik butiker, även online...)

Jag tycker att boken var intressant och den bidrar förhoppningsvis till att lyfta frågan om shoppingberoende borde ses som en sjukdom i klass med alkoholism. Både personer som är shoppingberoende eller som bara ligger i riskzonen borde kunna hitta något i boken. Intressant nog har Patrik har egen erfarenhet av missbruk och har själv haft stora skulder till Kronofogdemyndigheten.

Mer om köpberoendeMer om hur det är att vara köpberoende och konsekvenserna av detta kan du läsa i min recension av Att köpa lyckan,
Shop til you drop. Literally, artikel i City journal

Om författaren
Patrik Wincent är auktoriserad terapeut, coach, författare, föreläsare och programledare med många års erfarenhet kring arbete med missbruks- och beroendeproblematik. Han är aktuellt som en av de nya experterna i TV3:s Lyxfällan men föreläsare även inom ämnen som rör sig kring beteenderelaterade beroendeproblematik, t. ex spelmissbruk, dataspel mobilmissbruk, internet och sociala medier. Han har tidigare skrivit böckerna När vi släpper kontrollen, Den digitala drogen samt Den digitala barnvakten.

Boken hittade jag på biblioteket men det finns också att hitta i bokhandeln.

onsdag 15 augusti 2018

Bokonsdag: Peas and thank you


Out went the diet soda. In came the smoothies.
Out went the “nutrition” bars. In came the nutritious cookies.
Out went a tired, caffeine–fueled mom. In came Mama Pea.
Boken bygger på "Mama Pea’s" blogg, Peas and Thank You.  Boken (och bloggen) riktar sig till helt vanliga familjer som vill äta mer hälsosamt, mergrönt och mindre kött, en process som författaren med familj själv gått igenom. Hon fick upp ögonen för sin dubbelmoral när hon själv fick barn och inte lät dem dricka läsk trots att hon kunde dricka ett par burkar dietläsk varje dag. En video som visade hur Sarah Palin, som då var guvernör i Alaska, benådade en Thanksgiving kalkon medan en man skar halsen av annan kalkon i bakgrunden fick henne att går över till vegankost.

Boken innehåller 85 recept, allt från smoothies till soppor och gryträtter. De allra flesta är varianter på vegetariska klassiker som morotssoppa med ingerfära, teryaki tofu och curry. Har man varit vegetarian/vegan länge finns det nog roligare kokböcker men för en barnfamilj som vill gå över till att äta mer vegetariskt passar den bra. Fräsch mat men ändå barnanpassat.

Vill du prova några recept? Det finns en gratis e-bok, Peas family favourites.

Här är några av författarens bästa tips för att få barn att äta mer grönt:
  1. Låt dem prova nya saker. Köp hem nya intressanta grönsaker som ni inte provat tidigare. Låt även barnen få välja vilka grönsaker man ska handla i affären.
  2. Involvera barnen i matlagningen. Låt barnen både välja rätter och hjälpa till med matlagningen även om det blir stökigt i köket. Man kan åldersanpassa och låta dem får mer ansvar ju äldre de blir.
  3. Dippa! De flesta barnen har åtminstone en dip som de gillar, som salsa, hummus elller guacamole. Hitta en god dipp och låt dem doppa olika färska grönskar i den. 
  4. Ge inte upp. Alla recept funkar inte. Om barnen inte gillar ångad broccoli kanske grönsaken funkar mixad i soppa. Prova olika sätt att tillaga grönsakerna.
  5. Återintroducera kryddor. Barns smak utvecklas hela tiden och även om de inte gillade en smak för ett halvår sedan kan gå hem om du provar igen.


Om författarenSarah Matheny arbetade som jurist men valde att stanna hemma med sina två döttrar när de kom. Hon har även publicerat en uppföljare till den här boken, More peas thank you.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin