måndag 24 april 2017

Matmåndag - Solidariskt kylskåp

En viss vårstädning och rensning pågår här hemma och i en pappershög hittade jag en artikel om "Solidariskt kylskåp", helt enkelt ett kylskåp där "vem som helst är välkommen att både hämta och lämna mat". I Göteborg med omnejd finns nu fyra solidariska kylskåp, på Omställningsverkstan, på Kortedala Biblioteket,i butiken Kvillehyllan och i butiken Miljöfyndet.

Solidariskt kylskåp är en öppen och kollaborativ verksamhet för att minska matsvinnet från både hushåll och livsmedelsbutiker. Solidariskt Kylskåp fokuserar på att skapa en infrastruktur och en delande/kollaborativ ekonomi kring livsmedel som är lämplig för konsumtion men som ändå slängs i soptunnan. Med Solidariskt Kylskåp kan man minska matsvinnet samtidigt som man gör det lättare för dem som inte har råd med mat eller dem som helt enkelt bryr sig om att skapa ett hållbart samhälle med mindre slöseri. Syftet är också att uppmärksamma samhället om matsvinnsproblemet och att engagera flera i frågan genom direkt handling.

I dagsläget samarbetar man t. ex med Hemköp Masthuggstorget och Nylöse kyrka. Den som vill engagera sig kan registrera sig som maträddare och hjälpa till med upphämtning och leveranser.

Smart idé!

Läs mer!
Olof skapar solidariska kylskåp med dumpstrad mat  (artikeln där jag först läste om företeelsen)

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin