onsdag 12 oktober 2016

Bokonsdag: Göteborg till fots


Ska du besöka Göteborg under höstlovet? Eller bor du rent av här? Idag recenserar jag en guidebok som vänder sig till såväl nyfikna besökare som inbodda göteborgare.

I boken som har fokus på "trottoarturism och spårvagnssafaris" kan man välja bland 15 noggrant planerade turer till fots, med spårvagn, buss eller båt. Bland spårvagnarna har författaren valt ut 4:an, 5:an och 7:an, där han beskrivit resvägens historia och arkitektur. Är man extra nyfiken kan man göra en avstigare, och kolla in några av platserna ordentligt.


För mig som har bott över hela stan (Örgryte, Olskroken, Gamlestan, Stigberget/Masthugget, Kungsladugård, Rambergsvallen, Wieselgrensplatsen, Torslanda, Johanneberg & Guldheden) är det kul att återse mina olika gamla hemtrakter och läsa mer om olika byggnader och annat. Särskilt kul var det at läsa om Gamlestadens nio liv och varifrån livsmedelsbutiken Rambaldi där jag brukade handla har fått sitt namn.
För den som är på besök kan jag tipsa om Kullarna vägs, en central tur till fots från Götaplatsen via Johanneberg till Annedal. Turen kring Kville och Ramberget är något för den som vill besöka en av de delar av Göteborg som utvecklats mycket de senaste åren. Varför inte ta en lunch eller fika på Kville salhull eller Alkemistens kaffebar eller varöfr inte Llama Lloyd.

Den här boken är en perfekt present till den som är nyinflyttad i Göteborg men innehåller även mycket intressant för den som har bott här länge. Är du sugen på att stadsvandra och vill ha sällskap på dina turer kan du kolla om Walknet, Yimby eller Stadsmuseet har någon vandring på gång

Om författaren
Boken är skriven av arkitekten Einar Hansson. Han har tidigare skrivit flera guideböcker om Göteborgs stadsdelar, bland annat Högsbo på väg som också står i min bokhylla.

 Jag hittade min bok på bibliotekets nyhylla men man kan också köpa den i bokhandeln eller via förlaget.Det finns också en blogg med flera vandringar.

Mer
Trottoarturism och historiska vandringar, artikel i GP

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Den ska jag köpa! Eller låna på biblioteket ;).

  En annan intressant bok på samma tema som rekommenderas är Claes Caldensjös:

  http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/bostad,goteborgs_arkitektur_skildras_i_ny_guidebok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det tipset! Den ser jättespännande ut!

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin