torsdag 4 februari 2016

De ekonomiska målen för 2015 - uppföljning

Rome

Under 2015 besökte jag Vatikanstaten och det här var den enda bilden jag tog....

I juni gjorde jag en uppföljning i halvlek och kunde konstatera att jag låg bra i fas för att uppnå årets mål. Som man ser av mina mål nedan så ligger fokus framförallt på resor... Förra året blev lite hysteriskt med en kombination av jobbrelaterade och privata resor till Danmark, Norge, Frankrike, Tanzania, Italien och USA. De längre privata resorna var planerade och finansierade sedan ett par år tillbaka medan de mer oplanerade resorna och även de i tjänsten (eftersom jag lade på en dag eller två "privat" i anslutning - när jag ändå var där) frestade på ekonomin en smula.

Kortsiktiga mål 2015


 1. Finansiera sportlov 2015 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
 2. Fortsätta spara löpande till Afrikaresan - slutbetalning i början juni
 3. Parisresa
 4. Småspara till höstens NYC resa med mamma (men har det mesta sparat sedan tidigare på låst konto )
 5. Göra extra amorteringar på mitt bolån så att jag kan komma ner ytterligare 3% i belåningsgrad. Avsätter samma summa som tidigare men ökar den inte som jag egentligen hade planerat att göra.  
 6. Amortera av 6% på mitt studielån 
Gällande bolånet så nådde jag inte hela vägen fram till 3% utan amorterade "bara" 2,7%. Å andra sidan översteg jag amorteringsmålet för mitt studielån med 2 % så det jämnar ut sig tänker jag. Anledningen att jag amorterade mer än planerat är att jag bestämde att en viss typ av extrainkomst skulle läggas på studielånet.


"Mellanmål" 1,5-5 år

 1. 40-års resan Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016
 2. Betala av CSN innan 2020

Sparandet har löpt på regelbundet under några år (500 kr i månaden) och nu är resan bokad och klar! I mars åker jag till Moskva för att därifrån fortsätta med Transsibiriska järnvägen till Beijing (mer om detta vid ett senare tillfälle). Vad gäller CSN fortsätter jag att amortera av i rask men inte överdriven takt. Min belåningsgrad ligger för närvarande på 55% och jag siktar på att bli av med det om 4 år. 


Mål på längre sikt
Jag har egentligen bara ett större ekonomiskt mål på längre sikt och det är att betala av mitt bolån om ca 5-7 år. Här är det skynda långsamt som gäller. Jag har för tillfället en belåningsgrad på 23% och om jag minskar min belåning med 2,7% per år blir jag av med lånet om drygt 8 år....

Många som bloggar om ekonomi sparar ju på längre sikt med målet att bli fri från lönearbete eller för att "äga sin tid". Jag har än så länge inte några sådana mål. Däremot så "pensionssparar" jag, numera i form av fonder kopplade till ett sk. ISK. Jag får även tjänstepensionsavsättningar från mitt jobb.
Jag gjorde ett försök att börja månadsspara 10% av min inkomst (indexfonder hos Avanza) + till mina resor men det blev för tufft förra året. Jag har dock för avsikt att ta upp sparandet igen även om jag kanske inte når upp till 10% - eller ens 5%. Jag kommer även att låta de pengar som jag redan har stå kvar.
På grund av att jag omfattas av stränga insiderregler i mitt jobb - all handel med aktier och andra värdepapper måste kontrolleras mot speciella listor, så har jag för enkelhetens skull valt att spara i indexfonder.

Hur har jag nått mina mål
YNAB, mitt budgetprogram är ett av mina viktigaste verktyg, både genom att jag håller koll på mina utgifter men också för att jag enkelt kan se alla framsteg.
Rent allmänt strävar jag efter att leva en bra bit under mina tillgångar genom att ha billiga vanor över lag. Jag har fortfarande ingen bil och snålar med hyrbil/bilpool. Jag dricker förhållandevis lite alkohol och har långa sammanhängande vita perioder varje år.  Jag äter billig men bra och nyttig mat (veckomenyplanering och vego är tricket - INTE att leva på nudlar). Dessutom har jag med mig matlåda (rester) i princip alla dagar. Jag äter visserligen lunch ute ibland (som ett sätt att umgås med kollegor och vänner 1-2 gånger i månaden) men snålar istället in på kläder, smink, tidningar, inredning, doftljus, blommor etc (eller vad folk nu lägger pengar på).
Naturligtvis gör en bra inkomst, låga räntor på CSN och en lågt belånad lägenhet (inklusive låga räntor på boånet) sitt också - det ska jag inte sticka under stol med.
Även om det stundtals kan vara trist att alltid snåla försöker jag trösta mig med att jag har det 1000 gånger bättre än många andra på  vår jord - och jag snålar jag för att jag vill lägga pengar på upplevelser och köpa mig en viss frihet -  inte för att jag måste.

3 kommentarer:

 1. Kul att läsa. Jag tycker att det är roligt att läsa om dina mål, lite som ett komplement till att bara investera och sträva mot frihet. Jag håller på och försöker hitta balansen mellan långsiktigt sparande och att ha en bra vardag här och nu - prioriteringarna är inte alltid solklara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger är det inte alltid enkelt hur man ska prioritera men jag tror att bara det att vi faktiskt reflekterar över saken gör att vi ligger före :-)

   Radera
 2. Jag gillar dina inlägg om din ekonomi så himla mycket! Jag lär mig saker och så väcker det tankar om hur jag vill prioritera i mitt eget liv.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin