onsdag 4 november 2015

Bokonsdag: Så en krona - Skörda 10, din handbok i privatekonomiIdag recenserar jag en handbok i privatekonomi som vill uppmuntra till att ta makten över sina pengar och på så sätt få mer över med mindre ansträngning.

Boken är lättläst och uppdelad i tre delar. Inledningsvis handlar det om vår relation till pengar och hur saker som jantelagen och vår dåliga impulskontroll (vi vill ha vår belöning genast!) påverkar vårt förhållningssätt till pengar.
I del två uppmanas man att ta kontroll över sin ekonomi genom att skapa ordning bland papperna vilket underlättar när man ska skaffa sig en överblick över sin ekonomiska situation. Sen får man fundera över vilka mål man vill uppnå och hur man ska nå dit genom att göra en budget och "börja spara". Allehanda spartips som att betala sig själv först till att planera sina matinköp och sluta spontanshoppa följs av råd kring hur man ökar sina inkomster på olika sätt.
Del tre består av en kortfattad genomgång av olika ekonomiska modeller, typer av fonder och aktier.
Sammanfattningsvis kan sägas att boken inte innehåller några direkta nyheter men författaren har gjort ett bra jobb med att på ett kort och koncist sätt vägleda i hur man tar kontroll över sin ekonomi. Boken är dessutom både lättfattlig och välskriven något som är ett stort plus. Det här är en perfekt "nybörjarbok" för den som vill ha koll på sina pengar. Den skulle vara en bra studentpresent, eller varför inte ge den till någon som slutar nian - det är aldrig för tidigt att börja fundera över hur man kan styra sin ekonomi istället för att låta den styra en. Jag ska testa den på min 12-åring och se vad han säger!

Det som jag möjligtvis saknar är en lista över böcker för den som vill gå vidare, några böcker som jag skulle rekommendera (och som jag recenserat) beroende på vem man är och var man står i sin ekonomiska utveckling :
All your worth - hur du ska lägga upp din budget (20/30/50 modellen)
Ett rikare liv - mot ekonomisk frihet genom passiva inkomster
Klirr i kassan - praktiska råd utifrån olika livsscenarios
Mamma, pappa, pengar  - för den som är eller ska bli förälder
the Wealthy barber - för den som vill nå ekonomisk frihet på sikt

Jag blir också nyfiken på författaren, lever han som han lär, har han gjort en intressant ekonomisk resa? Vilka misstag har han gjort? Det skulle jag vilja veta mer om! Ett lite mer personligt anslag helt enkelt.

Här kan du läsa ett smakprov ur boken eller läsa en intervju med författaren.

Om författaren
Joel Öhrn beskriver sig som marknadsförare, författare och webbstrateg. Han har tidigare gett ut Framgångsbibeln, en handbok inom personlig utveckling och privatekonomi.

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin