fredag 21 augusti 2015

Filmfredag: Grizzly man





Grizzly Man är en dokumentärfilm från 2005, filmad av den tyska regissören Werner Herzog. Den handlar om björnentusiasten Timothy Treadwells liv (och död). Filmen innehåller flera av Treadwells egna filminspelningar av sina möten med grizzlybjörnar och andra djur men även intervjuer med hans familj, vänner och andra personer som varit involverade i hans liv med björnarna.

Timothy Treadwell tillbringade tretton somrar i Katmai nationalpark, Alaska. Han var övertygad om att han var "betrodd" bland björnarna. Flera lät honom närma sig dem, och ibland även röra vid dem. Han gjorde många filminspelningar och använde dessa i sitt arbete med att uppmärksamma de problem som björnar i Nordamerika möter.Bland annat var han mycket ute i skolor och berättade om sitt liv bland björnarna i vildmarken.


Hans "arbete" var dock ifrågasatt av många. Bland annat varnades Treadwell upprepade gånger av parkskötarna, hans samröre med björnarna var osäkert för både honom själv och björnarna. Bland annat gjorde han ju björnarna vana vid människor. Han var dock medveten och stoltserade nästan med att han ständigt levde med faran att bli dödad. Det var också vad som hände. I slutet av sitt trettonde besök dödades han och hans flickvän Amie Huguenard av en björn och de blev även till viss del uppätna av samma björn.

I filmen väver Herzog in en hel del civilisaitonskritik och liknar bland annat Treadwell vid Thoreau och miljöfilosofen John Muir. Efter att ha sett filmen har jag dock blandade känslor, både inför Treadwell och inför själva filmen. Treadwell verkar inte helt frisk och även om Herzog diskuterar Treadwells tveksamma förflutna och stundtals bisarra beteende så känns det ändå som det i filmen ursäktas en del av att hans storhet.
Treadwell framstår som en komplicerad person. Han var övertygad om att björnarna var hotade, hans såg sig som deras räddare - deras försvar mot människan och civilisationen. Sanningen är dock att det finns omkring 30 000-35 000 grizzlybjörnar och att stammen är tämligen stabil. Tjuvskytte som Treadwell såg som ett akut hot verkar inte vara något större problem enligt vad jag har kunnat läsa. Hans interagerande med björnarna verkar också till viss del ersätta mänskliga relationer.
Filmen är dock sevärd, både för den intressanta historien och de tankar den väcker men också för att naturen i Alaska är fantastiskt vacker!

Om regissören
Werner Herzog är en tysk regissör som igenom internationellt med Kaspar Hauser vid filmfestivalen i Cannes som fick juryns stora pris där 1975. Ett genomgående tema i många av Herzogs filmer är som i filmen ovan, konflikten mellan människan och naturen. Han skildrar ofta udda personligheter och män med storslagna visioner, i både sina dokumentärer och spelfilmer. Jag har dock inte helt lätt att hitta likheterna mellan en film som Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans och Grizzly man - det skulle vara de speciella manliga huvudrollsinnehavarna.

Vill du se filmen så kan den finnas på biblioteket annars kan man läsa den här artikeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin