fredag 10 juli 2015

Med två barn och hyfsad budget i Tanzania - del 1 (förberedelser)

Zanzibar

Jag ser fram emot att äta spännande mat på Zanzibar!
I juli åker barnen och jag äntligen iväg på vår efterlängtade safari som vi sparat till i flera år. Det har varit en hel del förberedelser så jag tänkte blogga om resan redan innan vi åker med utgångspunkt ifrån dessa. För er som är nya läsare så är bakgrunden att jag bestämde mig att spara till en större resa i samband med att jag skiljde mig. Tanken var att barnen skulle få bestämma resmål och eftersom de var väldigt inne på programmet "Wild kids" bestämde vi oss för att åka på safari. Sen är det jag som har kollat upp resmål och fastnat för kombinationen Tanzania och Zanzibar.

Jag har gjort mycket research, läst guideböcker, googlat saker och tittat på recensioner på t. ex Tripadvisor. Däremot tittade jag inte på filmen "based on a true story" om några som blev uppätna av lejon som en välmenande kollega hade med sig. Andra vänner och bekanta har skickat uppmaningar som "håll fönstrena stängda" och andra uppmuntrande länkar...

Välja resebyrå

Det finns massor av resebyråer att välja på och olika upplägg beroende på vad man har för intressen, budget och hur länge man ska vara borta. Min utgångspunkt har varit att det ska vara kul för hela familjen så jag valde ett upplägg med olika typer av safari (bil, båt, bushwalk) och lite bad på slutet. Med två aktiva barn hade det inte blivit så roligt att sitta i en safarijeep 12 timmar om dagen.

Jag valde att boka resan med Africana travel men jag anpassade deras standardprogram efter min familj med hotell och aktiviteter som jag tror passar oss. Vi kommer först att bo en natt i Dar es Salaam innan vi åker ut till Selous Game reserve. Efter några dagars safari åker vi sedan vidare till Zanzibar där vi bor två nätter i Stone town och därefter några nätter på ett litet strandhotell.
Anledningen till att jag valde Africana var bland annat att de har bra tankar kring socialt ansvar. De anser även att fattigdom inte är någon turistattraktion och besök på skolor eller barnhem är inte något som normalt ingår i deras resor. De har även eget kontor med egen personal i Tanzania. Bra om när något händer...

Guidade turer bokade jag med ett företag som heter Colors of Zanzibar som jag hittade på nätet. De har bland annat en intressant blogg där de skriver om att resa med barn på Zanzibar och diskuterar det här med att simma med delfiner, en väldigt poppis turistaktivitet som jag själv valt bort eftersom det inte alls är bra för delfinerna. Här kan man läsa om en delfinutflykt som mer eller mindre förvandlas till en skräckupplevelse. Istället ska ska vi göra en rundtur i Stonetown, åka till Prison Island samt titta på bunkrar från andra världskriget.

 Budget
Jag gjorde upp tidigt upp en budget över förväntade kostnader, allt från vaccinationer till flygbiljetter. Det som varit svårt att beräkna är hur mycket som jag skulle räkna med att lägga på mat och upplevelser m.m när jag väl är där. En post som blev större än väntat var vaccinationer etc, något som hitills kostat över 5000 kr för oss tre. De vaccinationer som vi har tagit är hepatit A+B, gula febern och kolera. Det sistnämnda är omdiskuterat, det är ett svenskt vaccin som ofta tas även mot turistdiarré. Jag blev själv dålig i 24 h efter att ha tagit det, fick lite kolera light... Jag har också valt ett lite dyrare Malariaprofylax, Malarone.

Packning
Eftersom jag alltid försöker resa så "lätt" som möjligt har jag ägnat en hel del tid åt att fundera på vad jag egentligen behöver släpa med mig.  En bra illustrativ baslista hittade jag här och här är en annan som är lite utförligare. Samtidigt ser det ut som om jag ska öppna ett apotek hemma hos mig och jag har packat en del resespel till mig och barnen. Det här med vad man har på sig på en safari har vållat lite bekymmer  -långärmat men det får inte vara starka färger, framför allt inte blått eller svart som lockar till sig tse tse flugor.Jag har inte köpt så jätte mycket nytt inför resan men ett par nya sandaler (mina gamla var utslitna) och solskyddströjor till barnen (de gamla var urvuxna) har det blivit. Eftersom barnen är aktiva scouter har vi en hel del bra saker som jag kommer att ta med. I början av sommaren var de iväg på ett större läger och inför det köpte vi badskor och nya zip-offbyxor. Det är saker som kommer att användas även efter den här resan.

Resfeber...
För övrigt har jag grym resfeber den här gången, mycket värre än vanligt! Kanske har det med att göra att vi har sett fram emot den här resan så länge eller att vi aldrig tidigare varit på den här typen av resan, jag vet faktiskt inte.

Har ni några tips och råd? Något jag inte får glömma i packningen?

16 kommentarer:

 1. Grymt! Själv får jag resfeber redan av att åka spårvagn... :)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. O, det låter underbart. Själv önskar jag att det fanns sätt att leva i frivillig enkelhet i ett stort och billigt hus samtidigt som det fanns pengar över att resa världen runt med. Anyways, jag skulle absolut skriva ner en tunn och luftig sjal. Bra till både varma och kalla väder, funkar som huvudkudde, örngott, solhandduk, axelvärmare och solskydd. Glöm inte den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan alltid drömma... Jag är nöjd med lite lägenhet, orkar inte med ett stort hus just nu. Sjaltipset var bra! Jag har en gammal sarong som kan funka.

   Radera
 4. Trevlig resa. Jag gillar att resa lätt! Tänker du tvätta kläder där nere? Om inte tänk om, så att du inte behöver ha med så mycket ombyte. Ett tips brukar vara att hitta kläder som du kan ha både i djungeln och i stan, så att du inte drar på dubbla uppsättningar kläder bara för att du ska vara i två miljöer.

  Håll oss uppdaterade! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Resa lätt är det som gäller så jag tar med tvättmedel för att ta det värsta och kanske lämnar in en del till tvätt på det ställe som vi ska bo längst.

   Radera
 5. Så spännande! Hoppas ni får en bra resa. Häftigt vad pengarna räcker till när man inte "slänger" bort pengar i vardagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det häftigt! Jag är själv lite chockad att vi faktiskt lyckades få ihop pengarna - att allt snålande lönade sig.

   Radera
 6. Kul!. Vi gjorde Tanzania/Zanzibar förra sommaren. Mycket bra resa.
  Zanzibar är dock superturistigt och det är tufft om man vill vara ifred. Stone Town är en mysig stad och den östra sidan av ön är betydligt lugnare. Om man inte gillar försäljare och beachpartys...

  Ett tips är att ha rikligt med 1 dollar sedlar då det ska dricksas till höger och vänster. Städerskor, bagagebärare och allt möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med endollarsedlar - det ska jag tänka på när jag växlar. Vi ska bo på den Östra sidan så förhoppningsvis är det lite lugnt!

   Radera
 7. Hej! Tack för inspiration. Sen fråga här, men hur gamla var dina barn när ni åkte? Hej från Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina barn skulle fylla 11 & 12. Det är nog mest avgörande med ålder om man planerar safari där det kan vara svårt för yngre att sitta stilla längre perioder. Det var praktiskt att de talar mer eller mindre flytande engelska också och kunde hänga med när guiderna berättade.

   Radera
 8. Tack för att du delade bra information, det är verkligen bra och intressant. Ett kvalitetsfoto och bra information!
  Håll det uppe när du publicerar den goda informationen!

  SvaraRadera
 9. Fantastic writing, keep on good work, nice photos with well written article!

  Keep on updating us on good work!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin