onsdag 12 november 2014

Bokonsdag: Hälsostudentkokboken

Bild: Nicotext förlag


När jag är inne i intensiva pluggperioder blir det gärna mycket svart te och sötsaker/snabbmat men samtidigt vet jag ju att jag egentligen presterar bättre om jag äter bra mat. Därför blev jag glad över möjligheten att recensera Hälsostudentkokboken. Den innehåller enkla, hälsosamma recept som dessutom är anpassade både för studenters plånbok och för den miljömedvetne och ekologiske eleven eller vegetarianen.

Kapitlen indelade efter givna kategorier i en students liv: brunch, lunch, picknick och party, hälsosamma drinkar (nåja) och tentasnacks. Tanken är att det ska vara roligt, lätt och billigt att äta bra! När jag satt på bussen hem igår hörde jag en annan student beklaga sig över någon matkasseleverantör där alla recepten innehöll minst 76 olika ingredienser...
Tomatsoppa med linser och sötpotatis låter precis som något jag skulle laga och blomkål- och morotssoppa är jag också nyfiken på att prova. Vi har ju alltid soppa på tisdagar här hemma. Andra intressanta recept är sallad med rostad blomkål, apelsin och pumpakärnor samt halloumiomelett.

Boken innehåller även det där lilla extra som exempelvis en inköpslista över husgeråd, något som kan vara bra att ha om man ska flytta hemifrån eller har skiljt sig - även om jag klarar mig alldeles utmärkt utan micro och elektrisk juicepress. Inte heller har jag något diskställ eller bestickställ (en vanlig handduk på diskbänken funkar bra). Våffeljärn är visserligen trevligt men heller inte toppprioriterat för studenter känner jag.
Annat jag gillar är tipset att leka TV-kock, något som gör matlagningen mycket roligare och 10 saker man helst inte ska köpa hem om man vill leva hälsosammare (chips, fiskpinnar, pulvermos etc). Jag måste erkänna att jag gillar fiskpinnar... Men man kan ju göra egna fiskpinnar, panerar man i majsmöl får de dessutom den rätta gulorange färgen.



Vill du ha mer inspiration? Hälsostudentkokboken är uppföljare till de populära Studentkokboken och Studentdrinkboken som är utgivna på samma förlag.


Om författaren
Sara Starkström är en svensk redaktör och författare. Hon har bland skrivit boken Game Girl, en raggningshandbok för kvinnor och Mind the Gap - London, en annorlunda reseguide. I vår kommer en annorlunda reseguide till Berlin.

8 kommentarer:

  1. Har också kört med handduk till disken sedan i april ( men planen är att vi skall sätta in en smal diskmaskin så småningom ) o. faktiskt aldrig saknat varken våffeljärn eller elvisp sedan jag rensade bort dem för några år sedan...
    Tack för att Du länkade min blogg i Ditt inlägg om rensning :-)

    SvaraRadera
  2. istället för handduk hade jag sån där... tunn skumplast som torkar fort. Disktrasor och andra trasor tvättas i tvättmaskinen, ofta, dumt att köpa nytt hela tiden. Över 30 år har jag bakat bröd i en vanlig 10 liters plasthink, knåda deg är som meditation, tyst och brummar inte :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. våffeljärn... där går gränsen, en nödvändig pryl ♥
      Våfflor med fruktsallad, våfflor med räkor eller rökt makrill.... gör alltid egen nyttig deg med fil och många ägg. Bra billig enkel mat.

      Radera
  3. fiskpinnar köper jag färdigt ibland :)

    SvaraRadera
  4. Sjuttioelva olika ingredienser, göra ju bara att jag numera ger upp, när jag börja läsa recepten. Kryddor som står och dammar i skåpet, möjligt att de håller i en evighet, men det känns inte helt fräscht. Likaså torrvaror, numera köper jag bara det som jag vet går åt. För att inte tala om kylskåpet, för mycket olika grejer där, gör risken större att jag kastar allt för mycket. Jag klarar ändå av att göra maten hyfsat varierad. Sen är jag uppväxt på en traditionell matsedel med ärtsoppa på torsdagar, fisk på fredagar, pyttipanna , kåldolmar, stuvad blomkål eller morötter, stekt strömming, slottsstek o s v. Som i stort sett alla i min generation, kryddorna var för det mesta bara salt och peppar. Numera är jag vegetarian sen tjugo år, så det blir lite annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, svår avvägning. Å ena sidan vill man kanske variera sig lite och prova nya saker - å andra sidan ska det helst inte bli stående något som man sedan får slänga.

      Radera
  5. Jag har virkat två egna diskunderlägg, ett litet och ett större. Jag använde klippta remsor (drygt 1 cm breda) av gamla påslakan och en tjock nål, nr 9. Underlägget blir då inte endast klart på nolltid och dessutom kraftigt.

    Lätt att slänga i veckotvätten så de håller sig fräscha från diskbänksbakterier. Har virkat ögla på dem så de hängs upp på tork direkt när de inte används. Mamma blev så förtjust så jag har virkat underlägg till henne också.

    Trevlig blogg förresten! :)

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart tips! Jag har nog inte virkat sedan syslöjden men man kanske skulle prova igen!

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin