måndag 5 maj 2014

10 tips för att sänka matkostnaderna

Lunchlådor

Tips nr 6  - alltid lunchlåda!

Jag får ofta frågor på bloggen och på mail hur man kan sänka sina matkostnader, inte minst efter snålmånaden. Det här är något som jag har skrivit en hel del genom åren men idag sammanfattar jag mina topp 10 tips.
 
1. Baka bröd
Jag köper sällan bröd utan bakar nästa allt bröd själv. Det kan tyckas ambitiöst men har snarare blivit en rutin bland alla andra. Jag sätter alltid en deg på söndagkvällen och även en senare i veckan om det behövs. Jag bakar mycket med kalljäst deg eller lätta långpannebröd . Just nu bakar jag gärna de här enkla havrefrallorna.

2. Vegtarisk mat är billig mat
Jag lagar uteslutande vegetarisk mat (barnen äter kött i skolan och hemma hos sin far) men brukar också servera fisk minst en gång i veckan. Vi äter framför allt billig mat som ärtsoppa, rotmos, kålpudding osv. Man kan också testa gratismat från naturen när det är säsong, jag har exempelvis bloggat recept på kirskålspaj.

3.Planera, planera
Vi har en strikt matplanering som i grova drag ser ut på följande sätt:

måndag: bönor
tisdag: soppa
onsdag: fisk
tordag: pasta (makaroner/lasagne/gnocci)
fredag: texmex ( burritos, quesadillas)
lör: pasta t lunch / fritt val t middag
sön: fritt val


Den grova matplaneringen gör att jag slipper tänka lättare kan få inspiration till recept när jag planerar utifrån tips nr 4. Sen har vi alltid ett par enkla och snabba favoriter som man kan ta till (pasta pesto, baked beans on toast, ugnspannkaka etc) om aktiviteter gör att man måste disponera om i veckomenyn. Men veckomenyn är inte skriven i sten, har jag exempelvis mycket rester över från helgen tar vi onsdagsfisken på torsdag istället.

4. Jaga extrapriser - men smart
Jag har effektiviserat mitt extraprisjagande. Jag handlar i princip enbart i två butiker, Hemköp och ÖoB. När deras veckoblad kommer så tittar jag igenom och planerar veckohandlingen utifrån deras erbjudanden. Är det ett bra erbjudande på något som vi brukar använda eller äta i familjen (dismkmedel/tvättmedel/ketchup/pasta/smör/mozzarella osv) så köper jag det även om jag inte har behov just nu. Jag har en matkällare som fungerar som extraskafferi/förvaring. Jag planerar veckomenyn framför allt utifrån extrapriser på grönsaker och mejerivaror. Har man flera affärer i närheten kan Matpriskollen vara till hjälp.

5. Impulsköp rätt
Jag impulsköper en hel del nedsatta och utgående varor med kort datum etc MEN bara om jag vet att jag eller barnen faktiskt kommer att äta upp dem. Sen ser jag till att justera veckomenyn därefter.

6. Alltid matlåda till jobbet
Precis som när det gäller brödbakning så handlar det om att göra det till en rutin. Laga dubbla eller trippla portioner och frys in. Blir det aldrig något över? - lägg undan i din matlåda INNAn ni sätter er till bords. Tips nr 6 kombineras med fördel med tips nr 9 - eller så gör man precis tvärtom och satsar på superpiffiga matlådor, det finns massor av inspiration på t. ex Pinterest.  

7. Mindre portioner
Det kanske låter lite kontroversiellt att servera mindre portioner men ofta äter man med ögonen och tar till sig mer än vad man orkar eller behöver äta upp. Detta gäller särskilt barn så lägg upp lite mindre mat och låt dem ta om om de fortfarande är hungriga.

8. Släng inte mat!
Frys in eller ta med till matlåda. Skriv på dina burkar och matlådor vad de innehåller. Jag fryser ofta in överblivet ris eller pasta för någon annan gång ganske det blir sås eller gryta över. Eller så kan man slänga i rester i bröddegen eller pajdegen  ( t. ex potatis, ris eller pasta). Paj är också en suverän mat. Släng ihop en pajdeg och lägg i dina rester. Dessutom är bäst före datum just bara ett tips om att maten fömodligen är bäst före... Lita på ditt smak- och luktsinne. Har mjölken surnat kan man använda den till scones. Och varför inte testa lite nya resträtter, som Hanneles makaronivälling, mitt recept på "baked spaghetti" eller brödpudding. Möglig mat bör dock alltid undvikas.

9. Våga äta tråkig mat
Jag äter ofta rätt tråkig mat särskilt när jag inte har barnen. Det förenklar i vardagen men är också billigt. Man dör inte av näringsbrist av att äta havregrynsgröt eller äggröra till middag någon dag eller samma soppa till lunch tre dagar i rad.

10. Servera soppa
Vi äter soppa till lunch/middag minst en till två dagar i veckan. Varma soppor under den kalla årstiden och vice versa.  Vill man göra sopporna matigare slänger man i lite överbliven ris eller pasta. Jag serverar också alltid knäckebröd till soppan - eller tortillas om det har blivit över från fredagsmyset. Några av våra favoritsoppor är ärtsoppa (på gula torkade eller gröna frysta), fransk gratinerad löksoppa, majssoppa (mixa tinade frysta majskorn och grönsaksbuljong) och tomatsoppa (mixa krossade tomater och grönsaksbuljong)

Känns det övermäktigt med alla tipsen ovan? Varför inte välja ut ett per månad? Det tar ju enligt uppgift 21 dagar innan en vana har satt sig. Det har tagit mig flera år att konsekvent göra samtliga av ovanstående till rutiner i vardagen. Sen får man naturligtvis anpassa matinköpen utifrån sin familjs preferenser och eventuella matallergier. Min dotter tål exempelvis inte mjölk speciellt bra och sonen är känslig mot kanel, för mycket tomat och konserveringsmedel.Vi serverar vatten som måltidsdryck och använder havremölk till pannkakor etc Eftersom jag ändå köper ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt behöver jag inte lusläsa innehållsförteckningen eftersom ekoreko produkter inte innehåller konserveringsmedel.

Vill du pressa ner kostnaderna ytterligare? Skippa all alkohol, läsk, godis, glass, köpekakor och kaffebröd, färdgskuren och tvättad frukt/grönsaker, snacks, chips, märkesfrukostflingor, färdigrätter etc en månad. Inte så kul kanske men bra för både hälsan och plånboken. 

8 kommentarer:

  1. Jag brukar laga flera soppor under helgerna så att jag har lunchsoppa i frysen (djupfryst soppa är lättare att transportera med cykeln).

    SvaraRadera
  2. Bra tips! Tråkig mat kan för min egen del innebära bakslag i form av att jag "måste" unna mig något som tillfredsställer syn, smak eller vad det nu är. Men det är förstås individuellt. När du räknar upp spartipsen i slutet inser jag att det egentligen bara är alkohol som jag har svårt att helt skippa, typ fredagsglaset vin när jag lagar mat eller den där halva folkölen som är så god en vanlig onsdagskväll när jag är trött och hungrig och törstig och sätter på P1 för att börja laga mat...

    Min mamma var oerhört ekonomisk, bakade det mesta av mat- och fikabröd, kokade saft, köpte den billigaste myslin eller rostade själv, lagade det mesta från grunden, lät oss dela på en 33-cl läsk... och det kan ju slå olika på barnen. Men vi har alla blivit sparsamma och tillvaratagande på ungefär samma vis. Noterar absolut skillnader när vi tillbringar semestrar ihop med en del andra familjer - mycket läsk, saft, kex och snacks blir det.

    SvaraRadera
  3. SparsammaSanna, jag håller med om att det är praktiskt med fryst mat. Mindre kladd helt klart. Men jag gillar också min lunchväska som är lätt att tvätta ur.

    Cruella, jag trodde vi alla växte upp under de förhållandena :-) Min mamma var vilket fall precis lika dan. Både jag och min stora lillebror är ungefär lika ekonomiska. Mina yngre syskon har jag inte inte riktigt koll på.

    SvaraRadera
  4. vi slänger aldrig någon mat, det är en konst att inte köpa för mycket och äta upp det man köpt :) Av pyttesmå rester kan man gör varma mackor, mini-pizzor, omelett är toppen. Lite skruttig frukt blir fruktsallad eller smoothie...

    SvaraRadera
  5. Vilka bra tips! Måste länka till det här inlägget från min blogg eftersom jag också får en hel del frågor om just att minska matkostnaderna (i kombo med att köpa ekologiskt).

    Tycker att vi kan checka flera av dina punkter. 3:an är något som jag tänkt på länge, men inte kommit mig för då jag tycker att det är svårt vilka kategorier vi ska ha. Ska nog gå igenom vilka rätter vi brukar laga och se om vi kan få till en bra struktur. Tidigare åt vi i alla fall alltid soppa på torsdagar, men med en ettåring som vill äta själv har vi det på paus just nu.

    Det tipset jag framför allt borde ta till mig är att äta enklare, vi äter ofta ganska dyra/lyxiga rätter vilket i och för sig är trevligt, men vi skulle få ner matkostnaderna mer om vi åt billigare mat.

    SvaraRadera
  6. Tack! Som alltid skriver du bra och intressant! Många mat(!)nyttiga tips i detta inlägg!

    Bra att du påminde om det där med surnad mjölk och scones. Scones är ju ett trevligt bröd (och för övrigt inte alls så hemskt att ta fram ur frysen som många i min närhet har påtalat).

    Ärligt talat förstår jag inte människor som inte kan försöka omvandla ex.vis dina tips så att de passar dem och skita i sånt som de inte känner sig nöjda med.

    SvaraRadera
  7. Har du tips på bra matlådor som inte läcker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag fryser mat i gamla glasburkar, det funkar bra tycker jag. Sen är det ju alltid bra att transportera maten i någon form av väska/påske som kan torkas/diskas ur.

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin