onsdag 29 januari 2014

Bokonsdag: Clutterfree with kids


Children add joy, purpose, and meaning to our lives. They provide optimism, hope, and love. They bring smiles, laughter, and energy into our homes. They also add clutter. As parents, balancing life and managing clutter may appear impossible—or at the very least, never-ending. But what if there was a better way to live?

För ett tag sedan nappade jag på erbjudandet att få ett recensionsexemplar av boken Clutterfree with kids, skriven av Joshua Becker som driver bloggen Becoming Minimalist.
Jag tycker inte jag har så mycket "rensa i röran problem" egentligen men det är alltid bra att få lite tips och inspiration. Dessutom gillar jag verkligen författarens lite mer jordnära och avslappnade inställning till minimalism och frivillig enkelhet. Han förespråkar en mer familjevänlig minimalism till skillnad mot en del andra mer extrema bloggare (oftast ensamstående yngre män som arbetar på distans).

Boken är uppdelad i tre delar, Change your thinking, Discover new habits och Free your life. I första kapitlet beskriver författaren hur en helg som var tänkt att ägnas åt att städa garaget blev den vändpunkt som fick honom och hans familj att bli "minimalister" Hans grannes kommentar om att det är våra prylar som äger oss och inte tvärtom blev startskottet på en resa mot mindre prylar men mer tid och ett lyckligare liv.
“It is a lifestyle where people intentionally seek to live with only the things they really need.“
Den minimalism som författaren förespråkar handlar inte bara om att göra sig av med prylar utan om ett liv som är tillfredsställande för att det fokuserar på relationer, upplevelser och inre värden snarare än yta, konsumtion och tidspress. Men varför fokuserar minimalister så mycket på prylar? För att våra ägodelar stjäl av våra viktigaste ändliga resurser nämligen tid, pengar och energi.
Minimalism is about intentionality. It is marked by clarity, purpose, and thoughtfulness. At its core, minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of everything that distracts us from it. It is a life that forces intentionality upon us. And as a result, it forces improvements in almost all aspects of our lives.

Förutom att beskriva familjens nya minimalistiska liv ger han även tips och råd hur man involverar barn i sin nya minimalistiska livsresa. I andra delen av boken kan man läsa sk Stories of Change där olika personer berättar om sina resor mot ett enklare liv, vad som fick dem att vilja förändra sina liv. Men det finns även väldigt konkreta tips på hur man tacklar allt från leksaker och kläder till samlingar (någon annan som haft pinnsamlingar?), fotografier och presenter.
Den tredje delen handlar om hur man går vidare efter att man rensat och förändrat sitt liv. Hur behåller man motivationen? Ett sätt är att sluta jämföra sig med andra, eller i vart fall i börja jämföra nedåt istället för uppåt. Att sluta titta på TV är ett annat konkret tips. Dessutom bjuder författaren på några råd som riktar sig till tonårsföräldrar. De kommer jag nog att ha användning av framöver.

Den här boken vänder sig framförallt till föräldrar men det finns mycket att hämta även för familjer med utflugna barn eller familjer utan barn. Även om boken utgår från amerikanska förhållanden (framför allt tror jag att mängden prylar är ett väldigt amerikanskt fenomen) är det mycket som är allmängiltigt. Efter att ha läst otaliga rensa i röran e-böcker av skiftande kvalité är det en fröjd att läsa något välskrivet!

Om författaren
Joshua Becker är mannen bakom Becoming Minimalist, en blogg som vill inspirera andra att få ett bättre liv genom ett enklare liv. Hans rationella inställning till minimalism har gjort honom till en de mest kända förespråkarna av frivillig enkelhet. Han har tidigare gett ut Simplify: 7 Guiding Principles to Help Anyone Declutter Their Home and Life. Han bor med fru och två barn i Peoria, AZ.

Verkar boken intressant kan du köpa den här:


1 kommentar:

  1. Tack. Ska se till att läsa denna bok. Tittade på en dokumentär om minimalism och såg Joshua prata där och till sist hamnade jag här. =)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin