torsdag 8 augusti 2013

Uppdaterade ekonomiska mål - och nytt budgetprogram

Untitled

Solnedgång över Köpenhamn

Medan barnen har semestrat med sin pappa har jag tagit tillfälle i akt att se över ekonomin inför hösten. När jag summerade semesterutgifterna kunde jag konstatera att jag mer eller mindre hållit mig till budget vilket gjorde mig nöjd. Jag tycker verkligen att jag fick valuta för pengarna också, en riktig lyckad semester i alla avseenden!
Men nu är det dags att ta nya tag inför hösten. Jag har bland annat ägnat lite tid åt att fundera över mina långsiktiga och kortsiktiga ekonomiska mål.
Jag har tidigare bloggat om mina ekonomiska mål men de har förändrats lite. Två av mina mål har jag "strukit" - eller uppfyllt beroende på hur man ser det... Jag har min kortsiktiga buffert, min sk "emergency fund" klar och eftersom min lägenhet inte har några större renoveringsbehov så har jag ingen direkt målsumma för mitt renoveringskonto. Istället sparar jag några hundralappar varje månad ifall jag vill göra något i framtiden, eller om något som inte är akut (täcks av buffert) skulle behöva ersättas.
Sen har jag några sparmål för resor:


  1. Skidsemester 2014 15000
  2. Sommarsemester  2014 15000
  3. NYC 2015 30000 (utan barn)
  4. Kina & transibiriska järnvägen 2016 50000 (utan barn)
  5. Safari med barnen 2017 100000
Jag har inte researchat de ekonomiska förutsättningarna för de två sista målen så jättenoga utan bara höftat lite. Är det någon som gjort liknande resor få ni gärna komma med tips på lämplig resbudget!

Och på längre sikt...Mina långsiktiga mål är:
Betala av lägenhet och studielån så att jag blir skuldfri senast 2020
Wibblebuffert (minst 1 årslån på banken) - efter att jag blivit skuldfri
Ännu fler resor... :-)

Det är ganska ambitiösa sparmål så jag har satt några delmål
Delmål under hösten:
Tighta till budget för att bygga upp ett överskott som kan användas till resor eller amortering
Spara 2000 kr / månad inför sportlovet

Spara 500 kr i månaden vardera till mål 4 & 5
Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare någon % i belåningsgrad.

Jag inser att jag skulle kunna bli skuldfri betydligt snabbare om jag prioriterade ner mina resmål men där vill jag ha kakan - och äta den! Inspiration till att bli skuldfri till 2020 kommer bland annat från Per Pennings kalkyl "befriad" och en "debt reduction" mall från google docs. Att jag har en låg ränte- och skuldkvot ger mig ett försprång.

Du behöver en budget...
Ett viktig väg för att uppnå mina mål är en vettig budget. Sedan nyår har jag haft bra koll på min ekonomi men det finns alltid utrymme för förbättring. Genom min kassabok och månadssammanställning (i google calc) har jag kunnat se var mina pengar tar vägen men jag har länge önskat något enkelt verktyg som kopplar ihop alla funktionerna. Därför tittar jag just nu på programvaran YNAB - you need a budget. Jag har laddat ner en trial version + androidappen och jag gillar verkligen programmet!
Jag har nog en tendens att "unna mig" så länge det finns pengar kvar på kontot...  Med YNAB hoppas jag kunna "hitta mer pengar i min budget" som jag kan lägga på resande och mina långsiktiga mål.

Vill du själv köpa YNAB kan du få 6$ rabatt genom att köpa det genom den här länken.  OBS! affiliate länk. Du kan även köpa direkt via ynab.com. Och glöm inte att även om du inte vill köpa programmet så är de underliggande grundprinciperna riktigt bra och kan överföras på andra egna budgetar.

Hur ser ert ekonomiska läge ut inför hösten?

14 kommentarer:

  1. Vilka bra mål!!!! Blir själv taggad till tusen!!!!! Ska genast kika!!!

    SvaraRadera
  2. Hej! Mina sparmål är en buffert och pensionen.
    Hur kan du spara så mycket? Är själv akademiker med
    låg lön, studieskulder och tyvärr lån. Bor i lägenhet
    med sambo, pendlar 9 mil varje dag till jobbet.
    Det kostar mycket. Försöker att snåla, men kan inte spara
    mer än ca 800 i månaden just nu.
    Carola

    SvaraRadera
  3. Hej Carola, jag sparar genom att inte äga bil (2 mil t jobbet och jag cyklar eller tar bussen), ta med lunch till jobbet, prioriterat bort sådant som nya kläder och att äta ute. Jag försöker att leva under mina tillgångar och ha billiga vanor helt enkelt. Bra lön, låga räntor och inga konsumtionslån hjälper också.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Vi lånade Claes Hembergs "spara med barnen" som du recenserade för några månader sedan. Blev inspirerade och har i dagarna bytt bank och förhandlat ner våra bolånekostnader med 1000 kr i månaden (ränta från 2,83 till 2,30). Är nu trötta efter alla bankmöten och allt förhandlande, men det är det värt!

    SvaraRadera
  5. Hej anonym! Vad kul att ni blev inspirerade - och grattis till den lyckade förhandlingen!

    SvaraRadera
  6. Härliga resmål :)

    SvaraRadera
  7. Hej, jag blir också så peppas av din blogg. MEN hur får du ner matkostnaderna m.m.? Kan du skriva ung hur mkt lön/skulder/lån/lön du har?
    Jag är SÅ imponerad!
    Mvh Britt

    SvaraRadera
  8. Hej Britt! Jag har hyfsad lön, tillräckligt bra för att inte få bostadsbidrag eller liknande. Jag har knappt 700 000 i skulder fördelat på studielån och bolån. Under 3% i ränta på bolån. Mina förhållandevis rimliga matkostnader bygger på veckoplanering, vegetarisk mathållning, matlagning från grunden och appen matpriskoll. Dessutom bakar jag allt bröd själv och äter/fikar väldigt lite ute. Sen i våras dricker jag väldigt sällan alkohol så det gör ju sitt för att hålla nere kostnaderna också.

    SvaraRadera
  9. Hej! Tack för en bra blogg!
    Jag är 25, mitt sparmål är 12000 för privat pension (är halvvägs) och en pott för framtida studier. Dessutom köper jag Better Globe-träd i Afrika som ger arbete och på lång sikt avkastning till mig. 50 st träd är målet i år.

    Betar du av ett mål i taget? Eller "matar" du de olika målen varje månad? Jag tycker det är svårt att prioritera, man vill ju gärna allt på en gång. Att ha olika konton med namn som "Studier" och "Semester" hjälper en del tycker jag.

    Vänligen
    Emma

    SvaraRadera
  10. Hej Emma! Det är lite olika med målen men jag kör nog mest parallellt och matar dem olika mycket beroende hur långt fram i tiden de ligger. Just nu går mest till sportlovet men jag sparar samtidigt några hundra till mina resemål 2015-2017. Efter sportlovet blir fokus på sommaren.

    SvaraRadera
  11. Det här är första gången jag läser din blogg, men vad pepp jag blev! Jag tänkte tipsa lite om transsibiriska resan, då jag själv gjorde den förra året. Du skriver transsibiriska och Kina i samma mening, så då tänker jag att du planerar att åka transmongoliska, tåget som tar dig från Moskva genom Mongoliet och till Peking. Det är den resan jag har gjort och jag rekommenderar den verkligen! Med tågresan, visum till Ryssland, Mongoliet och Kina, samt boende i Ryssland och Mongoliet så betalade jag lite mer än 12000. Det som kostade mest var själva tågresan och då åkte jag ändå i fyrbäddskupé hela tiden. Vill du fortsätta att resa i Kina rekommenderar jag definitivt tåg (beroende på hur lång tid du ska resa) då det är väldigt billigt i Kina. Jag hoppas du fått lite hjälp av mig! Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  12. Hej Hanna, tack för tipsen. Ja det är Transmongoliska jag menar. Tågresan är huvudmålet i sig men jag vill naturligtvis stanna på vägen. Sen vill jag resa runt några veckor i Kina också. Kul att du gillar bloggen också.

    SvaraRadera
  13. Hej.
    Jodå,satt precis idag och gjorde både september och oktober budget.
    😃ser bra ut 😃

    SvaraRadera
  14. Bra att skaffa sig koll tidigt på hösten!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin