onsdag 5 december 2012

Bokonsdag: Livspusslet

Untitled


Vad är det som driver pusselgenerationen? Varför säger vi ja när vi egentligen vill säga nej? För att få vara med? För att få revansch? Dagens kvinnor är fantastiska, duktiga, välutbildade och kan så mycket. De går långt i sina yrken genom sitt hårda jobb. Tappar de något på vägen? Offrar de för mycket?
I oktober släppte intresseorganisationen 2,6 miljonerklubben en bok betitlad ”Livspusslet. Jag fick chansen att tjuvkika lite i boken under bokmässan i Göteborg.
I boken delar kända kvinnor med sig av sina erfarenheter och råd kring förmågan - eller oförmågan att få ihop livet. Resultatet är en blandning av dråpliga, ibland mörka  men även upplyftande berättelser med en hel del igenkänningsfaktor. För hur ska vanliga kvinnor kunna få ihop sitt livspussel när inte ens läkare lever som de lär?  Risken är att man som Katerina Janouch hamnar på akuten för att kroppen till slut säger ifrån på skarpen.
Camilla Läckberg berättar om hur pressen att vara en högpresterande duktig flicka har styrt och fortfarande styr hennes liv, exempelvis när hon ska skriva sitt bidrag till boken.
Andra som medverkar i boken är Alexandra Charles, Alexandra Zazzi, Annika Jankell, Annette Lefterow, Christin Mellner, Gabriella Svanberg, Helena Nyblom, Ingemo Bonnier, Jill Taube, Katerina Janouch, Mari Jungstedt, Maria Wells, Monika Ahlberg, Paula Ternström och Zinat Pirzadeh.
Jag tyckte att de flesta bidragen var intressanta även om Paula Ternströms (som även bloggar för 1,6 miljonerklubben) bidrag om hur hon förlorade sitt livsverk kändes lite udda i sammanhanget.  Å andra sidan är det ett av de bidrag jag minns bäst efter att ha läst ut boken.

Intressant nog äger fackföreningen TCO rättigheterna till begreppet "Livspusslet". Begreppet lanserades inför valet 2002 av TCO smed syftet att sammanfatta moderna vardagsproblem i en enhetlig term. TCO valde att varumärkesskydda ordet 2005, vilket hindrar företag att använda begreppet i kommersiella syften.


1,6 miljonersklubben grundades 1998 av Alexandra Charles som  även är föreningens ordförande. Syftet med föreningen är att sprida information ur ett mer kvinnligt perspektiv, inte bara om hjärtsjukdomar utan också om andra ämnen. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Tio år senare, 2008, bildades 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år. De två föreningarna samarbetar och hjälper varandra.

2 kommentarer:

  1. När ett problem får ett namn som tex "livspusslet" så blir det lättare att diskutera men samtidigt verkar det som om det blir just bara snack. Det verkar inte som om det egentligen blir bättre, möjligen är de så att namnet också på något vis legitimerar att livet är ett pussel och så ska det vara?? Vad vet jag...

    / Oskar

    SvaraRadera
  2. Håller med Oskar där... Livet behöver inte vara ett pussel... Lite som i Fem myror... Här har man alltid med sig... Man kan fundera ett varv till och tänka vad vill jag, barnen, Maken, vännen??? Vad är vettigt!? KöpstoppsBloggen är ett sånt ställe där man kan få inspiration till såna vad är viktigt tankar :-) Tack!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin