fredag 31 januari 2014

Fredagsmys


Bild: kate hiscock

Här har fredagsmyset inletts med Wild kids på Barnkanalen. Därefter har jag tampats med avtalsrätt och  nu blir det Austenfilm som avslutning. En ganska bra fredagskombo om jag får säga det själv!

torsdag 30 januari 2014

Nya vanor


Bild:  Duncan Hull

En kommentar på ett gammalt inlägg fick mig återigen att fundera över livstilsinflation. Inlägget handlade vanor och i inlägget jämförde jag mina vanor då (2007, under mitt köpstoppsår) mot när jag var studerande.

Skillnader nu mot då
Då - (2007)

  1. Jag köper mer och dyrare vin - 100 kr flaskor iställer för 50 kr flaskor
  2. Jag köper dyrare kläder och skor (inte 2007 dock) - då var det mest 2nd hand eller reafynd
  3. Jag äter ute oftare och dyrare (inte heller 2007) - ibland åt man lunch ute men annars var det bara vid väldigt speciella tillfällen som man gick på restaurang
  4. Nu har jag bil istället för enbart att cykla eller åka kollektivt
  5. Då bodde jag billigare, i kollektiv eller delad lägenhet

Nu har jag återigen justerat mina vanor
  1. Mindre alkohol över huvud taget men oftare mousserande vin
  2. Köper mindre kläder överlag (går mer sällan i affärer)
  3. Äter ut mer sällan än 2007
  4. Ingen bil längre men när jag var student hade jag inte körkort (tog det när jag fyllde 25)
  5. Bor billigare i lägenhet igen

Jämfört med när jag var student lägger jag kanske inte så mycket mer pengar på mat nu egentligen men jag lagar och äter en annan typ av mat. Den största anledningen till detta är barnen, livsstilen ser annorlunda ut nu helt enkelt. Jag har också blivit mycket bättre på att matplanera och att ta till vara på rester - någon fördel ska man väl ha av att bli äldre.
Jag semestrar på ett helt annat sätt, också främst för att jag har barn. Jag lägger pengar på andra saker helt enkelt. Men livet förändras och när barnen flyttar hemifrån eller när de blir tonåringar om några år så kommer vanorna säkert att förändras igen. Det viktigaste tycker jag dock är att ifrågasätta varför man gör på ett visst sätt och om det verkligen är det optimala just nu eller om det bara är en gammal vana som hänger i.

På samma sätt är det bra att hålla ett öga på sina utgifter och se om det är någon vana man har lagt sig till med som påverkar privatekonomin på ett sätt som man inte riktigt hade räknat med. Köpepizza varje fredag till hela familjen kostar en del om man räknar ihop det över ett år.

Just nu läser jag boken Happy Money (recension kommer) som handlar om hur man kan få ut mesta möjliga glädje av sina pengar och där är en viktig princip att inte "unna sig" för ofta eftersom det inte blir lika speciellt då. Blir man verkligen 50% gladare av att äta köpepizza varje vecka jämfört med om man bara skulle äta det varannan?

Har du någon dyr vana?

onsdag 29 januari 2014

Bokonsdag: Clutterfree with kids


Children add joy, purpose, and meaning to our lives. They provide optimism, hope, and love. They bring smiles, laughter, and energy into our homes. They also add clutter. As parents, balancing life and managing clutter may appear impossible—or at the very least, never-ending. But what if there was a better way to live?

För ett tag sedan nappade jag på erbjudandet att få ett recensionsexemplar av boken Clutterfree with kids, skriven av Joshua Becker som driver bloggen Becoming Minimalist.
Jag tycker inte jag har så mycket "rensa i röran problem" egentligen men det är alltid bra att få lite tips och inspiration. Dessutom gillar jag verkligen författarens lite mer jordnära och avslappnade inställning till minimalism och frivillig enkelhet. Han förespråkar en mer familjevänlig minimalism till skillnad mot en del andra mer extrema bloggare (oftast ensamstående yngre män som arbetar på distans).

Boken är uppdelad i tre delar, Change your thinking, Discover new habits och Free your life. I första kapitlet beskriver författaren hur en helg som var tänkt att ägnas åt att städa garaget blev den vändpunkt som fick honom och hans familj att bli "minimalister" Hans grannes kommentar om att det är våra prylar som äger oss och inte tvärtom blev startskottet på en resa mot mindre prylar men mer tid och ett lyckligare liv.
“It is a lifestyle where people intentionally seek to live with only the things they really need.“
Den minimalism som författaren förespråkar handlar inte bara om att göra sig av med prylar utan om ett liv som är tillfredsställande för att det fokuserar på relationer, upplevelser och inre värden snarare än yta, konsumtion och tidspress. Men varför fokuserar minimalister så mycket på prylar? För att våra ägodelar stjäl av våra viktigaste ändliga resurser nämligen tid, pengar och energi.
Minimalism is about intentionality. It is marked by clarity, purpose, and thoughtfulness. At its core, minimalism is the intentional promotion of the things we most value and the removal of everything that distracts us from it. It is a life that forces intentionality upon us. And as a result, it forces improvements in almost all aspects of our lives.

Förutom att beskriva familjens nya minimalistiska liv ger han även tips och råd hur man involverar barn i sin nya minimalistiska livsresa. I andra delen av boken kan man läsa sk Stories of Change där olika personer berättar om sina resor mot ett enklare liv, vad som fick dem att vilja förändra sina liv. Men det finns även väldigt konkreta tips på hur man tacklar allt från leksaker och kläder till samlingar (någon annan som haft pinnsamlingar?), fotografier och presenter.
Den tredje delen handlar om hur man går vidare efter att man rensat och förändrat sitt liv. Hur behåller man motivationen? Ett sätt är att sluta jämföra sig med andra, eller i vart fall i börja jämföra nedåt istället för uppåt. Att sluta titta på TV är ett annat konkret tips. Dessutom bjuder författaren på några råd som riktar sig till tonårsföräldrar. De kommer jag nog att ha användning av framöver.

Den här boken vänder sig framförallt till föräldrar men det finns mycket att hämta även för familjer med utflugna barn eller familjer utan barn. Även om boken utgår från amerikanska förhållanden (framför allt tror jag att mängden prylar är ett väldigt amerikanskt fenomen) är det mycket som är allmängiltigt. Efter att ha läst otaliga rensa i röran e-böcker av skiftande kvalité är det en fröjd att läsa något välskrivet!

Om författaren
Joshua Becker är mannen bakom Becoming Minimalist, en blogg som vill inspirera andra att få ett bättre liv genom ett enklare liv. Hans rationella inställning till minimalism har gjort honom till en de mest kända förespråkarna av frivillig enkelhet. Han har tidigare gett ut Simplify: 7 Guiding Principles to Help Anyone Declutter Their Home and Life. Han bor med fru och två barn i Peoria, AZ.

Verkar boken intressant kan du köpa den här:


tisdag 28 januari 2014

Köpfesten



Trots finans- och Euro-kris, klimatförändringar och peak everything, köper vi mer och mer varje år. Det är helt ok. Det kan till och med vara helt rätt.
Jag hittade en intressant rapport, Köpfesten, från kommunikationsbyrån Futerra. Rapporten lanserades ursprungligen på Sustainability day 2012 och i den kan man läsa hur man som företag skapar framgångsrika medvetna erbjudanden till konsumenter som letar efter mer hållbara produkter och tjänster.

I rapporten, som  utgår från Sveriges kanske största målgruppsundersökning Orvesto med cirka 45 000 respondenter per år mellan 2007och 2012, kan man läsa om nya sätt att förstå målgrupperna för hållbar utveckling. Det handlar bland annat om segmenteringar av målgrupper utifrån modellen Value modes som har en indelning i tre stora grupper, Självförverkligare, framgångssträvare och trygghetssökare. Är du "Medvetna Minna", "Framgångrika Fanny" eller "Hemtame Henrik"? Vad går du igång på - attt ge pengar för att rädda djur? Ecoluxury? Fairtrade?

Andelen konsumenter som låter hållbarhet, hälsa och rättvisa styra i sina konsumtionsval växer i Sverige. Gruppen kallas Lohas vilket står för Lifestyle of health and sustainability. För ett par år sedan utgjorde Lohas 26-27 procent av konsumenterna, men idag (2012) är andelen hela 35 procent och siffrorna fortsätter att peka uppåt.  Lohas finns i alla tre grupperna ovan, men är tydligt överrepresenterade bland självförverkligarna. Så vad särskiljer en typisk Lohas? Det är en hon, som är högutbildad, tjänar över 300 000 kronor om året, röstar på mp, v, kd eller c och är medlem i Naturskyddsföreningen eller Svenska Turistföreningen. Någon mer än jag som känner igen sig :-)

Vill du läsa rapporten "Köpfesten" så hittar du den här

Om Futerra
Futerra är en kommunikationsbyrå. De ser sitt uppdrag som att göra hållbar utveckling så lockande att alla vill vara en del av den.

måndag 27 januari 2014

Ännu en härlig helg



Helgen har ägnats åt att koka mer apelsinmarmelad. Till skillnad mot förra gången gjorde jag det i en vanlig tjockbottnad gryta. Det blev fantastiskt gott trots avsaknad av kärnor. Dessutom provade jag att mixa apelsinerna försiktigt i matberedaren istället för att skära tunna skivor. Det funkade bra det med.
Jag har tittat på en hel del film som vanligt, bland annat 4:e delen i filmatiseringen av Maria Langs böcker med Tuva Novotny som Puck och Ola Rapace som Christer Wijk. Ond bråd död  i fina 50-talsmiljöer!

På söndagen hämtade jag ut en bilpoolsbil och hälsade på min farmor och farfar.  Ubigoprojektet som jag har deltagit i sedan i höstas har över lag fungerat väldigt bra. Detta var första gången jag bokade en bilpoolsbil inom projektet men det funkade fint det med.

I veckan blir det som vanligt en bokrecension. Den här gången en ny bok av bloggaren Joshua Becker, Clutterfree with kids som släpps idag måndag. I övrigt har jag inga planerade inlägg utan det blir vad det blir!

torsdag 23 januari 2014

Uppföljning på ekonomiska mål


Bild: Live Life Happy

Det här inlägget är en sorts uppföljning på förra veckans inlägg om mina ekonomiska mål, och som fokuserar på hur de val man gör i mångt och mycket styr ens ekonomi. Som jag skrev så har jag goda grundförutsättningar, dvs en bra lön, låga räntor och inga konsumtionslån vilket på sätt och vis beror på val jag har gjort (som att inte handla på kredit, att inte binda min ränta etc). Men även resten av byggstenarna i  min ekonomi, som att jag försöker leva under mina tillgångar och ha billiga vanor handlar i mångt och mycket om val. Naturligtvis är jag medveten om att många som är sjukskrivna eller sjukpensionärer eller arbetssökande inte har samma grundförutsättningar men det betyder heller inte att man den som har bättre förutsättningar inte kan eller gör val.

Det finns ju massor av saker jag avstår från, både små och stora. Ett exempel är jag ibland skulle vilja ha ett hus eller större lägenhet. Jag har en 3:a och delar rum med min dotter vilket funkar bra just nu, men i framtiden kanske jag får sova i vardagsrummet. Eftersom jag inte har bil är jag också tvungen att bo där det finns goda möjligheter till kollektivtrafik. Ändå har jag valt att lyxa till det med en trea, jag skulle kunna bo ännu billigare i en tvåa eller i ett billigare område vilket dock skulle innebära långa pendlingstider.
Mina vinterstövlar har jag limmat då de börjar bli mer än lovligt utslitna och min skidjacka/skaljacka är ca 13 år gammal och börjar gå sönder. Jag är inte direkt fräckast i backen men de tusentals kronor en likvärdig jacka skulle kosta lägger jag hellre på annat i år. Nästa år eller om den går sönder ännu mer kanske jag prioriterar att köpa en ny - eller inte. Men jag fryser inte och är inte blöt om fötterna - ganska lyxigt ändå måste jag säga.
Min tvättmaskin i lägenheten läcker så jag vågar inte använda den. Istället för att köpa en ny använder jag den gemensamma tvättstugan vilket på många sätt är mindre bekvämt än att kunna tvätta när man vill. Jag har för övrigt en son som tränar fotboll och handboll flera gånger i veckan så det är inte så att jag inte har högar av smutstvätt. Men håll med om att det är lyxigt att ha tillgång till en tvättstuga och slippa tvätta allt för hand!
Sen hade jag jättegärna åkt till Santa Barbara och hälsat på min bror som pluggar där ett år, den chansen kommer nog inte att komma tillbaka men istället prioriterar jag skidåkning på sportlovet tillsammans  med mina barn. Superlyxigt att ha råd att spara så att vi kan åka till svenska fjällen en hel vecka!

Sen gör jag en massa små val i vardagen som att med mig lunch till jobbet och ofta äta rester och tråkig/billig mat (även på helgerna istället för att unna mig det ena och det andra). Det var länge sedan jag köpte nya kläder och ännu längre sen jag köpte något nytt bara för att jag var bjuden på fest. I det hela avstår jag ganska många små guldkanter för att istället få "guldmarginaler" i livet. Och jag ser inte det som några uppoffringar utan som medvetna val. Överlag är det viktigt att lära sig skilja mellan sk. needs och wants om man vill ta kontroll över sin ekonomi

Du behöver mat men du behöver inte kött/läsk/kaffebröd/halvfabrikat/alkohol/fredagsmyschips
Du behöver kläder men du behöver inte märkeskläder, en ny modernare vinterjacka eller 5 par jeans
Du behöver någonstans att bo men du behöver inte ett hus eller ett badrum per person

För den som  inte tycker sig ha några marginaler i sin ekonomi - se över varje utgift hur stor eller liten den än är. Behöver du verkligen köpa/äta/lägga ut pengar på X? Men om jag inte får Y eller Z - då är ju livet jättetråkigt? Ja, det kanske det är men då har du faktisk valt att lägga dina pengar på Y eller Z - och då får du avstå från nåt annat.

Kan du äta havregrynsgröt till middag en dag i veckan? Flera dagar i veckan? Ärtsoppa till lunch alla dagar?
Kan du byta boende till något billigare? Eller ha en inneboende? Är det dags att låta barnen betala för att de bor hemma? Kan du sälja bilen? Säga upp ditt gymkort och träna hemma istället?

Exemplen ovan kan tyckas drastiska men avsikten är att få dig som läsare att reagera och reflektera. Livet går upp och ner och imorgon kanske det är jag (eller du) som är arbetssökande eller sjukskriven och tvingas göra obekväma och vad som kännas som orättvisa val. Eller så flyttar kanske barnen hemifrån och helt plötsligt ligger matkostnaderna och mobilkostnaderna på en rimlig nivå igen eller så får du en oväntat stor löneförhöjning. Våra förutsättningar förändras hela tiden.

Vad jag vill säga med det här inlägget är att de allra flesta av oss trots allt kan välja hur vi lägger upp vår ekonomi. Som min son gärna påpekar så är det inte så "lyxigt" att behöva ta bussen till och från handbollscupen MEN som jag å andra sidan gärna påpekar är det väldigt lyxigt att kunna åka på semester i fjällen.

onsdag 22 januari 2014

Bokonsdag: På en låga

Åå en låga

Jag vill visa hur fantastisk naturen är som matsal och dela med mig av de erfarenheter jag har fått under mina utfärder. I många år har jag seglat runt om i världen som kock på segelbåtar. Där har jag lärt mig att storleken på köket inte har någon betydelse. Det går att göra så otroligt mycket gott med små medel. Kvaliteten på råvarorna är avgörande för smakupplevelsen och en vass kniv är avgörande för hur kul och enkelt det blir. Livet är för kort för att äta frystorkat!"

Den här boken borde heta "det goda livet på en låga" för här är det inte frågan om något asketiskt liv bara för att man vill vara ute i naturen. Här tipsas det om hur man uppgraderar klassiker som blåbärssoppa genom att tillsätta äpplebitar eller att ta med sig havremjölk eftersom den inte behöver vara kyld.
Boken innehåller drygt 100 recept och bilder på mat anpassad för stormkök och friluftsliv, men recepten lämpar sig lika bra på spisen i vandrarhemmet, i båten eller husvagnen. Maten är enkel att laga (även det krävs lite planering och förberedelse), den kräver minimalt med värme och är lätt att bära med sig. Några smarta favoriter ur boken är omelett i påse och campingbröd. Författaren tipsar även om fröblandningar som gör att man håller sig mätt längre och olika typer av kryddblandningar som ger guldkant på den enklaste rätt.

Själv använder jag mig främst av ett trangiakök och t-röd men författaren tipsar även om för- och nackdelar med andra typer av utekök och olika bränslen.

Jag måste erkänna att jag ofta förlitar mig på halvfabrikat (exempelvis torkad tortellini och färdig pastasås på burk) när jag campar eller cykelsemestrar men nu har jag fått lite inspiration att laga lite mer avancerad mat. Samtidigt har jag inte dragit mig för att baka semlor i fjällstugan vilket innebar att jag gjorde eget florsocker genom att krossa strösocker och egen mandelmassa genom att finhacka skållad mandel och blanda med "florsockret"...  Lite överkurs kanske men väldigt uppskattat på fettisdagen!

Så här under den kalla årstiden är ett annat tips att hälla lite mörk rom i de vuxnas varma choklad! Det lärde jag mig av en annan Karin.

Om författaren
Karin Sundqvist (gift Ihre) är en friluftsmänniska av stora mått. Hon har bestigit berg i Himalaya, cyklat i Baltstaterna, paddlat kajak samt hunnit med två stycken seglatser över Atlanten. Dessutom är hon utbildad kock med en stor kärlek för mat. Numera driver hon Karin på ön, ett café på Stora Essingen i Stockholm.

Mer
Gourmet på en låga
Flera av recepten hittar du hos Spisa
Sommaren 2011 samarbetade Karin med Heinz, något som resulterade i ett antal enkla sommarrecept

tisdag 21 januari 2014

Filmtisdag: the Unseen


Dagens filmtips är Unseen. Titta först och scrolla sedan ner... (Klicka här om du inte kan se klippet ovan)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Trailern ovan är egentligen ingen film utan ett sätt för Världsnaturfonden att uppmärksamma palmoljans negativa miljökonsekvenser, och framför allt att palmoljan finns överallt. Jag gillar PR-byrå tilltaget att använda sig av filmestetik i form av trailer och citat från recensioner!
Palmolja är ett av livsmedelsindustrins vanligaste fetter. Palmoljan har neutral smak, är enkel att använda och de lättodlade palmerna växer snabbt. Oljan används i allt från kakor till smink. Står det vegetabilisk olja eller vegetabiliskt fett i innehållsdeklarationen på en produkt kan den innehålla palmolja. 
Men tyvärr medför produktionen miljöproblem. I delar av världen skövlas regnskog för att ge plats åt palmoljaplantager. Det i sin tur hotar både djurliv och bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser. Därför är palmolja en viktig hållbarhetsfråga för livsmedelskedjor både i Sverige och i andra länder. ICA siktar på att all palmolja som används i deras egna varor ska vara hållbart och ansvarsfullt producerad senast 2015. Tills dess köper man GreenPalm-certifikat, där pengarna går till att stödja ansvarsfull produktion. Man köper också certifierad palmolja från plantager som följer ekologiska, sociala och ekonomiska riktlinjer. Coop har som mål att fasa ut den ocertifierade palmoljan.

Ett sätt att undvika palmolja är att undvika hel- och halvfabrikat (tacoskal, chips, kakor) men sen har vi alla andra produkter (kosmetika, tvål, tvättmedel osv...) Det enda sättet är bli klokare är att lusläsa innehållsförteckningar och fråga i affären eller hos tillverkaren.

Mer
Här är ett intressant inlägg om palmolja ur ett hälso- och miljöpespektiv. Läs i kommentarerna för mer info palmoljefria produkter.

måndag 20 januari 2014

Nya tag


Bild på Öresundsbron: Björn Johansson

Höstterminens studier är nu formellt avslutad. I helgen var jag nere i Skåne och gjorde min sista tenta men jag hälsade även på kompisar samt passade på att cykla en tur i genom Malmö i TV-serien Brons fotspår ...i snöstorm... Jag är ett stort Bron/Broen fan och längtar verkligen efter säsong 3.
Det blev en del uteätande också (som jag hade budgeterat för sedan tidigare), bland annat ett besök på mysiga dinern Sugar Ditch. Där kan man välja att få sin burgare som vegetarisk eller med kött. Deras lördagsbrunch verkade också mycket populär!
Jag kommer att fortsätta att studera även till våren, det blir distansstudier på Uppsala universitet som drar igång redan denna vecka så det är bara att ta nya tag.  I bloggen blir det bok- och kanske även en filmrecension i veckan. Jag kommer också att följa upp förra veckans inlägg om ekonomiska mål då det har kommit en del kommentarer på det inlägget.

torsdag 16 januari 2014

Ekonomiska mål 2014



Bild: Trung NGUYEN    Om 3 år ska jag kolla in zebror på nära håll.

"...vårt övergripande mål är att skapa så stora möjligheter som bara går för att vi ska kunna forma vår framtid, vi tror att detta bäst uppnås genom att ha rimliga inkomster, låga kostnader och att i förlängningen se till att bli helt skuldfria"
 Liksom Oskar i gästinlägget  som citeras ovan har jag en långsiktig ambition om att kunna forma min framtid med så stor frihet som möjligt. Men för att nå detta långsiktiga mål måste man ha lite mindre konkreta delmål på vägen.
Mina mål för 2014 är ungefär samma som de som jag bloggade om i augusti 2013.

Delmål under hösten:
Tighta till budget för att bygga upp ett överskott som kan användas till resor eller amortering
Spara 2000 kr / månad inför sportlovet
Spara 500 kr i månaden vardera till mål 4 & 5
Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare någon % i belåningsgrad. (
drygt 1%!)

Då skrev jag även att jag precis börjat prova budgetprogrammet YNAB (You need a budget). Jag är övertygad om att jag inte hade lyckats så bra med mina sparmål för 2013 om jag inte hade haft YNAB. Visserligen använder jag mig av principen "pay yourself first" och sparar med hjälp av automatiska överföringar när lönen kommer men med hjälp av YNAB "hittar" jag också pengar. Det blir väldigt tydligt att om jag INTE köper nya kläder eller gå på café X gånger i månaden så har jag X kr över som jag kan använda till någon annan kategori istället. Mycket pedagogiskt! Jag triggas också av att tydligt se mitt nettovärde (tillgångar - skulder) öka med hjälp av YNABS stapeldiagram - även om det går sakta... Nu när årsbeskeden börjar trilla in kan jag även lägga summorna för mina pensionssparanden, något som jag inte engagerat mig i så mycket tidigare.

Kortsiktiga mål 2014

  1. Finansiera Sportlov 2014 (har sparat 2000 kr i månaden sedan i somras)
  2. Finansiera Sommarsemester 2014 utland + hemester (börjar spara till detta efter sportlovet)
  3. Spara till sportlov / semester 2015 (börjar spara till detta efter sommarsemestern)
  4. YNAB - fully buffered (en månadslön på banken)
  5. Göra extra amorteringar på bolån så att jag kan komma ner ytterligare 2% i belåningsgrad.
Jag har helt skippat mina planer på ev renovering. Jag har även skjutit på köp som ny skidjacka m.m - allt för att uppnå framför allt mål 4. YNAB bygger nämligen  på 4 viktiga principer
  1. Ge varje krona en uppgift
  2. Spara för en regning dag (jul, semester,kylskåp som går sönder)
  3. "Roll with the punches" (ungefär anpassa kontinerligt din budget allt efter vad som händer i ditt liv)
  4. Lev på föregående månads inkomster
Jag känner att jag har bra koll på 1-3 men hitills har jag bara fått ihop dryg hälften av summan som behövs till mål nr 4. En anledning är nog att jag inte har prioriterat detta mål så högt eftersom jag samtidigt sparar till mina ekonomiska mål på kort och mellanlång sikt samt amorterar lite extra på studielånet och bolånet.

"Mellanmål" 2-5 år
  1. NYC tillsammans med min mamma när hon fyller 65 (nästa år)
  2. Betala av CSN innan 2020
  3. 2 stora resor (Afrika 2017 och Transsibiriska/transmongoliska järnvägen 2016)
Om två år fyller jag 40 och då vill jag åka tåg till Kina. Om tid och pengar finns vill jag även resa runt lite i Kina samt göra en avstickare till Sydkorea. Året efter (eller snarare 1,5 år senare) är planen att barnen och jag ska åka på safari någonstans i Afrika över jul och nyår. Efter de stora resorna kommer jag nog att lägga lite krut på att bli av med studielånet.

Mål på längre sikt
För att anknyta till inledningen vill jag också betala av mitt bolån om ca 5-7 år. Just nu amorterar jag lite extra varje månad ISTÄLLET för att spara ihop en räntebuffert. Eftersom jag är ensamstående så måste jag vara beredd på räntehöjningar.

Men hur...
När jag bloggade om mina mål förra gången så fick jag frågan om HUR jag kan spara så mycket. Det enkla svaret är att jag är snål som satan mer av en Spara än en Slösa... Jag försöker att leva under mina tillgångar och ha billiga vanor helt enkelt. Mer utförligt så sparar jag främst pengar genom att inte äga bil (2 mil t jobbet och jag cyklar eller tar bussen) och ta med lunch till jobbet alla dagar. Jag prioriterar även bort saker som nya kläder och prylar, äta ute, och alkohol. Jag håller mig ifrån butiker och loppisar eftersom jag har allt jag behöver och mer därtill.
Mina förhållandevis låga matkostnader bygger på veckoplanering, vegetarisk mathållning, matlagning från grunden och appen matpriskoll. Dessutom bakar jag allt bröd själv och äter extremt billigt (rester och annan "tråkigt mat") när jag inte har barnen.
Slutligen har jag en bra lön, låga räntor och inga konsumtionslån. Jag har knappt 650 000 i skulder fördelat på studielån och bolån. Jag har valt att inte binda mitt bolån (för att kunna amortera extra ibland) och har hela tiden haft en ränta på mellan 2-2,5%.

Det kanske låter som om jag har ett ganska trist liv men jag läser extremt mycket böcker och ser mycket film (men lånar både DVD och böcker/tidningar på biblioteket istället för att köpa). När jag inte har barnen ägnar jag mycket tid åt att plugga men träffar också vänner. Att blogga är också en ganska billig hobby. När jag har barnen så umgås vi med familj och vänner eller ägnar oss åt deras fritidsaktiviteter (schack, dans, fotboll, handboll osv.). Vi tittar också på mycket film tillsammans, pysslar och spelar spel.

Det sättet som jag har lagt upp mina ekonomiska mål och sparanden kanske inte är det mest optimala men det funkar för mig. Kanske har jag andra prioriteringar om 6 månader eller vid nästa årsskifte men då kan jag justera mina mål, binda mina bolån eller vad jag nu känner är viktigt. Och för att hålla uppe sparmotivationen under tiden har jag satt upp bilder på djur på savannen och olika kinesiska sevärdheter som jag tittar på varje dag...

onsdag 15 januari 2014

Bokonsdag: Broke




About 1.5 million households filed bankruptcy in the last year, making bankruptcy as common as college graduation and divorce.
Idag kommer jag att skriva kort om boken Broke - How Debt Bankrupts the Middle Class.
Boken är skriven av 12 olika forskare inom olika samhällsvetenskapliga discipliner. Den enda som jag kände till sedan innan var Elisabeth Warren som har lanserat the Balanced money formula. Redaktör är Katherine Porter, professor vid University of California, Irvine School of Law. Hon är specialist inom området konsumentkrediter.

Boken är uppdelad i fem delar, "the debtor next door" (vem är det egentligen som ansöker om konkurs, hur ser familjerna ut osv), "Starting right, ending wron"g (vad är det för händelser som har lett fram till beslutet om konkurs), Hurting at home (hur konkurs påverkar bostaden), "The hard road out" ( kan en konkurs vara en bra lösning) och The one and future American dream (två kapitel som ger en historisk och social kontext till amerikanarnas förhållande till konsumentkrediter)

Boken handlar om den amerikanska medelklassen. Tidigare var att studera på college och köpa ett hus, två av de vanligaste sätten att etablera sig i den amerikanska medelklassen. Nu har det istället blivit två av de vanligaste sätten att hamna i så svåra ekonomiska trångmål att man är tvungen att gå i personlig konkurs.
Boken tar upp konsekvenserna av konsumentkrediter men visar att det även är andra faktorer som spelar in. Liksom i dokumentären American winter som jag bloggat om tidigare är det ofta oföutsedda händelser som arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa osv som har medfört ekonomiska problem. Men forskarna visar även att
lönerna hänger inte med och att många använder kredit som ett sätt att överbygga glappet mellan inkomster och utgifter.
Forskarna har även tittat närmare på så skilda saker som vem som har det praktiska ansvaret för familjens ekonomi, exempelvis vem det är som betalar räkningarna till och hur oavslutade studier jämfört med en färdig examina påverkar ekonomin.

Boken var riktigt intressant men lite mer akademisk än vad jag hade tänkt mig. Den innehåller t. ex en hel del statistik och grafer. I och med att boken dessutom helt och hållet fokuserade på amerikanska förhållanden så var det inte så mycket som egentligen kändes relevant för den här bloggens läsare. Även om grundförutsättningarna (inkomster/utgifter, lån) är de samma så är det så mycket som skiljer sig mellan Sverige och USA, exempelvis möjligheten att ansöka om konkurs och skuldsanering. Man behöver faktiskt inte gå längre än till Danmark för att hitta stora skillnader rörande exempelvis bolånemarknaden.
Men är du intresserad av att få en större förståelse och inblick i vad som driver amerikanarna att skuldsätta sig kan jag absolut rekommendera boken.

Mer
Här kan du läsa första kapitlet

Boken är tänkt att använda i undervisningssyfte

tisdag 14 januari 2014

Filmtisdag: Prylar ut, kärlek in



Igår visades den fantastiska finska dokumentären "Prylar ut, kärlek in" på Kunskapskanalen. I Tavarataivas som den heter i original experimenterar 25-åriga Petri Luukkainen med en ny livsstil under ett år. Han börjar med att magasinera alla sina prylar, från underkläder till kylskåp, och han får bara hämta tillbaka en sak per dag. Dessutom år han heller inte köpa något nytt under ett år. Tanken är att han ska finna det som verkligen betyder något och få klarhet i vad som gör honom lycklig. För trots att han har försökt så kan han inte köpa sig lycklig.

Filmen börjar med att Petri vaknar naken i en tom lägenhet. Sen får man följa honom under det prylfria året, se vilka saker han väljer att hämta tillbaka, vad han prioriterar och vad hans familj och kompisar tycker om det hela. Som den svenska titeln avslöjar flyttar också kärleken in under året.
Vid årets slut inser han att han gott och väl klarar sig med 100 saker och att ytterligare 100 saker gör livet kul och bekvämt men som hans kloka mormor påpekar - saker är bara rekvisita i livet!


Filmen kan ses på Kunskapskanalen/UR året ut!

Mer
Se trailer på youtube.com.
En annan fantastisk finsk dokumentär är "Ingen riktig finne" som dessutom har ett ritkigt bra soundtrack.

måndag 13 januari 2014

Te och tentaplugg



Den här veckan blir det mycket te och tentaplugg men jag hoppas ha mer tid och ork till bloggen efter helgen. På bilden syns en av mina julklappar, den fina termoskannan från Eva Solo. Den kommer väl till pass nu på kvällarna! Och så ska jag titta på den här dokumentären också!

onsdag 8 januari 2014

Bokonsdag: the Millionaire Next Door, The Surprising Secrets of America's Wealthy





Den här boken har jag velat läsa länge och till slut fick jag äntligen möjlighet att låna in den från ett annat bibliotek. Författarna Thomas J. Stanley och William D. Danko har ägnat många år åt att intervjua amerikanska miljonärer (dvs med en nettofömögenhet på över 1 miljon dollar) för att undersöka hur de har blivit rika, vilken bakgrund de har och vilka konsumtionsvanor de har. Författarna gräver även djupare och undersöker hur miljonärernas barn lever och även som en jämförelse hur miljonärernas deras mindre förmögna jämlikar lever (dvs de som har höga inkomster men mindre förmögenheter , oftast för att de lever över sina tillgångar).

These people cannot be millionaires! They don't look like millionaires, they don't dress like millionaires, they don't eat like millionaires, they don't act like millionaires--they don't even have millionaire names. Where are the millionaires who look like millionaires?

Skenet bedrarOm man ska sammanfatta hela boken med två ord är det "skenet bedrar, de som utåt verkar rika är inte alltid är rika och tvärtom. Oftare än vad man tror kör miljonärernaa begagnade bilar, de bor i samma hus sedan 25 år tillbaka (som ofta ligger i lägre medelklassområden), de arbetar inte inom it, bank eller finans och de handlar definitivt inte sina kläder i designerbutiker utan snarare i enklare varuhus eller kedjor motsvarande Lindex och Kappahl.
De som vi uppfattar som riktiga miljonärer (tänk Donald Trump, limousiner, lustjakter i Miami och flashiga lägenheter på Manhattan) med utgör alltså endast en liten del av de förmögna i USA.


Inkomst och förmögenhet är två helt skilda saker
I boken använder sig författarna flitigt av begreppen PAW (prodigious accumulator of wealth) och UAW (under accumulator of wealth), Med ett flertal exempel visar författarna att det inte enbart är inkomsterna som man blir rik av. Det handlar om något som enkelt som att leva under sina tillgångar och att undvika livstilsinflation. Många kanske har höga inkomster men om de lever upp eller till och med över sina tillgångar och inte investerar för framtiden (gör några pensionsavsättningar) lever de farligt.

"Alla" kan bli miljonärerEnligt boken hade 80% av miljonärerna skapat sina egna förmögenheter. Två tredjedelar var dessutom egenföretagare. En annan sak de hade gemensamt var att de sällan försörjde sina vuxna barn. Visserligen hade de kanske bidragit till att finansiera studier och eventuellt även gett ett bidrag till första bostaden men därefter fick barnen klara sig själva.

Sammanfattning
Boken var som sagt extremt intressant att läsa. Den stärkte mig defintivt i min uppfattning om det lönar sig att leva under sina tillgångar och att undvika livsstilsinflation. Även om man inte blir miljonär så har man i alla fall en bra mycket bättre utgångspunkt än de som lägger sina pengar på konsumtion.
Samtidigt vet jag inte riktigt om man kan jämföra amerikanska förhållanden med svenska. Jag tror inte att det är lika lätt att skaffa sig en förmögenhet i Sverige som i USA. Det gäller dessutom att investera sina pengar rätt och det är något som boken inte går in så mycket på.
I Sverige finns ju för övrigt tidningen Connoisseur som riktar sig till personer med en deklarerad nettoförmögenhet om minst 5 miljoner kronor, alternativt en deklarerad bruttoinkomst på minst 1,2 miljoner kronor. Jag utgår från att tidningen går runt på reklamintäkter från olika typer av lyxiga varumärken men om man ska tro the millionaire next door så är de riktigt rika inte intresserade av den typen av konsumtion.



Tre tips om du vill bli miljonär (om man ska tro boken i alla fall)
  1. Lev under dina tillgångar - själva grundstenen för den som vill bygga en förmögenhet
  2. Starta ett eget företag - tjäna inte pengar åt andra
  3. Investera gärna i aktier men behåll ditt innehav under en längre period
Vill du läsa en bok som speglar  svenska förhållanden kan jag rekommendera Fattiga och rika: sanningen om svenskarnas privatekonomi av Peter Söderman (recenserad här)

Mer

Läs ett utdrag här
Nine Lessons in Wealth-Building from The Millionaire Next Door
Boken finns som ljudbok på youtube

tisdag 7 januari 2014

Filmtisdag: No impact man - the movie


Nu för tiden ser jag sällan på TV men däremot en hel del på film (oftast sådana jag lånar på biblioteket). Om jag ser på TV är det främst dokumentärer. I höstas skrev jag om American winter som gjorde en starkt intryck. Jag funderar på att blogga lite mer om film under året så jag har skapat en ny kategori "filmrecension". Även om jag ser många olika typer av film, allt från de nya Maria Lang deckarna till Zombie filmer och romcoms så kommer jag främst att blogga om sådana som handlar om miljö och konsumtion och liknande. Idag handlar det om en film som jag blev berörd av men på ett annat sätt än vad jag hade trott.

Under mitt köpstoppsår följde jag med stort intresse Colin Beavan, även känd som No Impact Man. 2009 kom en dokumentärfilmen som följde hans miljö- och klimatväliga år. Jag fick filmen i present av en bloggläsare och har sett den flera gånger.
Efter att ha läst Tammy Stobels bok, You can buy happiness (and it's cheap) , recension kommer så småningom, fick jag inspiration att skriva lite om filmen.  För vad Tammys bok och No Impact filmen har gemensamt är hur resten av familjen påverkas av livsstilsexperiment.
Along with their daughter, Michelle bears witness – and is obliged to participate in – the experiments in environmentalism that Colin designs for the family.

I No Impact projektet är det Colin som är drivande och hans fru Michelle, dotter (och hund) får liksom hänga på vare sig de gillar det eller inte. Det görs det till och med ett ganska stort nummer av, både i filmen och boken, Michelle älskar sitt take-away kaffe och att ägna fritiden åt att shoppa märkeskläder. Men i filmen är det inte längre Colin som är huvudperson, istället hamnar fokus på Michelle. Hon arbetar som journalist på BusinessWeek, är visserligen något av en shopaholic och kaffeberoende men det är hon som förändras mest under det här året.Visserligen är hon motsträvig, maskomposterna gillar hon inte alls men långsamt vänjer hon sig och erkänner t.o.m att hon uppskattar just tiden tillsammans och att det är ett gemensamt projekt.


Generellt är filmen ganska lågmäld, raka motsatsen mot Michael Moores retorik. Colins livstilsexperiment är ganska genomgripande men han tar ett steg i taget och frågar sig hela tiden vad han kan lära sig av sina olika experiment. Han begär inte att alla ska göra samma saker som han, han är medveten om och bemöter kritik mot projektet.

Se den om du vill bli inspirerad och ta egna steg mot ett grönare liv!

Mer
Det verkar som om man kan se filmen här
the Green Minimalist listar en mängd olika intressanta filmer

måndag 6 januari 2014

Var är vintern?



Imorgon är det dags att gå tillbaka till jobbet. Jag har ägnat långhelgen åt att varva pluggande med att titta på film.  Dessutom har jag ätit upp de allra sista julmatsresterna i form av vörtbröd, sill och whiskycheddar. Och av rödkålshuvudet gjorde jag coleslaw. Med tanke på allt regn så kändes det helt rätt att ägna sig åt inomhusaktiviteter. Jag längtar dock efter lite riktig vinter, eller kanske snarare efter att det ska sluta regna.
Nu när julen är överstånden är det dags att sikta på nästa mål - sportlovet! Skidskola, stuga och hyrbil är redan bokad. Även om vi klarade oss utan bil förra året så innebar det en del påfrestningar som när vi fick vänta i över en timma på taxi och liknande. Rent ekonomiskt kommer bilhyran + bensin förmodligen att gå jämnt upp med vad det kostade att åka buss + taxi . Å andra sidan kommer vi att spara lite pengar på att vi kan hyra skidutrusnting på ett billigare ställe och att vi kan ta med oss min crock-pot.

Jag planerar inga större förändringar vad gäller köpstoppsbloggen det kommande året. Jag har lite bokrecensioner på gång och det blir fortsatt fokus på miljö, mat, ekonomi och konsumtion. Nu närmast kommer jag att skriva lite om mina ekonomiska mål för året.

Vad vill du läsa om i år?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin