måndag 5 maj 2008

Lev enklare del tre

levenklare


Det är är del tre i min recension av Lev enklare. Läs gärna del ett och två. Del tre omfattar Lev enklare - tingen

I början av denna del skrive Lindé om sin vistelse på Källskär, i den åländska skärgården. Hon har fått ett stipendium och skall bo där i 10 dagar och skriva på sin bok. På ön lever hon verkligen det enkla livet med utedass och braskamin. Genom att undvara stress, prylar och annat som distraherar får de som bor på ön tillfälle till reflektion. I slutet uppmuntras läsaren att semestra enkelt, campa, tälta eller bo på vandrarhem för att få distans till tingen. Den som inte kan komaifrån kan alltid ägna sig åt tankelekar som vilka 10 saker man skulle ta med sig til len öde ö.

Jag är ingen campinfantast men bor gärna på vandrarhem. Det jag kan sakna på sådana ställen är faktiskt en riktigt bra kniv. Vi har t. ex bara 3 kastruller i vårt kök men alla är i bra skick och har passande lock.Rensa rum, skapa utrymme

Nästa kapitel handlar om att rensa och röja. Hur skönt det faktiskt är att göra sig av med överflödiga prylar. Lindé skriver om Karen Kingstons inspirerande bok Rensa i röran med feng shui men hur man ändå skall städa lagom så att inte allt spår av liv städa bort för vem vill egentligen bo i en ständigt homestylad lägenhet där man knappt vågar lägga i från sig en bok av rädsla för att störa ordningen.

Jag älskar att rensa och röja men jag kan inte låta bli att tänka på begreppet shoppingbulimi som jag hörde i ett radioprogram. Vi rensar och shoppar och rensar och shoppar...Avstå och hitta det rätta måttet

Detta kapitel handlar om att fasta, att främst ur ett religiöst perspektiv. Det handlar om hur man genom askes lär känna sig själv. I slutet av kapitlet tipsar Lindé om hur det kan vara bra att prova med tungans askes - tystnad.Stoppa shoppa

Detta kapitel handlar om konsumtion av främst varor och hur den påverkar både miljön och oss själva. Lindé refererar ofta till Cecile Andrews och boken Circle of Simplicity där Andrews bland annat listar olika anledningar till varför man bör shoppa mindre. Kapitlet handlar även om Not buying day, Judith Levine och mitt eget köpstopp. Lindé intervjuvade mig per telefon vid två tillfällen förra året och överlag är jag nöjd med hur det blev i boken.Frivillig enkelhet - och ofrivllig

Det sista kapitlet handlar om frivillig enkelhet som mediafenomen men också om människor som lev enkelt av tvång.

Det första stycket är en träffande analys av medias och i förlängningen vår bild av frivillig enkelhet. Hur det överlag är de "lyckade" statusmänniskornas livsstilsbyten som skildras. Det är oftast människor som levt spännanden liv i storstäder, som stått på toppen av karriärren men som sen sadlat om, ofta i kanske samband med att barnen kommer. Lindé skriver om hur hon själv framhöll att hon inte bara var frilansare i väntan på fast jobb utan att hon faktiskt själv sagt upp sig för att kunna kombinera det med stt skapande - vilket ger mer status.

Jag funderar på hur vi i vår familj kommer in i den diskussionen. I början av mitt köpstoppsår sa jag bara till ett fåtal att jag köpstoppade för det var kändes lite skämmigt. Jag ville inte framstå som någon extremist men jag ville inte heller att någon skulle tro att jag inte hade råd med t. ex utelunch och att köpstoppet var påtvingat.

Jag vet också att Fredrik Warberg och Jörgen Larsson på Tidsverkstaden vänder sig emot medias ensidiga bild av downshifting, att downshifting inte bara är förde rika som är sugna på lite omväxling snarare än nedväxling.


Linde skriver om sin egen uppväxt utan TV. Här blir boken genast så mycket mer intressant. Visst är det givande att läsa om olika personers liv men här handlar det om författarens egna upplevelser och jag önskar att hon hade skrivit mer, resonerat mer kring TV-tittande och dess effekter.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Lev enklare - idéer för en hållbar livsstil av Giséla Linde

3 kommentarer:

 1. Har ju ingen egen blogg, så jag får beskriva vårt köpstoppande här :-)

  Familjen JR har gjort av med sammanlagt 70 kr på fem dagar. De pengarna har spenderats på frukt, bröd och tvättmedel.

  Vi äter ur skåpen men på onsdag ska det storhandlas, men listan är liten och genomtänkt. Ska nog undertiga budgeten, hoppas jag.

  Vi har också beslutat att förlänga köpstoppet till 15 juni - mest för att det vore så skönt att få en kreditkortsnota på 0 kr sista juni inför semestern.

  Än så länge känns det skönt och enkelt för oss båda - hoppas det fortsätter så.

  SvaraRadera
 2. Shoppingbulimi. Det var ett begrepp som jag har sökt länge. För är det inte så många av oss lever?

  Vi är duktiga på att rensa ut, och när vi har varit duktiga, belönar vi oss med att köpa nytt. Som snart är gammalt och måste rensas ut...

  Tack för att du gav mig ett begrepp att beskriva det med!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin