måndag 26 maj 2008

Matmåndag: klimatsmart mat

tomatoes squaredcircle

Bild: Muffet

Den 20 maj fick Klimatpiloterna sin sjunde utmaning, att laga klimatsmart middag hos en familj i Kalmar. Under kvällen sattes deras kunskap på prov när det gäller att handla och tillaga en klimatsmart måltid. Klimatpiloterna delades in i fyra lag och fick i uppdrag att åka hem till varsin familj i Kalmar för att laga en klimatsmart måltid. Först gällde det dock att tänka ut och komponera en smart måltid och inhandla varorna innan det var dags att åka hem till familjen.
Värdfamiljerna som öppnade upp sina kök bestod av lokala företagsledare och en politiker. Själva utmaningen och tävlingsmomentet gick ut på att laga mest klimatsmart middag. Med “mest klimatsmart” menas “minst koldioxidutsläpp per portion mat”, vilket sedan analyserats genom att jämföra lagens kvitton från matinköpen.
Det vinnande laget bestod av klimatpiloterna Viktoria Idermark, Görel Marne och Karin Svensson. De lyckades komponera en måltid som totalt släppte ut 3,28kg koldioxid per person.
Laget satsade på ett säkert kort med vegetarisk gryta bestående av fänkål, tomater, lök, bönor, saffran och quinoa. Till efterrätt serverades hallonsorbé med varma hallon och chokladspån.

- Maten var vacker med mycket färg. Det kändes nyttigt och fräscht!, kommenterade Lars B Danielsson, VD på Länsförsäkringar i Kalmar län, som var värd för måltiden och det vinnande laget.
Läs mer!

Rapport från Naturskyddsföreningen: Tomaten och klimatet

2 kommentarer:

  1. 3.28 kg per person låter ändå ganska mycket? :) Kanske inte har så bra koll på det där dock..

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att avgöra vad man ska handla ibland, ska det vara ekologiskt från ett annat land eller närodlat icke ekologiskt

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin