onsdag 7 maj 2008

Bokonsdag - Sjukt billigt

Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson, Ola Wong: Sjukt billigt – vem betalar priset för ditt extrapris? Norstedts

Sjukt billigt är en hemsk bok - i positivt bemärkelse. Jag blev väldigt illa berörd flera gånger under läsningen, främst över att människor ses som förbrukningsvaror som kan offras i produktionen för att vi skall kunna köpa billiga bijouterier.
Bakgrunden till boken är att Kaliber, P1:s program för granskande journalistik, våren 2006 gjorde en stor satsning på att granska svensk handel med Kina. Boken är baserad på Kalibers granskning av framförallt stenbranschen i Kina. De tre författarna utger sig för att vara inköpare i smyckebranschen för att få studera fabrikerna från insidan. Det besöker mässor och tar kontakt med svenska företag som. Ingen har egentligen tänkt på vem som betalar för att de låga priserna, alla är bara glada att affärerna går så bra. Men priset för migrantarbetare är högt, bland annat stendammslunga, en sjukdom som varit försvunnen i Sverige i många år för här har vi ju så bra arbetsmiljölagstiftning. den här boken är ett bra exempel på konsumentupplysning men vill vi egentligen veta hur våra prylar framställs. Och det spelar ju egetligen ingen roll om jag köpstoppar smycken för jag går ju på trottoarer som skurits till i samma eller liknande fabriker.
Kalibers reportageserie vann Röda Korsets journalistpris 2007. Juryns motivering löd

"Reportageserien är en tydlig påminnelse om allas vårt globala ansvar. Med integritet och engagemang åskådliggör trion hur svenska konsumenter drar nytta
av usla arbetsvillkor på bekostnad av kinesiska arbetares hälsa. Genom pedagogiskt berättande och infallsvinklar, som knyter samman Sverige och Kina,
väcker de lyssnarens intresse och sätter ljuset på en bortglömd samhällsfråga.”

Priset, ett resestipendium på 25 000 kronor, delades ut till journalisterna Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong den 8 maj 2007.
Läs/lyssna mer!
Sveriges radio har även en samlingssida med Kina i fokus. Där kan man lyssna på ekots rapportering om Kina eller testa sina kunskaper om landet.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Sjukt billigt - vem betalar priset för ditt extrapris? av Jörgen Huitfeldt

1 kommentar:

 1. Moment 22.

  Klart vi inte vill att kineserna ska bli sjuka av att arbeta, tvingas skicka sina barn till fabrikerna och svälta. Det skulle kännas underbart om vi kunde ändra på det.

  Men...tanken som bränner till är: Hur bra vill vi att de ska få det? Vad gör människor som får pengar över när de köpt sin mat? Jo, de konsumerar. De bygger hus, de köper prylar, de förbrukar el, de köper bil. Framsteg brukar inte ske ekologiskt. Och om miljoner och åter miljoner kineser börjar konsumera bara lite, lite grann - vad händer då med vår miljö?

  Klarar världen mer avgaser, mer sopberg, mer kraftverk?
  Klarar världen ett Kina med utjämnade samhällsklyftor?

  Jag har ingen aning...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin