lördag 31 maj 2008

Tandläkare fikar efter bättre miljö

Bild: ktpupp

Folktandvården i Stockholm är miljöcertifierad enligt standarden ISO 14001. Alla mottagningar arbetar enligt ett miljöprogram som tagits fram och anpassats till vår verksamhet. Sedan tidigare har Folktandvården beslutat att stänga av sina datorer under nätterna, vilket sparar både på miljön och på pengar. Genom att stänga av Folktandvårdens över 1 700 datorer på mottagningarna runt om i länet sparar man över en miljon kronor per år i minskad strömförbrukning. Inte illa!
Nu satsar man även på att byta allt kaffe till ekologiskt före årets slut. Varje år dricker personalen på mottagningarna drygt en miljon koppar kaffe, vilket motsvarar cirka 10 ton per år

Svenskarna är enligt uppgift världens näst största kaffekonsumenter. Problemet med kaffeodling är att det i de flesta av världens kaffeodlingar används bekämpningsmedel som skadar både människor och natur. I länder som Brasilien är skador från bekämpningsmedel ett av de största hälsoproblemen för människor och kemikalierna förstör dessutom naturen och den biologiska mångfalden.
Det går att odla kaffe utan bekämpningsmedel och på de odlingarna mår både människorna, djuren och naturen mycket bättre. Vad du kan göra är att välja ekologiskt (KRAV-märkt) kaffe. Det odlas utan gifter. Väljer du dessutom att köpa kaffe som är Rättvisemärkt får arbetare och odlare vettigt betalt och har råd att låta sina barn gå i skolan istället för att arbeta på plantagerna!

Här hemma dricks det främst Zoegas Hazienda men nu har vi köpt det lätt mörkrostade kaffe Estanzia. Även det krav- och rättvisemärkt.

3 kommentarer:

  1. Jag har testat lite olika sorter och tyckte att ett par smakade vidrigt. Sedan upptäckte jag att jag köpt kokkaffe. Fniss...

    SvaraRadera
  2. Krav är bra, men de allra fattigaste arbetarna har inte råd att betala avgifterna till kooperativen för Rättvisemärkt... inte rättvist.

    SvaraRadera
  3. Kaffe är verkligen det som man ska köpa krav-märkt, om man bara vill göra någon liten positv förändring för naturen

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin