onsdag 14 maj 2008

Bokonsdag - 10 tankar om tid

Fotograf: Adam Haglund


Bodil Jönssons bok om tid från 1999 har snart 10 år på nacken men jag har fakstiskt inte läst den förrän nu. När den kom blev den försäljningssucce, boken har hittills sålt i cirka 600 000 exemplar i Sverige och publicerats i mer än 20 länder. Den följdes upp med I tid och otid 2002 men hon har även skrivit många andra böcker (som jag int eheller har läst)

Bodil Jönsson är professor i rehabiliteringsteknik och handledare för Certecs doktorander på tekniska högskolan i Lund.

Några tankar om boken

Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss, och att vi stenhårt inriktar oss på att försöka spara tid, till exempel genom allehanda tekniska finesser. Men det som du längtar efter har nog ingenting med klockan att göra. Det är din personliga, din upplevda tid som du vill ha lång. Det är den som du vill få gott om

Något av det som jag fastnade mest för i boken var kapitlet om styckad och ostyckad tid. Hur somamrlovet kändes så oändligt när vi var små och hur veckorna numera rusar förbi eftersom de är uppstyckade i små små delar, aktiviteter, deadlines, uppgifter etc.

Alla har vi ju lika mycket tid det handlar bara om vad vi gör med den och framför allt hur vi ser på och tänker om tid. Kanske är det så lätt, att bara vända på begreppen, synsätten och tänka att vi faktiskt har en massa tid och så får man det också.
Sidorna om vårt behov av ställtid är också bra.
Boken är paradoxalt nog perfekt lektyr om man bara har möjlighet att läsa lite då och då. Det är nog dessutom en fördel att inte plöja den på en gång utan att reflektera lite över innehållet mellan varven. Jag har t. ex läst ett flertal passager högt för maken och funderat högt över t.e x olika personers behov av ställtid.

1 kommentar:

  1. Bodil Jönsson är dessutom den absolut bästa föredragshållare jag någonsin hört - och jag har råkat ut för en del. Och på Bokmässan där jag såg henne, hade hon ändå ont om tid (!) eftersom hon inte fått så mycket tid på sig av arrangören som hon trodde att hon skulle få - men hon fixade det galant. Missa inte att höra henne prata, vad det än handlar om - det är en upplevelse!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin