fredag 16 maj 2008

Nu blir det mer reklam...För ett tag sedan fick jag ett paket med te och choklad eftersom jag deltog i Sackéus frågetävling om Rättvisemärkt på Camino Venue i april. Företaget Sackéus startades 1976 av Diakonia, Svenska Kyrkans mission och Lutherhjälpen, då under namnet Ekumeniska U-landsimporten. Namnet kommer från Sackeus eller Sackaios, en rik tulltjänsteman i Jeriko som förekommer i nya testamentet. Sackeus som var en rik man som mötte Jesus. Han blev frälst och gav sedan bort hälften av alla sina ägodelar.

Uti gamla gyllne dagar där i staden Jerikofanns en gång en man, Sackeus hette han. Han var ganska kort till växten,som vi läsa uti texten,där hos Lukas, annars var han en stor man. (ur Sackeus, bibelvisa från 1800-talets slut)


1986 ändrade bolaget namn till Sackeus AB. Inriktningen har alltsedan starten varit att genom handel med små producenter i utvecklingsländer sträva efter att förbättra levnadsvillkoren för människor i tredje världen. Idag ägs bolaget sedan 2001 av Bergman & Bergstrand Kafferosteri, Svenska Kyrkans Förvaltnings AB samt av det mexikanska kaffeodlarkoopertivet UCIRI, som är deras huvudleverantör av råkaffe. På Sackeus webbsida kan man läsa mer om de olika producenterna.

Te
I paketet fanns en förpackning Eguale Earl Grey svart löste, 90g. Det är svart te smaksatt med bergamottolja som ger just Earl Grey teet dess karaktäristiska smak. Paketket tog jag med till svärfar som har börjat dricka mer te på sistone (kan det vara mitt "dåliga inflytande"?) och det fick godkänt även om han är inne på rött te just nu.god chokladDen andra produkten var Equale choklad med smaken mjökchoklad pralin. Det här är inget som jag skulle valt själv, jag föredrar egentligen Equale Mörk och Equale Extra mörk men även Pralin gick ner. Jag slukade nästan hela chokladkakan själv (maken fick bara två små bitar) framför senaste avsnittet av Lyxfällan. Den hade legat framme på köksbänken ett tag så jag lade in den i kylskåpet några minuter och det gjorde susen.

1 kommentar:

  1. Är Rättvisemärkt så rättvist? De allra fattigaste har inte råd att betala avgiter till kooperativet...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin