tisdag 6 maj 2008

Klimatpiloter i media

Bild: oxfam international
Låt bilen stå och ta cykeln, åk kollektivt eller varför inte inlines istället. Det är den sjätte och senaste utmaningen för Klimatpiloterna. Förutom att det är bra för miljön finns det även lite andra positiva sidoeffeter, nämligen bättre hälsa, bättre ekonomi och det faktum att det på kortare sträckor kan innebära en tidsbesparning, i alla fall om man cyklar.

I Barometern kan man läsa om Pär Wallin, projektledaren för Klimatpiloterna i Kalmar. Förutom att äter ekologiskt, tar tåget överallt och gillar samma te som jag verkar han även ha samma inställning till konsumtion;
– Den viktigaste lärdomen är att komma fram till att livskvalitet inte handlar om att konsumera. Den insikten är också den allra bästa för klimatet.

Han är energiingenjör i botten och väldigt engagerad i ekohus. Att han sökte projektledartjänsten var mest en slump men han uppskattar det konkreta med klimatpiloterna. Och hans bästa tips?Bästa klimattipset är att satsa tid på dig själv. Bestäm vad som är viktigt i livet så tröstkonsumerar du mindre.


En annan klimatpilot, Wictoria, talar ut i Kalmar Läns tidning;


– Det som gjorde mest påverkan på mig var eco-drivingen, att köra miljövänligt, eftersom jag inte haft en sådan utbildning tidigare där man ska växla på ett visst sätt och planera sin körning medan man kör.


Hon har även fått upp ögonen för hur det hon äter påverkar miljön.

– Jag är en sådan människa som ofta bjuder hem vänner och har en massa plockmat, och då har det blivit den billiga maten som även är exotisk och kommer
från bland annat Asien och liknande områden där miljötänket inte är lika stort, säger hon.
Det har varit intressant att följa klimatpiloterna under deras utmaningar. Framför allt ser jag fram emot en uppföljning, inte bara efter att året med utmaningar är avslutat utan även på sikt, om de behåller sina nya goa klimatvanor.


En folkrörelse för klimatet
Via Stimulansbloggen hittade jag till det nybildade nätverket Klimataktion.nu som vill bygga en folkrörelse för klimatet! Den 18:e maj lanseras Klimataktion i Stockholm med ett konstituerande årsmöte och massor med aktiviteter. Då kommer du också ha möjlighet att bli medlem i föreningen. (Läs mer om ). De har även efterlyst förslag på en logga för Klimataktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin