Mitt 10 saker projekt (läs mer om bakgrunden här) låg nere under december då jag hade fullt upp med annat men nu i januari har jag tagit tag i att rensa igen. Det blev faktiskt 5 X 10 saker+
Jag fyndade nya bokhyllor på Blocket och bestämde mig för att rensa lite bland alla tidningar. Det blev en hel del inredningstidningar och andra som åkte ut.
Jag brukar spara tomma glasburkar för att frysa in rester i men det började bli lite fullt i skåpet så jag rensade lätt bort 20 st.
Under det kommande året har jag bestämt mig för att arbeta mig igenom min bokhylla, läsa en del av alla olästa böcker och göra mig av med sådana som jag inte längre har lust att läsa. När jag pluggade var stammis på stans alla antikvariat men eftersom mina intressen har förändrats över åren så känns en hel del av fynden inte lika intressanta längre.
söndag 31 januari 2010
5 x 10 saker
lördag 30 januari 2010
Lördagsfilm: Lika bra att bli kannibal?
Jag fniassade högt när jag såg den här filmen! En snygg och tänkvärd film från Natuskyddsföreningen.
onsdag 27 januari 2010
Bokonsdag: Leva etiskt
Det här är en bok för dig som letar efter alternativ till den hos oss dominerande livsstilen. Kanske har du tröttnat på konsumtionssamhället och vill leva enklare? Kanske känner du leda inför den ytlighet som genomsyrar medier och populärkultur och söker en djupare mening? Kanske skulle du vilja trappa ner lönearbetet för att njuta mer av livet? Kanske vill du ta ett större ansvar för vår värld och bidra till att lösa tidens viktiga frågor?Onsdagen den 22 juli 2009 släpptes Annika Spalde från fängelset Ljustadalen i Sundsvall. Hon hade då avtjänat ett 6 månader långt fängelestraff för att tillsammans med Martin Smedjeback och Pelle Strindlund tagit sig in på Saabs fabriksområde i Linköping med avsikt att avrusta Jas-plan för export. Under tiden i häkte och fängelse avslutade Spalde boken Leva etiskt: Om att ta ansvar för världen och njuta av livet (Karneval förlag), som hon skrivit tillsammans med Pelle Strindlund.
I Leva etiskt berättar de öppenhjärtigt och personligt om sitt eget engagemang i bland annat olika ickevåldsaktioner. De skriver även om ett flertal människor som lever som de lär och som får agera representanter för olika grupperingar som banar väg för en ny syn på vad som är ett etiskt liv: nedtrappare, enkelhetsföreträdare, containerdykare, shoppingvägrare, långsamhetsivrare, reklamsprängare, väckarklockor och Iona-medlemmar.
Det är en intressant blandning människor, en del är kända, en del är mindre kända och en del har jag stött på tidigare genom bloggar och böcker. Även köpstoppsbloggen dyker upp, dels bland läs- och filmtipsen i slutet och även i lite citat här och var.
Bokens sju kapitel bygger på var sin uppmaning: Upptäck samhörigheten! Finn glädjen i engagemanget! Utforska enkelheten! Trappa ned lönearbetet! Sakta in! Välj din egen väg! Hitta din gemenskap!
Det jag tyckte var mest intressant i boken var författarnas egna upplevelser och reflektioner. Vad som har format dem. Allt ifrån hur man kan hantera en vistelse i häkte eller fängelse, upplevelser utomlands eller helt enkelt hur man lever ett medvetet liv i vardagen. Här har vi människor (både författarna och de övriga man möter i boken) med ideal och som har gjort intressant livsval. Visst har det ibland varit slumpen som har fört dem någonstans men ofta är det medvetna val, de har försakat vissa saker för att kunna uppleva eller åstakomma annat. Jag fick även en större förståelse för vad som driver icke-våldsaktivister som medlemmar i exemplevis Ofog. Boken har ett bra format och är lätt att läsa. Jag tror att det är en bra bok att ha i hyllan och läsa i när man behöver inspiration och lite extra glöd i vardagen.
Om författarna
Annika Spalde är diakon i Svenska kyrkan, den första diakon i Sverige att dömas till fängelse. Hon är också författare till ett flertal böcker, däribland Ett brinnande hjärta: Om mystik och engagemang och Ett annat rike: En ickevåldsteologi. Pelle Strindlund är politisk aktivist och författare. Han har deltagit en en rad olika icke-våldsaktionerfrån att ha fört bort burhönor från djurfabriker för att placera dem i nya hem på landet till att hamra på delar till artilleripjäser.
Den 1 februari besöker Annika Spalde och Pelle Strindlund Skövde för att prata om "Medvetet liv: om att ta ansvar för världen och njuta av livet"
Läs mer!
Annika bloggar på Ett annorlunda rike
tisdag 26 januari 2010
Grön guide - nu i en telefon nära dig
Konsumenttjänsten Grön guide har funnits på Naturskyddsföreningens webb i drygt ett år. Nu släpper Naturskyddsföreningen Grön guide för iPhone med bland annat en guide till över 400 ekoklädbutiker i Sverige. Alla butiker som är med i guiden klarar grundkravet att en del av sortimentet är miljömärkt, ekologiskt eller rättvist handlat.
I Grön Guide hittar du tips för ett miljövänligare liv,"hitta butiken", en guide till märkningar och även nyheter från Naturskyddsfröeningens webb.
Jag testade Grön Guide på min mans iPhone och den var både snygg och enkel att använda (även för en ovan iPhone användare). Nu är jag inte så ofta och shoppar på stan men nästa gång kan jag snabbt och lätt hitta fram till Kolam på kristenlundsgatan i Göteborg eller Uma Bazaar i Malmö.
Ladda ner Grön guide via iTunes Store här
Om du som jag inte har någon iPhone, håll ut, snart kommer den även till andra mobilmodeller...
måndag 25 januari 2010
Matmåndag: Dagens rätt,
Just nu läser jag så mycket böcker att jag får recensera både på måndagar (matrelaterade) och onsdagar :-)
Dagens rätt är en reportagebok som sätter fokus på hur matproduktionen ser ut i olika delar av världen utifrån ett producentperspektiv. Den handlar om Thailand som världens kök, småbrukare i Ghana (ett land där importerad mat som billig djupfryst kyckling nästan har slagit ut den inhemska produktionen), kvinnor i Brasilien som bildat en förening för arbetsskadade vid Nestlés fabriker och mycket annat. Boken är skriven av tidningen Mål & Medels ( ges ut Livsmedelsarbetarförbundet) journalister Gunnar Brulin och Malin Klingzell- Brulin. Boken bygger till stor del på de två senaste årens reportage i tidningen.
Bokens utgångspunkt är den internationella livsmedelsarbetare- och lantarbetarefederationen IUL:s arbete, vilket ger en inblick hur komplext vår matsystem egentligen är. Det är svårt att få ihop ekologiskt, Rättvisemärkt, närodlat, hälsosamt och billigt för konsument med hållbart och lönsamt för producent utan atta arbetskraften kommer ikläm.
Boken inleds med ett besök på Zoega och en reflektion över Rättvisemärkt. Rättvisemärkta produkter utmörkts av en transparent produktionskedja. Men man kan ändå hamna i en situation där Rättviemärkt kaffe rostas i ett svenskt rosteri utan kollektivavtal...
Det var även intressant att få läsa om Findusfabriken i Bjuv, där Wallenbergägda EQT, ett av världens största riskkapitalbolag, i princip körde hela företaget i botten i sin strävan att stycka det och pumpa upp börsvärdet inför försäljningen. Just Findus används internationellt av IUL som ett avskräckande exempel i sin kampanj mot riskkapitalbolagens breda intåg på livsmedelsmarknaden. IUL menar att matproduktionen är för viktig för att styras av kvartalskapitalism och jag är beredd att hålla med. IUL anser istället att matproduktionen behöver mer av social reglering och lagstiftning och matproducenterna och lantbrukarna måste få mer inflytande i den processen.
Författarna skriver även om Whole Foods, en ekomatskedja som aldrig kommer att etablera sig i Sverige då grundaren är direkt fackföreningsfientlig.
Det här är en otroligt intressant bok men den gör det verkligen inte lättare när det gäller att välja mat i livsmedelsbutiken. Det gäller att "titta bakom etiketten" (även namnet på en Marks & Spencer kampanj som omnämns i boken) men vi bör också komma ihåg att vi sällan har någon insyn i den mat vi konsumerar på restauranger. Ett intressant exempel är My thai, en restaurang i Stockholm där all mat som serverades var tillagad, nedfryst och transporterad från Thailand. Restaurangen verkar inte finns kvar (?) men moderföretaget finns kvar som livsmedelsgrossist.
Om författarna
Gunnar Brulin är reporter och Malin Klingzell-Brulin är chefredaktör på Mål & Medel. Tillsammans har de i snart 20 år följt livsmedelsarbetarnas kamp i Sverige och globalt för bättre jobb och för ett hållbart samhälle. De har genom sitt arbete rest längs med matens svåröverskådliga produktionskedjor och granskat den nya maktordningen. Det har gett dem en fördjupad kunskap om villkoren för hur maten blir till och vad som krävs för att den ska bli god och säker. Malin Klingzell-Brulin fick Stig Sjödin-priset 2009. Gunnar Brulin har också skrivit boken Billig mat – en dyr affär (2006) som jag har satt upp min ständigt växande "att läsa lista".
Mer
Test: Vilken sorts konsument är du?
lördag 23 januari 2010
Lördagsfilm: Let's dance
En av 2010 trender enligt Trendwatching är "mass mingling". Dvs att man träffas online men även IRL genom nätet. Ett bra exempel på den här trenden är sk. flashmobs som i den här dansfilmen från Sydney? Här kommer en liknande dans/flashmob film som jag hittade via Get in the hot spot!
torsdag 21 januari 2010
Tech lust
Personal Budgets from Mint.com
Idag Caminobloggar jag om tech lust och vår uppkopplade livsstil.
Om du vann en miljon?
Hannele bloggar om mannen som vann en miljon och det fick mig att börja fundera på vad jag skulle ägna mina dagar åt om jag vann en summa pengar.Nu vet jag att en miljon inte räcker så väldigt långt men det fick mig att börja fundera på vad jag skullegöra med pengarna. Jag är ganska säker på att jag skulle bjuda min familj på en weekend med god mat (kanske på Ängavallen eller Dala Floda värdshus) och sen betala av på huset och/eller mina studieskulder. Inte så spännande direkt men något som skulle "kännas ganska mig". Vad skulle du göra om du vann en miljon på lotto eller liknande?
onsdag 20 januari 2010
Bokonsdag: Få det gjort
Idag handlar det om boken Getting things done av David Allen, eller Svart bälte i vardagseffektivitet som den heter på svenska. Det här är kanske inte den typ av böcker som jag vanligtvis brukar recensera här på bloggen men den föreslogs när jag efterlyste boktips i maj förra året. Jag har läst den några gånger förut och haft nytta av tipsen men jag är inget fanatiskt GTD fan.
Sen handlar det att arbeta igenom sina anteckningar, att bryta ner större projekt i små delar för kunna gå vidare till nästa "action"
Boken är lättläst men jag stör jag mig verkligen på bokens layout där man blandat citat med löpande text. Jag kan inte riktigt koncentrera mig på texten utan blicken far hela tiden åt sidan för att citaten. Det känns inte speciellt produktivt men å andra sidan läser man långsammare och det kanske är meningen... Det här är en bok som man bör köpa (i pocket eller kanske begagnad) så att man kan läsa om den, anteckna i marginlen, gör ahundöron osv. Gillar man den inte efter en första genomläsning kan man alltid moocha bort den eller sälja den på Bokbörsen.
Skriv ner saker när du kommer på dem
Gör saker direkt vare sig de tar 2 eller 10 minuter.
Hitta bra rutiner
Här är en video av ett seminarium som Dave Allen höll för anställda på Google. Videon är ca 40 minuter lång och är en bra introduktion till GTD om du inte vill läsa boken.
Mer
Lästips! USA kör ihjäl sig
Praktiskt taget alla USA:s problem kan kokas ned till fixeringen vid bilen. Oljeberoende toch konflikterna med muslimska länder, den epidemiska övervikten, en föråldrad fordonsindustri som alltför länge dominerast näringslivet, den i längden ohållbara inställningen till miljön, den utspridda bebyggelsen och sociala upplösningen - allt hänger samman med kärleken till en plåtlåda på fya hjul.
Bokonsdag: Handla: om konsumenternas makt och ansvar
Handla är boken för alla som vill konsumera lite klokare. Här finns praktiska råd för vilka varor du ska välja - av såväl miljö- som rättviseskäl. Dessutom är boken laddad med nyttiga webbadresser till butiker som säljer vettiga varor och organisationer som berättar hur du kan göra köp som får dig att sova gott om natten. Handla är helt enkelt en handfast guide för dig som vill vara en aktiv konsument.
Handla kom ut 2002 och är en behändig lite guide till hur du blir en medveten konsument. Jag har inte läst om boken tidigare utan hittade den av en slump på biblioteket. Boken tar upp ämnen som barnarbete (är det alltid så negativt?), Rättvis handel, kläder (både ett mljö och arbetsvillkorsproblem), etik och företagande och hur man själv kan göra en insats. Varje kapitel avslutas med läs- och länktips, varav de flesta fortfarande är aktuella trots att boken har några år på nacken. Boken känns förhållandevis aktuell men samtidigt är det rätt kul att se hur mycket det faktiskt har hänt! I kapitlet om Rättvisemärkt kan man läsa att de rättvisemärkta produkterna står för "1% av kaffeförsäljningen och 0,5% av försäljningen av te och kakao." 1% motsvar här 730 ton. Tittar man på Rättvisemärkts försäljningsstatistik från 2008 är motsvarande siffror 3,4% för kaffe, dvs 3070 ton... En rätt häftig ökning!
Författaren skriver själv att "det ligger i sakens natur att en bok som denna framför allt blir läst av de redan engagerade" men den här boken är även en utmärkt introduktion för "nybörjare". Redan medvetna konsumenter hittar inte så mycket nytt.
I slutet av boken finns ytterligare ett par sidor med länk- och lästips. Det finns även en förteckning över olika märkningar som Rättvisemärkt, Max Havelaar och Svanen m. fl.
Författaren
Ingela Björck är vetenskapsjournalist och arbetar till vardags med informationsfrågor åt Lunds universitet
Mer
Rena kläder
Världsbutikerna i SverigeOm Nätverket rättvis handel
tisdag 19 januari 2010
Kan design förändra världen?
I höstas genomfördes DesignBoost med temat på temat Design for Life. Nu lyfter man åter igen frågan om hur kan vi göra design ekonomiskt, ekologiskt och rättvist via en DesignBoost i samarbete med Arkitekturmuseet i Stockholm.
På denna DesignBoost deltar världsnamn som Stephen Burks, Ineke Hans, Katrin Olina, Ilkka Suppanen, James Irvine, Richard Hutten, Bjarke Ingels, Gert Wingårdh och Thomas Sandell. Fler deltagare kommer att släppas efterhand.
Design for Life handlar om hur vi ska utforma vårt sätt att leva. Hur vi planerar, tillverkar, levererar och konsumerar allt från städer, transport och infrastruktur till mat, underhållning, produkter och varumärken. Design har tyvärr med åren delvis förvandlats till en bidragande källa till föroreningar och överkonsumtion. Därför träffas nu åter igen några av designvärldens största namn för att visa hur design och arkitektur kan skapa bättre förutsättningar för människor och miljö.
DesignBoost på Arkitekturmuseet i Stockholm går av stapeln den 11-12 februari med ett sjuttiotal speciellt inbjudna deltagare. Under två dagar anordnas BoostChat (workshops) och BoostTalk (föreläsningar) på temat Design for Life. BoostChat den 11/2 är för speciellt inbjudna medan BoostTalk den 12/2 är öppna för allmänheten. Som en del av denna DesignBoost anordnas också en BoostShow (utställning) med exempel på holistisk hållbar design som kommer att visas till och med 7 mars.
Själv lyssnade jag på ett intressant föredrag med Gert Wingårdh för ett tag sedan och han menade att det smartaste sättet att miljöanpassa sin bostad var att spara energi genom att t. ex sänka inomhustemperaturen. Solenergi lönade sig helt enkelt inte i vårt klimat.
Kan du inte ta dig till Designboost så kan jag tipsa om boken "Energi - hur design kan göra skillnad" av Kerstin Sylwan och Johanna Stål. Finns att köpa i Caminos nätbutik!
måndag 18 januari 2010
Matmåndag: Manna . en medveten kokbok
Bild: Langenskiolds
I höstas recenserade jag Carolas Ekokök. Carola Magnusson ligger även bakom Manna: en medveten kokbok, tillsammans med Karin Bille (text) och Gunnar Bergkranz (foto). Manna kom ut 2005 och fick 1:a pris i kategorin Livstilslitteratur av Måltidsakademin i Grythyttan samma år. Boken köpte jag på Mossagårdsfestivalen 2008 men sedan har den tyvärr bara blivit stående i bokhylla, vilket är synd eftersom den innehåller många bra och inspirerande recept!
Manna vill sälja in sig som "en annorlunda kokbok med jordens bästa recept för dig som bryr dig". Carola Magnusson är ansvarig för recepten och har valt att lyfta fram "mat som inte bara är god mot smaklökarna utan också är ett gott val för dig som tänker på matproduktionens konsekvenser för vår jord".
"Jag tror på den närodlade, säsongsanknutna råvaran och vill gärna vara en ekologisk matinspiratör som får matlagare att släppa loss kreativiteten och låta maten smaka mer."
Det är en rätt eklektisk blandning av recept, allt från drickbart (Saudichampagne och grön skumpa), bröd och efterrätter (marängswiss med hemgjord glass) till grillrätter. Det är mycket vegorecept men även en hel del kötträtter (myckett lamm). För veganer finns det lite tilltugg som hummusvarianter och en hel del recept där man bara behöver byta ut ägg- eller mejeriprodukter men chokladtårtereceptet innehåller t. ex gelatin.
Längts bak i boken finns ett kapitel om världen ur tallriksperspektiv med korta texter om ämnen som monokultur, vilken fisk man skall välja, ekologiskt kaffe samt tigerräkor och mangrove. Det är det här som gör Manna till mer än bara en vanlig kokbok. Det är inte så mycket nytt för den som redan är mat- och miljöintresserad men förhoppningsvis kan den som köpt Manna som en vanlig kokbok få sig en tankeställare ller två. Intressant nog finns det en text om att laxodlingens negativa konsekvenser. Samtidigt innehåller boken en hel del recept med lax... Boken avslutas med en guide till olika miljömärkningar och en sida med litteratur- och webbtips.
Boken verkar vara tillfälligt slut på internetbokhandlarna men den kan köpas direkt från förlaget och det finns även några (dyrare) ex till salu på Bokbörsen. Mitt ex flyttar nu till kokbokshyllan och jag skall planera in några recept den kommande månaden, t. ex svarta linser i kokossåsn (här finns en variant på receptet).
söndag 17 januari 2010
Komposten har frusit!
Vår varmkompost har inte riktigt pallat med den senaste tidens arktiska kyla. Det är egentligen ingen katastrof, kompsten lär ju tina när det blir mildare väder men den börjar bli full nu när materialet inte längre sjunker undan.
Jag googlade"frusen kompost" och fick tips om försöka tina komposten med hjälp av varmvattensflaskor och bubbelplast.
Sagt och gjort, jag fyllde de numera urdruckna julmustflaskorna med så hett vatten de tålde, virade in dem i plastpåsar och täckte hela paketet med bubbelplast. Nu får vi se om det blir fart på komposten igen.
Frågan är hur ofta varmvattensflaskorna skall bytas?
lördag 16 januari 2010
Lördagsfilm: Du tar väl spårvagnen?
Det här är en reklamfilm för Cincinnatis spårvagn. I Sverige har vi spårvagnar i Göteborg, Norrköping och i viss mån Stockholm. I Helsingborg funderar man också på att återninföra spårvagnar. Själv är jag svag för spårvagnar även om vissa kallar dem för rälsmonster.
fredag 15 januari 2010
MiljöBloggForum goes west
Bild från Alingsås: sebilden
I år går MiljöBloggForum 2 av stapeln i Alingsås. Boka in den 27/3 redan nu! Vad vill du lyssna på/presentera/ta upp? Diskutera miljöbloggforum här!
Det är en enorm skillnad
Bild: United Nations Development Programme taget 15/1 i Port au Prince Fler bilder hittar du här.
...på att leva i frivillig enkelhet och att leva enkelt för att man är tvungen. Människor som lever i fattigdom är dessutom extra utsatt vid miljökatastrofer som vid jordbävningen i Haiti.
Mitt hjärta klappar lite extra för SOS-barnbyar (• SOS Barnbyar, Plusgiro 90 02 29-6 eller Bankgiro 900-2031. Märk talongen ”Haiti” eller SMS.a ”SOSHAITI” till 72930, så bidrar du med 50 kronor. ) där jag är byfadder med det finns en rad andra organiationer som man också kan stödja.
Så kan du hjälpa genom ett enkelt SMS
• Röda korset, PG: 900800-4. Du kan även sms:a AKUT till 72900 och skänka 50 kronor (som debiteras på din telefonräkning) eller sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk talongen med ”Haiti”.
• Rädda barnen, PG 902003-3 eller skicka sms 10KATASTROF (10 kr), KATASTROF (50 kr) till 72950.
• Hoppets stjärna, PG: 900253 - 6 eller sms STAR till 72930 och bidra med 100 kronor.
• Läkare utan gränser , PG: 90 06 03-2, Bankgiro: 900603-2, SMS:a ordet LIV till 72990 (50 kr).
• Unicef, PG 902001 -7, BG 902001-7.
• Svenska kyrkans internationella arbete, Plusgiro 90 01 22-3, Bankgiro 900 122-3. Märk talongen ”Haiti” Eller SMS:a ”framtid” till 72950 så bidrar du med 50 kronor.
• Läkarmissionen, Plusgiro: 90 00 21-7 , Bankgiro: 901-7187. Märk talongen ”Haiti”. Eller SMS:a Haiti50 till 72930. Du skänker 50 kr till Jordbävningsoffren.
torsdag 14 januari 2010
Den hållbara konsumtionens ofrivilliga pionjärer
Bild: Peter Karlén
40-talisterna är många och köpstarka, men rekordgenerationen är samtidigt förhållandevis hållbara enligt en aktuell studie från Göteborgs universitet. De kallas t.o.m "den hållbara konsumtionens ofrivilliga pionjärer".
Idag Caminobloggar jag om K0nsumtionsrapporten 2009.
Bli ett fan på Facebook!
Flickr - blandade bilder
Caminobloggen
ann-christingramming.se - mest info om föreläsningar, media m.m
Är du intresserad av biblioteksrelaterade inlägg kan jag tipsa om SFIS Väst blogg - där jag bloggar om förenings- och biblioteksrelaterat
onsdag 13 januari 2010
Bokonsdag - Rensa i röran!
"This whole clutter-clearing thing is not about being obsessively perfect - it is about handling your possessions in such a way that the energy of your home is vibrant and flowing rather than dull and stagnating."
Feng shui är konsten att balansera och harmonisera energiströmmar i vår omgivning i syfte att skapa välgörande effekter i våra liv enligt Kingston.
När du städar och röjer ut befriar du dig samtidigt från negativa känslor och bereder plats för ny och positiv energi. Karen Kingston har många års erfarenhet av att arbeta med feng shui och hon har myntat uttrycket "space clearing" som hennes första bok, "Creating sacred space with feng shui" handlar.
Understanding clutter
Kingston inleder boken med att beskriva vad hon gör, vad feng shui innebär och vad som är problemet med röra. Hon kopplar ihop röra med energi och beskriver hur röra får energein i våra hem (och i förlängningen våra liv) att stagnera vilket påverkar oss negativt. Röra kan få både fysiska och psykiska negativa effekter. Kingston beskriver varför vi fäster oss vid vissa saker och varför vi har svårt att göra oss av med ägodelar. Hon flikar också in lite inspirerande "success stories" som visar på de alla positiva följder av att rensa i röran.
Identifying clutter
I det här kapitlet introducerar Kingston baguan, en viktig del av Feng Shui. Hon beskriver olika ställen där röra lätt uppstår och identifierar även vissa nationella särdrag vad det gäller röra. I vissa länder samlar vi skiten på vinden medan andra föredrar källare eller uthus. Hon beskriver olika vanliga typer av röra som papper, tidningar, sentimentala ägodelar och arvegods.
Clearing clutter
Här kommer Kingston med praktiska råd om hur man skall gå till väga för att rensa i röran. Ett av bokens bästa tips är att försöka se sina ägodelar med nya ögon. Att gå runt hemma och hålla i sakerna medan man frågar sig: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då?
Hon ger även tips på hur man förblir "clutter-free". Sen följer ett kapitel som utförligt beskriver vikten av tarmrening vilket man kan hoppa över de första gångerna man löser boken - det är lite överkurs. Boken avlsutas med två kapitel om mental och känslomässig röra och hur man tar itu med det. En hel del bra tips som att inte skjuta upp saker etc.
Boken är väldigt bra som röj och rensa inspiration och man kan lätt bläddra förbi de mer tveksamma inslagna i boken. Det är också en bra introduktion till Feng Shui (som dock är mer komplext än vad boken leder en att tro). Vill du veta mer om feng shui så kan jag tipsa om trevliga bloggen FENG SHUI - Harmoni i hemmet som drivs av Irene Wangborg certifierad Feng shui konsult. Hon har bland annat några bra boktips här.
Nästa vecka kommer en recension av Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet. Dessutom har jag hämtat ut boken Buyology - how everything we believe about why we buy is wrong från biblioteket. Recension kommer längre fram i vår.
Mer
Provläs boken här
Följ Karen Kingston på Twitter eller läs hennes blogg
För dig som har blivit sugen på att rensa lite i röran kan jag tipsa om Ulrika Gabriels "rensa i röran utmaning" som startar nu i januari
Lyssnartips! Syjuntan i P1
Syjuntan - en serie i fem delar om en syssla med låg status som blivit revolutionär. Om det politiska i att göra själv i stället för att köpa nytt....
Bokcirkeltips!
Simple mom driver en bokcirkel som. Tidigare har man diskuterat böcker som
- Your Money or Your Life, by Joe Dominguez and Vicki Robin
- Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life, by Barbara Kingsolver
- Last Child In The Woods: Saving Our Children From Nature-Deficit Disorder, by Richard Louv
- For Women Only: What You Need to Know about the Inner Lives of Men, by Shaunti Feldhahn
- How Children Learn, by John Holt
- In Defense of Food, by Michael Pollan Läs min recension här!
- More Than Enough, by Dave Ramsey
Club Guidelines:
• Each week, new questions will be posted for the club’s weekly discussion, specific to the previous week’s reading assignment. You can answer questions, start discussions, and reflect with your fellow readers all the next week, and anytime thereafter.
• While a proactive book club will benefit from timely reading, you should never let the schedule keep you from joining the group. Contribute to the discussion wherever you’re at!
In other words, the reading assignments and calendar are set in stone, but you can join in at any time. Discussions about chapter one will remain posted throughout the entire book assignment.
• The Book Club is open to anyone and everyone, though the discussions and application will be geared towards moms, home managers, and women in general.
• All the book club selections are in the Simple Mom Amazon Shop. By purchasing the books through these links (along with any other Amazon purchases), you’ll support this site. This blog being about simple and frugal living, however, I also encourage you to check your local used bookstores and libraries for these titles.
Boklubben startar 25 januari.
tisdag 12 januari 2010
Smarta fönster kan minska energibehov
Bild: Marius!!
Andreas Jonsson skrev ett mail och tipsade om sin forskning där han tittat på hur smarta fönster kan minska energibehov.
Utsikt och dagsljusinsläpp i all ära, men ur energisynpunkt är våra fönster den svagaste länken i en byggnads energisystem. Genom dem slinker värmen ut under den kalla vintern, och in under heta sommardagar. Med resultatet att 40 procent av all energi idag används för att antingen värma eller kyla byggnader.
För den som inte vill köpa nya fönster finns det andra tips och tricks att ta till.
Watch CBS News Videos Online
Enligt den här videon skall bubbelplast fördubbla fönsters isoleringsförmåga. Det måste jag prova! Vi har nämligen ett antal udda formade fönster som är svåra att täcka med gardiner och liknande. Annars använder vi oss av nedfällda persienner och rullgardiner och det gör stor skillnad. Det ser tyvärr rätt trist ut från gatan men vi slipper kallras.
Hyperlokalt är det nya svarta...
Bild: zyphichore
Häromdagen lämnade Ivan en kommentar där han efterfrågade en karttjänst för gratisannonser - det tycker jag vore en utmärkt idé!
Även bortskankes.se och freecycle i Göteborg erbjuder samma möjlighet. Nu väntar vi bara på en söksajt som sammanför alla dylika annonser :-)
Någon som känner sig hugad att dra igång ett sånt projekt?
måndag 11 januari 2010
Matmåndag - 5 matmedvetna nyårslöften
Bild: NatalieMaynor , bondens marknad i Jackson, Mississippi
Satsa på nyårsmål med mat i fokus! Själv har jag bestämt mig för att bli ännu bättre på att laga mat "efter säsong", kolla innehållsförteckningar och undvika odlad lax och istället äta mer grönlistad fisk som sill och strömming.
- Byt ut kött mot vegetariskt minst 2 ggr i veckan
- Välj lamm, gärna närproducerat kött eller vilt är du lagar kött
- Välj mat efter säsong
- Välj fisk från hållbara bestånd
- Handla närproducerat
Palsternacka och purjolökssoppa (med eller utan krispigt bacon)
Bakade tomater
Sallad på rostade morötter
Kikärts och rotfruktscurry med nötter
Lite tuffare löften
Vill du ha en extra utmaning? Här kommer tre lite tuffare löften för dig som vill ha en extra utmaning:
- Dra ner på mejeriprodukter
- Kör en egent variant av the 100 mile diet eller "One block diet"
- Baka allt ditt egna bröd
lördag 9 januari 2010
Hur går det med dina nyårslöften?
fredag 8 januari 2010
Inredningsfredag - återvunna glasflaskor
Det italienska företaget Trend har glasmosaik som består av återvunnet glas från vanliga glasflaskor och burkar. Det känns rätt i tiden. I Sverige så kan man köpa deras mosaik från Corona Design (i Stockholm). Kollektionen på bilden ovan heter Liberty och består av upp till 75% återvunnet glas.
Upplagd av Ann-Christin kl. 05:18 1 kommentarer
Etiketter: Inredning, Återvinning och återanvändning
torsdag 7 januari 2010
Rensa ut och gå vidare
Årets första Freecyleträff (Göteborg)
Lördagen den 6/2 är det dags för årets första Freecycleträff i Göteborg. Träffen anordnas i samarbete med SDF Högsbo i Axelhuset på Axel Dahlströms torg. Där kan du vara med på flera olika aktiviteter under dagen. Det kommer finnas bord där du kan lägga saker som du vill ge bort. Det är också möjligt att re-designa kläder, d.v.s. sy om begagnade kläder till nya skapelser. Dessutom kan du äta en god soppa till självkostnadspris.
Vad händer på en Freecycleträff?
Till en träff kan du ta med dig saker du inte längre vill ha/behöver och se om det finns någon annan som vill ha dem istället. Du kan också fynda bland andras medtagna saker. Eftersom alla kan se sakerna är det ett bra tillfälle att ta med t.ex. kläder och skor, som kan vara svåra att erbjuda på nätet. För att komma på träffen behöver du absolut inte ha med dig något att ge bort eller ta med dig något hem, det går också utmärkt att bara komma och umgås. Exempel på saker som bytt ägare på tidigare träffar är: cyklar, symaskin, glas, tvättkorg, skor, kavaj, strumpor, byxor, etc.
När: Lördagen den 6 februari kl 11-14
Var: Axelhuset (biblioteket), Axel Dahlströms torg
Kommer du med spårvagn tar du linje 3, 7 eller 1 till hållplatsen Axel Dahlstöms torg. Från hållplatsen är det ca 1-2 minuters promenad tvärs över torget.
Gästinlägg: Ett år med utmaningar
Bild: dachalan
Det kom ett mail från Karin som har haft ett år med utmaningar, olika varje månad…
Jag läste om dig Anki och började följa din köpstoppsblogg hösten 2007. Detta ledde till att jag hittade flera bloggar och hemsidor om köpstopp, nedväxling och miljö. De som inspirerat mig mest förutom du är Jonas Stenling som också hade köpstopp, Fredrik Warberg och Jörgen Larsson som skriver om ”rik på riktigt”/om tidsanvändning, Karin Lilja och Gisela Linde med sina böcker om nedväxling och enklare liv. Colin Beavan med sitt rätt extrema ”No impact man”-experiment har också varit roligt att följa. Allt detta läsande och tänkande har gett mig en önskan att:
- leva mer miljövänligt
- känna mig tacksam över det jag har
- växla ner, jobba mindre
- utmana mig själv och mina tankar kring levnadsvanor och konsumtion.
Jag, en 46-årig gift sjukgymnast med tre tonårsbarn, beslutade mig för att ha en utmaning per månad. Jag bestämde mig från början för att jag skulle klara mina utmaningar och det gjorde jag också, i alla fall nästan allt. Jag tillät mig vissa undantag (tex att äta kött om vi var bortbjudna) men undantagen blev färre varefter året gick. Så här har mitt år sett ut:
Januari: ingen alkohol
Februari: 10 minuter mindfullnessträning/dag
Mars: gå ner två kg
April: inte äta kött
Maj: inte se på TV
Juni: inte äta godis
Juli: sluta bita på naglarna
Augusti: skälla mindre på familjen
September: minska matkostnaden (efter 3 hiskeliga månader med + 10 000kr/mån…)
Oktober: ha på mig kjol till vardags (inte bara jeans och tröja..)
November: baka allt bröd
December: göra något kreativt hantverk 15 min/dag
Det svåraste var att avstå från godis och rödvin. Livet blev tråkigare. Vin och god mat på helgen var viktigare än jag föreställt mig. Plötsligt smakade maten inte lika gott och känslan av avslappning och ledighet var inte lika stark. Hm, känns lite farligt. Livet utan godis fick ett raskt slut när månaden var över. TV tittar jag på lagom, det var inget problem att avstå, men inte heller att återgå till lagom tittande.
Mer bestående förändringar har det blivit att jag nu ofta klär mig i kjol och känner mig bekväm med det och att jag bakar som aldrig förr och känner mig så nöjd med det (familjen också). Jag försöker äta och laga mindre kött, alltid tänka efter innan jag köper en sak, sopsorterar mer och funderar mer över resor och koldioxidutsläpp.
Naglarna är fortsatt vackra och obitna (tänk att det var så lätt att sluta när jag väl hade bestämt mig!!). Jag har blivit inspirerad till att rensa bland alla saker, ansökt om att gå ner i arbetstid och är på gång att starta en ekologisk diskussionsgrupp på jobbet. Det jag inte gjort är att ha köpstopp på riktigt, vilket känns lite märkligt eftersom det ju var ursprungstanken..
Mina utmaningar har varit de tankeväckare jag ville att de skulle vara för mig. De har också varit ingång till flera intressanta diskussioner med andra människor. Jag har också kommit igång med saker som jag längtat efter som brödbak och mer vegetarisk matlagning. Vad jag skall göra nästa år är inte bestämt, kanske hänga på No impact man-utmaningen som är mer miljöinriktad. Vi får se. Jag är i alla fall glad och tacksam för din blogg som utmanade mig!
Tack Karin för ditt gästinlägg! Verkligen inspirerande att läsa om dina utmaningar och förändringar. Vill du skriva ett gästinlägg så maila mig på antianki@gmail.com
onsdag 6 januari 2010
Hur överlever du januari?
Bild: clotho98 - syjunta kan få tiden att gå....
Tretton dagar efter jul och vi tar farväl av de röda dagarna och rätar in oss i ledet igen. De tunga så kallade oxveckorna är här. Hur gör du för att överleva januari när plånboken är tom och chokladaskarna urätna? Sätter du igång ett långkok, plöjer du tunga romaner eller drar du bara täcket över huvudet? Eller du kanske åker på välförtjänt semester till varmare breddgrader.
Ikväll var jag med i Karlavagnen och delade med mig av några tips för att överleva januari!
Umgås med vänner!
Ha julgransplundning, knytkalas, syjuntor, matlag, bokcirklar, filmkvällar eller renoveringsträffar. Passa på att träffa alla vänner som var bortresta under julhelgen.
Njut av vintervädret och dagsljuset!
Gör utflykter, promenera, åk skridskor, pulka eller skidor.
Besök biblioteket
Låna böcker, filmer eller cd. Varför inte passa på att se, lyssna på eller läsa någon av alla klassiker, exemplevis Brideshead revisited (11h, ), Raymond Chandlers the big sleep (3h 20 min)
Planera sommarsemestern!
Dröm dig bort på nätet eller bland kataloger! Var vill du åka? Låna böcker om olika resmål och laga thaimat eller meze och låna hem en språkkurs
Skaffa dig en ny hobby
Baka dig igenom 7 sorters kakor, lär dig sticka eller börja videoblogga.
Mer
Första hjälpen för alla julsjuka plånböcker
Bokonsdag - Till matens försvar
"Ät mat. Inte för mycket. Huvudsakligen från växtriket".Så kan budskapet i boken Till matens försvar sammanfattas men Pollan lyckas ändå med brodera ut budskapet rätt bra. Vi lever i en tid när övergödning är ett större hot mot människors hälsa än undernäring. En tid där vår diet till stor del består av "matliknande produkter". Detta att jämför med "förr" då mat var allt som gick att äta. Boken skulle också kunna heta Till Måltidens försvar för det handlar mycket om hur vi äter. våra ritualier kring ätandet.
Boken är uppdelad i två delar.Första delen handlar om nutritionism, hur vi numera ser på mat som enskilda beståndsdelar. Det är framför allt livsmedelsindustrins lobbyorganisationer som har påverkat hur vi äter. Även forskarna har stor skuld till fettskräcken i vår västerländska diet.
Pollan skriver om vad han kallar den amerikanska paradoxen; en sjuklig befolkning som är fullständigt fixerad vid näringsämnen, kosthållning och föreställningar om att äta sunt. Han konstaterar också att de flesta urbefolkningar har bättre kosthåll (och tandhälsa) än amerikanen i gemen. Detta oavsett om det handlar om aboriginer, eskimåer eller indianer, och oavsett om urbefolkningen i fråga äter mest kött-och fiskbaserad mat eller vegetarisk. Men så fort urbefolkningarna börjar äta västerländsk mat, drabbas de av välfärdssjukdomar som diabetes typ 2, övervikt och högt blodtryck samt karies.
Del två av boken handlar om hur och vad man skall äta. Hur många tänker ex. på vad maten äter? Skall hönor äta fiskleverolja? De flesta slaktdjur är uppfödda på en västerländsk kost vilket leder till att dera skött skiljer sig markant från våra förfäders kött.
Kan en biff från ett nötkreatur som fötts upp på majs, diverse restprodukter från industrin, antibiotika och hormoner fortfarande kallas ett "naturligt livsmedel".En stor del av grönsakerna vi äter är odlade under konstgjorda betingelser och har ett näringsinnehåll som knappast kan jämföras med Det positiva är att det som är bra för kroppen att äta oftast även är bra för miljön. Här kommer några av Pollans råd:
Ät inget dina förfäder på stenålder inte haft en aning om vad det var.
Pollan uppmanar oss att undvika allt som inte din mormors mor kan känna igen som mat.
Ät inget som inte kan ruttna.
Då innehåller maten förmodligen för mycket konserveringsmedel och annat tillsatser.
Ät inget med ingredienser som är a/okända, b/ omöjliga att uttala, c/ fler än fem i antal, d/ innehåller sirap/fruktossirap
Även om ämnena inte är skadliga är de det kännetecknena för processad mat. Dessutom är vår kropp är inte gjord för denna störtflod av fruktos och glukos.
Undvik matvaror som är garanterat hälsosamma?
Det är t. ex garanterat paketerat (var skulle man annars skriva garantin någonstans)
När majsolja, chips, söta frukostflingor kan skytra med att allihopa vara bra för hjärtat, då har hälsogarantier blivit ohjälpligt korrupta.Undvik stormarknader
Handla direkt hos producenten, på gårdsbutiker eller abonnera på ekolådor.
Betala mer - ät mindre
Bättre mat kostar ibland mer men genom att skippa halv- och helfabrikat, bra planering etc kan man ändå få bra till en vettig kostnad.
Ät måltider
Ät regelbundet, ät vid bordet och ät tillsammans. Ät i stående, i bilen, vis skrivbordet etc.
Det handlar även om att hitta tillbaka till glädjen i att äta. För mat handlar till stor del om njutning och gemenskap.
Men man måste också komma ihåg att boken är skriven utifrån amerikanska betingelser och att än så länge vi lever mer hälsosamt i Sverige och resten av EU. Våra livsmedelslagar och officiella kostråd skiljer sig på flera punkter ifrån de amerikanska.
Överlag inspirerade boken mig att bli ännu bättre på att göra val i livsmedelsbutiken, att baka mer bröd och kanske odla lite egna grönsaker till sommaren.
Om författaren
tisdag 5 januari 2010
Lyssnartips! Karlavagnen imorgon (6/1)
Bild: Ian Hayhurst (läs gärna om bakgrunden till denna bild, klicka på radion)
Lyssna på Karlavagnen i P4! Kvällens tema är "Hur överlever du januari?" - månaden utan några röda dagar (efter trettonhelgen), kall, mörk och dessutom brukar många ha ebb i kassan efter julens utsvävningar.
Det är nypremiär för Ylva Nilsson som sänder från Göteborg. Ylva har tidigare intervjuat mig ett par gånger under 2007 och tyckte att jag var rätt person att komma med bra spartips!
OBS! Programmet börjar redan kl 21.03.
Mer
Karlavagnen finns på Facebook
Non- Shopping (Blogging) Generation
Bild: tao_zhyn
Det finns någonting som heter shopping. Men jag har lagt av. Det kan bli lite svårt, men det är nog det mesta...
Adam Zetterqvist är till vardags radiojournalist, ståuppare, dokumentärfilmare samt shoppingfri. På Västerbotten-kurirens blogg kommer han att blogga om sitt shoppingfria år. En annan icke-shoppande och bloggande journalist är Anna Levin på Nerikes-Allehanda. Hennes köpfria år fortsätter några månader till.
Ingenjörer för Miljön - Väst Vårprogram 2010 (Göteborg)
Bild: poederbach
Här kommer IfMs vårprogram! En Caféafton med IfM är ett forum och en mötesplats för alla intresserade av hållbar utveckling, miljö och teknik. Här kan du lära något nytt, ha kul, träffa likasinnade och byta tankar och idéer.
Fritt inträde! Ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platser.
3 feb - Mod för miljön?
Rädsla eller kärlek? Ditt vägval!. Det är känslorna som styr våra handlingar. Tankarna räknar ut hur vi ska nå den önskade känslan, men är i sig neutrala. Bara känslor kan rädda miljön! Och faktiskt finns det nog bara två grundkänslor, rädsla och kärlek.
Jackie Bergman har arbetat som projektledare i energiindustrin i 30 år. Han har lett stora miljörelaterade investeringsprojekt och uppbyggnad av ett helt nytt affärsområde. Han samtalar om det inre ledarskapet, från känsla till handling, utan vars hjälp han aldrig hade lyckats.
3 mar - Medicinska risker med slamspridning, vad vet vi?
För att återföra fosfor till kretsloppet sprids avloppsslam på våra åkrar. För att minimera risken att sprida skadliga ämnen har en certifieringsprocess införts. Det finns dock en allmänt utbredd oro för vad t ex innehållet av kadmium och läkemedelsrester betyder för människors hälsa på lång sikt. Med hjälp av Läkare för miljön och anlitade experter rapporteras här vad vi vet i dessa frågor.
7 apr - Tillbaka till tramptiden?
Innan bilen på 1950-talet slog igenom användes ofta cykeln för kortare och ibland längre resor. Idag kan vi också se cyklar på våra gator, men hur kan vi drastiskt öka denna fordonstyp när vi nu börjar se slutet på den petroleum- baserade massbilismen? Vi tar upp frågan om infrastruktur, vad sker där? Hur etableras nya vanor? Hur får vi inbitna bilister att börja cykla, kanske med hjälp av en El-cykel? Hur tänker en ny El-cykel fabrikör? Vad säger en inspiratör och, cykelbloggare som Ivan Liljegren . Det skall vara roligt att röra på sig. Tycker ni som, Stefan Bükk att KICKBIKE kan vara vägen?
5 maj - Trängselavgifter i Göteborg - bra för plånboken?
Varför ska trängselavgifter införas i Göteborg? Är det för att minska
koldioxidutsläppen, förbättra luftkvalitén, minska buller och trängsel,
öppna en ny skattekälla? Vad kommer avgifterna att finansiera? Mer bilväg, ny biltunnel, och hur stor del åtgår för att driva och finansiera systemet? Vilka kompromisser kommer ske? Är de acceptabla för oss som bor i Göteborgsområdet?
Dessa frågor kommer att ställas till experter, tjänstemän och politiker.
juni - Studieresa, vi återkommer, Falköping är ett hett tips, håll ett öga på www.ifm.nu
Välkomna
Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Hållplats Kapellplatsen
Tid: 17.30-19.30. Föreläsningen börjar kl 18.30
Fritt inträde! Ingen föranmälan krävs. Begränsat antal platser.
måndag 4 januari 2010
Matmåndag: Tänk säsong!
Bild: Ilja
Förr åt man makrill när den gick till, njöt av jordgubbar i juli och längtade efter höstens första potatismos. Idag rutinhandlar vi smaklösa tomater i januari, äter färskpotatis i april och festar på hallon till nyår.
GP bjuder på en fullmatad säsongsguide och bland januaritipsen hittar man grönsaker som
Brysselkål (i säsong september – februari)
Tyvärr gillar jag inte brysselkål alls men de lär passa i sallader, att koka, gratinera, i soppor eller grytor. De yttersta bladen är "lite beska", men resten har en mild, fin kålsmak.
Jordärtskockor (i säsong september-mars)
Näringsrika knölar som skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgas de lätt. Jag gillar jordärtskockssoppa men grovt mos med potatis, blomkål & jordärtskocka kunde också vara kul att prova!
Olika sorters rotfrukter
Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade. Vi gör ofta blandade rotfrukter i ugn som tillbehör eller mixade soppor.
Rättika (i säsong september – februari)
Ser ut som en stor, ljus morot och är god att skala och använda rå i sallader, men även kokt i grytor, soppor osv. Smaken påminner lite om pepparrot, ruccola och rädisor. Det kunde vara kul att prova att göra egen kimchi eller kanske riven rättikasallad med russin
Svartrötter(i säsong september-februari)
De är smala och svarta stänglar, kallas ibland för falsk sparris och smaken påminner lite om vit sparris. När man skalat rötterna måste man lägga dem snabbt i vatten så att de inte missfärgas. God att koka, rosta eller steka, varför inte prova smörfrästa svartrötter med balsamvinägret. Ett recept att spara till nästa jul är svartrötter med kanel, kardemumma och prästost - ett gott tillbehör på julbordet.
lördag 2 januari 2010
Det nya svarta 2010
Bild: pfala
I Det nya svarta, ett nyhetsbrev från Trendgruppen om trender, prylar, design, mode, kultur och allt annat förutspår Stefan Nilsson hur vi kommer att tänka kring konsumtion och mat under det kommande året.
Den nya konsumtionen
Vi är trötta på att gå i tråkiga butiker, slentriankonsumtion är desutom dåligt för miljön, och enligt Stefan kommer vi att tänja på gränserna ett varv till. "Begreppet ”swop store” börjar lanseras. Det är helt enkelt en fast fysisk lokal som kontinuerligt ändrar innehåll. Ena veckan är det en PlayStation 3-försäljning, veckan efter modebutik för Opening Ceremony och tredje veckan är det en konstmarknad". I New York finns "butiker" eller snarare ytor som kan fyllas med lite av varje som 303 Grand och Openhouse Gallery. I London finns Dover Street market som brukar arrangera lite olika tillfälliga utställningar i sina lokaler.
Den nya maten
I mitten på september släpptes boken ”Hemma hos Melker Andersson” (recension kommer i februari), en bok om "att slåss med alla hemma- och familje-uppdrag och ändå ordna med lite bra mat". Enligt Stefan kom boken helt rätt i tiden, vi har nämligen bytt fokus från weekend-gourmet och till bra vardagsmat. "
Vi har sett professionella kockar göra extravagant mat men det är vardagen som är den riktiga utmaningen. Det handlar fortfarande om den trend som började 2009, dvs att signalera med tidsreferenser. Den som har tid att baka bröd vinner. Och nu alltså vardagsmat. Den som har tid att laga mat för sin familj är en bra kille eller tjej"Jag tror absolut att fokus hamnar på vardagsmaten, dels genom att vi lagar husmanskost (i vid bemärkelse) på närodlat och ekologiska råvaror men ochså att vi försöker minska matslöseriet genom att ta tillvara på rester och planera bättre - trots all tidspress.
Trendgruppen har även nominerat Otto von Busch till årets ”utmanare”.
"Årets mest intressanta utställning visades i Jönköping och heter Craftwerk 2.0 och har curerats av västkustska Otto tillsammans med Clara Åhlvik. En utställning med hemmagjorda Pradaväskor, sms-broderier och argt, snyggt och engagerande hantverk. Förutom den här utställningen så har Otto också lyckats vrida modediskussionen ett varv till med sin modeaktivism där brukaren adderar sin identitet på den köpta produkten."2009 gav Otto von Busch ut Becoming fashion-able, är en ombearbetning av hans slutsålda doktorsavhandling fashion-able.n på Camino.
fredag 1 januari 2010
Nyårslöfte köpstopp
Bild: ©athrine
Köpstopp under ett helt år var ju mitt nyårslöfte inför 2007. Inför 2010 verkar det vara en hel del i bloggosfären som planerar kortare och längre köpstopp exemplevis Trillian, Adam och Trollhare. Jag försöker att följa köpstoppsbloggare men det börjar bli så många nu så det är svårt att hålla kolla på alla...
Året i bilder
Januari
Det tog ett tag att återhämta sig från influnsan men jag gladdes åt att ha en egen trädgård och tillräckligt mycket snö för att göra en snögubbe!
Februari
Månaden fylldes av semmelfrossa, bokrea, Skåneföreläsningar och dessutom började jag att blogga för Camino.
Mars
Olika former av återanvändning, både här och där
April
Vårtecken och Miljöbloggforum
Maj
Tog det lite lugnt efter Göteborgsvarvet men kollade också in cykeldagen i Torslanda och tog en sväng till Österlen för att gå på bröllop.
Juni
Firade midsommar i Dalarna och talade på Rättviks förrum.
Juli
Vi köpte en cykelvagn och semestrade på hemmaplan och i Skåne.
Augusti
Jag fyndade ett skåp i grannskapet, började rensa och semestrade lite till.
September
Bokmässa och besök på Brännö.
Oktober
Halloween (nästa år skippar jag kroppsmålningen), föreläsning i Sandviken och ett TV-framträdande där jag träffade Larz-Kristerz!
November
Fikade en hel del, organiserade Infotrender 2009 (där jag fick lyssna på Leo Babauta), besökte Kretsloppsparken och Bruka designmarknad.
December
Provade sill på Sjömagasinet, fyndade på julmarknader, besökte biblioteket i Hjällbo, åt julbord på Utö och fick äntligen en vit jul.