torsdag 7 januari 2010

Gästinlägg: Ett år med utmaningar

Winter sunrise

Bild: dachalan

Det kom ett mail från Karin som har haft ett år med utmaningar, olika varje månad…

Jag läste om dig Anki och började följa din köpstoppsblogg hösten 2007. Detta ledde till att jag hittade flera bloggar och hemsidor om köpstopp, nedväxling och miljö. De som inspirerat mig mest förutom du är Jonas Stenling som också hade köpstopp, Fredrik Warberg och Jörgen Larsson som skriver om ”rik på riktigt”/om tidsanvändning, Karin Lilja och Gisela Linde med sina böcker om nedväxling och enklare liv. Colin Beavan med sitt rätt extrema ”No impact man”-experiment har också varit roligt att följa. Allt detta läsande och tänkande har gett mig en önskan att:

- leva mer miljövänligt
- känna mig tacksam över det jag har
- växla ner, jobba mindre
- utmana mig själv och mina tankar kring levnadsvanor och konsumtion.

Jag, en 46-årig gift sjukgymnast med tre tonårsbarn, beslutade mig för att ha en utmaning per månad. Jag bestämde mig från början för att jag skulle klara mina utmaningar och det gjorde jag också, i alla fall nästan allt. Jag tillät mig vissa undantag (tex att äta kött om vi var bortbjudna) men undantagen blev färre varefter året gick. Så här har mitt år sett ut:

Januari: ingen alkohol
Februari: 10 minuter mindfullnessträning/dag
Mars: gå ner två kg
April: inte äta kött
Maj: inte se på TV
Juni: inte äta godis
Juli: sluta bita på naglarna
Augusti: skälla mindre på familjen
September: minska matkostnaden (efter 3 hiskeliga månader med + 10 000kr/mån…)
Oktober: ha på mig kjol till vardags (inte bara jeans och tröja..)
November: baka allt bröd
December: göra något kreativt hantverk 15 min/dag

Det svåraste var att avstå från godis och rödvin. Livet blev tråkigare. Vin och god mat på helgen var viktigare än jag föreställt mig. Plötsligt smakade maten inte lika gott och känslan av avslappning och ledighet var inte lika stark. Hm, känns lite farligt. Livet utan godis fick ett raskt slut när månaden var över. TV tittar jag på lagom, det var inget problem att avstå, men inte heller att återgå till lagom tittande.

Mer bestående förändringar har det blivit att jag nu ofta klär mig i kjol och känner mig bekväm med det och att jag bakar som aldrig förr och känner mig så nöjd med det (familjen också). Jag försöker äta och laga mindre kött, alltid tänka efter innan jag köper en sak, sopsorterar mer och funderar mer över resor och koldioxidutsläpp.
Naglarna är fortsatt vackra och obitna (tänk att det var så lätt att sluta när jag väl hade bestämt mig!!). Jag har blivit inspirerad till att rensa bland alla saker, ansökt om att gå ner i arbetstid och är på gång att starta en ekologisk diskussionsgrupp på jobbet. Det jag inte gjort är att ha köpstopp på riktigt, vilket känns lite märkligt eftersom det ju var ursprungstanken..

Mina utmaningar har varit de tankeväckare jag ville att de skulle vara för mig. De har också varit ingång till flera intressanta diskussioner med andra människor. Jag har också kommit igång med saker som jag längtat efter som brödbak och mer vegetarisk matlagning. Vad jag skall göra nästa år är inte bestämt, kanske hänga på No impact man-utmaningen som är mer miljöinriktad. Vi får se. Jag är i alla fall glad och tacksam för din blogg som utmanade mig!

Tack Karin för ditt gästinlägg! Verkligen inspirerande att läsa om dina utmaningar och förändringar. Vill du skriva ett gästinlägg så maila mig på antianki@gmail.com

1 kommentar:

  1. Hej,
    Jennie heter jag och Karins inlägg stämmer väldigt väl in på mig. Jag började följa köpstoppbloggen samma tid, har läst samma böcker/bloggar som Karin, rensat bland grejerna hemma mm.

    Ett stort tack till dig Anki för all intresant läsning och inspirerande inslag som du gett.

    Stor kram

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin