onsdag 20 januari 2010

Bokonsdag: Få det gjort

GTD

Idag handlar det om boken Getting things done av David Allen, eller Svart bälte i vardagseffektivitet som den heter på svenska. Det här är kanske inte den typ av böcker som jag vanligtvis brukar recensera här på bloggen men den föreslogs när jag efterlyste boktips i maj förra året. Jag har läst den några gånger förut och haft nytta av tipsen men jag är inget fanatiskt GTD fan.

GTD handlar om att få saker gjorda och på så sätt minska den mentala stressen. Tanken är att man samla alla tankar och åtaganden (utanför huvudet),bestämma vad man vill uppnå, fundera ut vad första steget är och skriva ner det i ett system du litar på. Eller ännu mer förenklat, bär alltid med dig någon form av anteckningsmaterial i fickan där du skriver ner allting du kommer på. Genom att skriva ner vad man tänker på får hjärnan ro att koncentrera sig på det man håller på med just nu, vare sig det är komplexa jobbprojekt eller lek med barnen. Hjärna lär sig lita på att du fixar allt utan att den påminner stup i kvareten om 10000 olika saker.

Sen handlar det att arbeta igenom sina anteckningar, att bryta ner större projekt i små delar för kunna gå vidare till nästa "action"

Tyvärr brukar många fastna i en ständig jakt på det ultimata GTD-verktyget istället för att få saker och ting gjorda. Man behöver inga speciella mjukvaror, det går lika bra med penna pch papper. Det behöver inte ens vara en Moleskin...) Själv har jag faktiskt en enkel typ av Moleskinanteckningsbok som jag hittade på rea någonstans, i handväskan. Det gäller att man skall kunna kladda i den när man får ett bra boktips eller liknande... Här får du lite andra tips på vad du skall tänka på när du väljer ett verktyg eller system.


Boken är lättläst men jag stör jag mig verkligen på bokens layout där man blandat citat med löpande text. Jag kan inte riktigt koncentrera mig på texten utan blicken far hela tiden åt sidan för att citaten. Det känns inte speciellt produktivt men å andra sidan läser man långsammare och det kanske är meningen... Det här är en bok som man bör köpa (i pocket eller kanske begagnad) så att man kan läsa om den, anteckna i marginlen, gör ahundöron osv. Gillar man den inte efter en första genomläsning kan man alltid moocha bort den eller sälja den på Bokbörsen.

Mina bästa GTD-tips
Skriv ner saker när du kommer på dem
Gör saker direkt vare sig de tar 2 eller 10 minuter.
Hitta bra rutinerHär är en video av ett seminarium som Dave Allen höll för anställda på Google. Videon är ca 40 minuter lång och är en bra introduktion till GTD om du inte vill läsa boken.

Mer
GTD har blivit en veritabel sekt rörelse och det finns bloggar, tidningar och böcker som utvecklar och diskuterar innehållet i boken.
En grundkurs i GTD på Karatekoll.se, en blogg på svenska om GTD och personlig effektivitet
Här är några som kan vara intressanta att titta på:Productivity Magazine, ladda ner första numret i pdf här
GTD förklaras och illustreras på ett pedagogiskt sätt i Wikipedia

2 kommentarer:

  1. Jag är en sån som skriver ner saker på lappar. Har alltid alldeles för många lappar med långa listor på gång samtidigt och lyckas aldrig bocka av allt... Tipset att göra saker direkt är verkligen bra. Det försöker jag träna på. Men är det inte så att dina två första råd motsäger varandra? "Skriv ner saker när du kommer på dem" och "Gör saker direkt" känns som helt motsatta...

    SvaraRadera
  2. Jag tänker mer på saker man kanske inte kan göra direkt för att man är på jobbet och det är något som skall fixas hemma, eller på bussen eller så. Men även bloggtips, boktips, allmänna tankar och sånt

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin