söndag 17 januari 2010

Komposten har frusit!

Vår varmkompost har inte riktigt pallat med den senaste tidens arktiska kyla. Det är egentligen ingen katastrof, kompsten lär ju tina när det blir mildare väder men den börjar bli full nu när materialet inte längre sjunker undan.
Jag googlade"frusen kompost" och fick tips om försöka tina komposten med hjälp av varmvattensflaskor och bubbelplast.

frusen kompost

Sagt och gjort, jag fyllde de numera urdruckna julmustflaskorna med så hett vatten de tålde, virade in dem i plastpåsar och täckte hela paketet med bubbelplast. Nu får vi se om det blir fart på komposten igen.

frusen kompost

Frågan är hur ofta varmvattensflaskorna skall bytas?

Några andra tips för att få igång en kompost på vintern?

10 kommentarer:

 1. Ett annat tips är obrunnen stallgödsel :-)

  SvaraRadera
 2. vi har ett vintertäcke runt komposten på vintern. den ingick som tillbehör när vi köpte komposten.

  SvaraRadera
 3. Jag är lika desperat som du att få igång den min proppfulla stelfrusna vän ute i trädgården, så´jag tackar för tipsen. Det känns förfärligt att fylla soporna med perfekt komposterbart material. Har en öppen kompost också som jag funderat på att använda för fruktskal o dyl, men jag vågar inte göra mer för att locka hit rådjuren - det räcker med att de äter fågelfrö från under fågelbordet.

  SvaraRadera
 4. Precis...man brukar ha en vinterisolering runt om..

  Anki har du isolering i din kompost?

  SvaraRadera
 5. Det är en isolerad varmkompost, Greenline Master (?) men det verkar inte finnas något extra vintertäcke att köpa - å andra sidan har det varit ovanligt kallt de senaste veckorna. Jag hoppas dock att vamvattensflaskorna får igång det.

  SvaraRadera
 6. Låt den vara! Fyll på bara, packa lite, klipp smått.. Så himla mycket kan det inte bli de sista veckorna innan det tinar naturligt. Troligen finns det en varm kärna inuti om ni hade fart på den innan kylan kom och den tinar upp det hela snabbt sen.

  SvaraRadera
 7. Samma problem nästan varje vinter, att komposte inte hinner med. Vi brukar ta en stor hink med lock och lägga kompostmaterialet i. Den står ute och det fryser förståss så det luktar inte. Så snart det blir varmare och det blir fart i komposten igen så tömmer vi i innehållet från hinken. Det brukar fungera bra.

  SvaraRadera
 8. G - vi äter ju övervägande vegetariskt så det blir väldigt mycket skal och annat.
  Camilla - bra tips! Det känns ju inte som någon idé att köpa och sätta igång en ny kompost så här års.

  SvaraRadera
 9. Vad tror ni om att lägga ner en frostvaktskabel i komposten?
  Typ en sån här:
  http://www.jula.se/frostvakt-20-w-430016

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin