onsdag 20 januari 2010

Bokonsdag: Handla: om konsumenternas makt och ansvar

handla-om-konsumenters-makt-och-ansvar


Handla är boken för alla som vill konsumera lite klokare. Här finns praktiska råd för vilka varor du ska välja - av såväl miljö- som rättviseskäl. Dessutom är boken laddad med nyttiga webbadresser till butiker som säljer vettiga varor och organisationer som berättar hur du kan göra köp som får dig att sova gott om natten. Handla är helt enkelt en handfast guide för dig som vill vara en aktiv konsument.

Handla kom ut 2002 och är en behändig lite guide till hur du blir en medveten konsument. Jag har inte läst om boken tidigare utan hittade den av en slump på biblioteket. Boken tar upp ämnen som barnarbete (är det alltid så negativt?), Rättvis handel, kläder (både ett mljö och arbetsvillkorsproblem), etik och företagande och hur man själv kan göra en insats. Varje kapitel avslutas med läs- och länktips, varav de flesta fortfarande är aktuella trots att boken har några år på nacken. Boken känns förhållandevis aktuell men samtidigt är det rätt kul att se hur mycket det faktiskt har hänt! I kapitlet om Rättvisemärkt kan man läsa att de rättvisemärkta produkterna står för "1% av kaffeförsäljningen och 0,5% av försäljningen av te och kakao." 1% motsvar här 730 ton. Tittar man på Rättvisemärkts försäljningsstatistik från 2008 är motsvarande siffror 3,4% för kaffe, dvs 3070 ton... En rätt häftig ökning!

Författaren skriver själv att "det ligger i sakens natur att en bok som denna framför allt blir läst av de redan engagerade" men den här boken är även en utmärkt introduktion för "nybörjare". Redan medvetna konsumenter hittar inte så mycket nytt.

I slutet av boken finns ytterligare ett par sidor med länk- och lästips. Det finns även en förteckning över olika märkningar som Rättvisemärkt, Max Havelaar och Svanen m. fl.

Författaren
Ingela Björck är vetenskapsjournalist och arbetar till vardags med informationsfrågor åt Lunds universitet

Mer
Rena kläder
Världsbutikerna i SverigeOm Nätverket rättvis handel

1 kommentar:

  1. Det är verkligen inte lätt att handla idag, är hönsen lyckliga, får man verkligen äta odlad ål, hur långt har frukten flugit, var hittar man hampaskjorta, vem har plockat kaffebönorna, är dessa bananer besprutade...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin