tisdag 19 januari 2010

Kan design förändra världen?


I höstas genomfördes DesignBoost med temat på temat Design for Life. Nu lyfter man åter igen frågan om hur kan vi göra design ekonomiskt, ekologiskt och rättvist via en DesignBoost i samarbete med Arkitekturmuseet i Stockholm.

På denna DesignBoost deltar världsnamn som Stephen Burks, Ineke Hans, Katrin Olina, Ilkka Suppanen, James Irvine, Richard Hutten, Bjarke Ingels, Gert Wingårdh och Thomas Sandell. Fler deltagare kommer att släppas efterhand.

Design for Life handlar om hur vi ska utforma vårt sätt att leva. Hur vi planerar, tillverkar, levererar och konsumerar allt från städer, transport och infrastruktur till mat, underhållning, produkter och varumärken. Design har tyvärr med åren delvis förvandlats till en bidragande källa till föroreningar och överkonsumtion. Därför träffas nu åter igen några av designvärldens största namn för att visa hur design och arkitektur kan skapa bättre förutsättningar för människor och miljö.

DesignBoostArkitekturmuseet i Stockholm går av stapeln den 11-12 februari med ett sjuttiotal speciellt inbjudna deltagare. Under två dagar anordnas BoostChat (workshops) och BoostTalk (föreläsningar) på temat Design for Life. BoostChat den 11/2 är för speciellt inbjudna medan BoostTalk den 12/2 är öppna för allmänheten. Som en del av denna DesignBoost anordnas också en BoostShow (utställning) med exempel på holistisk hållbar design som kommer att visas till och med 7 mars.

Själv lyssnade jag på ett intressant föredrag med Gert Wingårdh för ett tag sedan och han menade att det smartaste sättet att miljöanpassa sin bostad var att spara energi genom att t. ex sänka inomhustemperaturen. Solenergi lönade sig helt enkelt inte i vårt klimat.

Kan du inte ta dig till Designboost så kan jag tipsa om boken "Energi - hur design kan göra skillnad" av Kerstin Sylwan och Johanna Stål. Finns att köpa i Caminos nätbutik!


2 kommentarer:

  1. I samma anda: Emily Pilloton hos Colbert i måndags:
    http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/262000/january-18-2010/emily-pilloton

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin