onsdag 13 januari 2010

Bokonsdag - Rensa i röran!

Rensa i röran


"This whole clutter-clearing thing is not about being obsessively perfect - it is about handling your possessions in such a way that the energy of your home is vibrant and flowing rather than dull and stagnating."

Det här är en perfekt bok att läsa om man vill ha lite städ- och rensinspiration. Karen Kingstons bok har stått i min bokhylla i flera år och jag brukar bläddra i den lite då och då om jag behöver komma igång att rensa lite.

Feng shui är konsten att balansera och harmonisera energiströmmar i vår omgivning i syfte att skapa välgörande effekter i våra liv enligt Kingston.
När du städar och röjer ut befriar du dig samtidigt från negativa känslor och bereder plats för ny och positiv energi. Karen Kingston har många års erfarenhet av att arbeta med feng shui och hon har myntat uttrycket "space clearing" som hennes första bok, "Creating sacred space with feng shui" handlar.

Understanding clutter
Kingston inleder boken med att beskriva vad hon gör, vad feng shui innebär och vad som är problemet med röra. Hon kopplar ihop röra med energi och beskriver hur röra får energein i våra hem (och i förlängningen våra liv) att stagnera vilket påverkar oss negativt. Röra kan få både fysiska och psykiska negativa effekter. Kingston beskriver varför vi fäster oss vid vissa saker och varför vi har svårt att göra oss av med ägodelar. Hon flikar också in lite inspirerande "success stories" som visar på de alla positiva följder av att rensa i röran.

Identifying clutter
I det här kapitlet introducerar Kingston baguan, en viktig del av Feng Shui. Hon beskriver olika ställen där röra lätt uppstår och identifierar även vissa nationella särdrag vad det gäller röra. I vissa länder samlar vi skiten på vinden medan andra föredrar källare eller uthus. Hon beskriver olika vanliga typer av röra som papper, tidningar, sentimentala ägodelar och arvegods.

Clearing clutter
Här kommer Kingston med praktiska råd om hur man skall gå till väga för att rensa i röran. Ett av bokens bästa tips är att försöka se sina ägodelar med nya ögon. Att gå runt hemma och hålla i sakerna medan man frågar sig: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då?
Hon ger även tips på hur man förblir "clutter-free". Sen följer ett kapitel som utförligt beskriver vikten av tarmrening vilket man kan hoppa över de första gångerna man löser boken - det är lite överkurs. Boken avlsutas med två kapitel om mental och känslomässig röra och hur man tar itu med det. En hel del bra tips som att inte skjuta upp saker etc.

Boken är väldigt bra som röj och rensa inspiration och man kan lätt bläddra förbi de mer tveksamma inslagna i boken. Det är också en bra introduktion till Feng Shui (som dock är mer komplext än vad boken leder en att tro). Vill du veta mer om feng shui så kan jag tipsa om trevliga bloggen FENG SHUI - Harmoni i hemmet som drivs av Irene Wangborg certifierad Feng shui konsult. Hon har bland annat några bra boktips här.

Nästa vecka kommer en recension av Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet. Dessutom har jag hämtat ut boken Buyology - how everything we believe about why we buy is wrong från biblioteket. Recension kommer längre fram i vår.

Mer
Provläs boken här
Följ Karen Kingston på Twitter eller läs hennes blogg
För dig som har blivit sugen på att rensa lite i röran kan jag tipsa om Ulrika Gabriels "rensa i röran utmaning" som startar nu i januari
Läs vad andra bloggare har skrivit om Rensa i röran med feng shui

3 kommentarer:

  1. Jag har den stående i hyllan jag också, med framsidan utåt ... så att jag skall komma ihåg att inte spara på en massa skit :0)

    SvaraRadera
  2. TACK snälla för att Du länkar till mig! :-)

    "Rensa i röran"-boken är verkligen ständigt aktuell, även om man inte tillämpar Feng Shui så är den lätt att ta till sig och brukar leda till många svarta säckar ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin