onsdag 9 april 2008

Bokonsdag: Bookcrossing


Sedan tidigare är jag aktiv på Bookmooch men jag har sedan länge även haft ett konto på BookCrossing. BookCrossing innebär att släppa böcker fria och sedan följa deras resa i världen. Detta är möjligt genom att varje bok får ett eget BCID-nummer (BookCrossing IDentity) när den registreras på www.bookcrossing.com.
Projektet startades av amerikanen Ron Hornbaker, som jobbade på it-företaget Humankind Systems, Inc. och hans fru Kaori 2001. De ville skapa en webbplats i stil med PhotoTag.org eller WheresGeorge.com men med böcker istället. Det tog några veckors hårt arbete men den 17 april 2001 lanserades www.bookcrossing.com. Under det första året växte medlemsantalet väldigt långsamt, men efter att ha uppmärksammats med en artikel i Book Magazine mars 2002 ökade medlemsantalet från 100 i månaden till flera hundra om dagen. Idag är BookCrossing känt över hela världen en succé och medlemsantalet ökar ständigt. I Sverige finns det det 5,736 st bookcrossare och det skandinaviska forumet verkar aktivt!

Så här gör du
Registrerar en valfri bok på hemsidan. Vid registreringen får boken ett BCID-nummer, som du märker boken med. Det är bra att märka boken med adressen till hemsidan. Det finns färdiga etiketter att ladda ner och sätta fast i boken. Sen är det bara att placera boken på något bra ställe, på bussen, i en telefonkiosk eller kanske på ett café. Huvudsaken är att den inte blir för svår att hitta. Upphittaren gå förhoppningsvis in på hemsidan, skriver in BCID-numret och berättar att boken har blivit hittad. När en ny journalanteckning sparas får bokens tidigare läsare ett meddelande om det och kan på så sätt följa bokens resa från läsare till läsare.

Gör hela världen till ett bibliotek
Många bibliotek tycker att bookcrossing är ett bra sätt att få folk att läsa böcker. En del bibliotek har t.o.m en egen Bookcrossing hylla, t. ex i Hörby och Säter. Jag kan tänka mig att det är ett bra sätt att få användning av gallrade böcker.

KorsbefruktningMånga kombinerar Bookmooch med Bookcrossing med det går också att kombinera Geocaching med Bookcrossing. Varför inte publicera din egen bok via Authorcrossing?

Read and Release at BookCrossing.com...


Läs mer!
Lär känna andra Bookcrossers genom Bookcrossing meetup
Järfälla Folkbibliotek skriver om Bookcrossing

2 kommentarer:

  1. Det där lät riktigt intressant. :)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag registrerade mig på Bookcrossing för något år sen, men sen har jag stupat på att jag är så urbota dålig på engelska, så nu sitter jag bara och rullar tummarna i väntan på en svensk sida... *L*
    Anmaja - finns här:
    http://blogg.omakastengods.se/

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin