tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!



new year 

Bild: Sally Mahoney 



Gott nytt år - vi ses 2014! 

måndag 30 december 2013

För ett nytt och bättre 2014

New Years Eve 2011 London

Bild: Sean MacEntee  Snart är det nyårsafton!

God fortsättning! Hoppas att julen och mellandagarna har varit bra. Lagom mycket mat (bästa sillen men restmiddagen på grönkpålspaj och till det sallad med mandariner och tranbär gick inte heller av för hackor. ) och mycket umgänge med familj och vänner. På juldagen passade vi på att åka skridskor och på annandagen var det dags för min julklapp till barnen, ett besök på the Reef, badhotellet i Fredrikshamn. Med båtresan fram och tillbaka blev det en lång dag men barnen var nöjda (och trötta).
Men som alltid finns det utrymme för förbättring. Även om jag verkligen gillar sill behöver vi inte 7 sorter på julbordet. Och som vanligt blev det för mycket julklappar till barnen. Storebror bröt ihop eftersom han inte fick FIFA14 och då spelade det ingen roll att han faktiskt fick både gitarrfodralet och kläderna han önskade sig OCH ett fotbollsalbum med både Zlatan och Messi bland korten men Lillasyster var däremot nöjd med sina (trumstockar, scarf, böcker och Lego bland annat. Själv fick jag bland annat två sorters te, en tesil och en teburk. Tomten visste att jag gillar te :-)

Hur var 2013 i allmänhet? Är du nöjd med ditt år? Vad skulle du vilja förändra inför kommande år?
Några av mina höjdpunkter var flytten till min nya lägenhet, YNAB (som verkligen gjort skillnad i min ekonomi) och att jag fick åka till Åland och prata om shopping som tidstjuv. Sommarsemestern blev också mycket lyckad, både Danmark/Skåneresan med barnen och årets cykling. Jag gillar fortfarande min crock-pot som jag fick i uppdrag att testa och särskilt nöjd blev jag med apelsinmarmeladen som jag gjorde flera burkar av och gav bort i julklapp. Annars såg jag en hel del film och en dokumentär som gjorde stort intryck var den här. Vårens vita period var också lärorik.

De kommande dagarna kommer jag att göra en personlig utvärdering av det gångna året och fundera lite på hur jag vill att mitt kommande år ska bli. Om jag behöver lite hjälp på traven att formulera mig kan jag inspireras av Chris Guillebeau som varje år gör en annual review. Tanken med hans tillbakablick är dels att utvärdering är de till att utvärdera det gångna året men också för att kunna planera det kommande året.

Om man är mer målinriktad kan "goal settings for the new year"  från Simple mom var bra att utgå från. Hon har även 20 mer reflekterande frågor som hon skriver om här.
Förhoppningsvis kommer jag att kunna dela med mig av några av mina insikter här på bloggen.

måndag 23 december 2013

Ätbara julklappar i sista minuten



Bild:  Slånbär,  AnnaKika

Har du fortfarande inte fixat alla julklappar? Satsa på ätbart och drickbart! Har du tid och energi kan jag tipsa om apelsinmarmeladen jag gjorde för ett tag sedan, recept hittar du här. I helgen gjorde jag även hallonchokladmarmelad och förberedde slånbärssnaps.  Hallonchokladmarmeladen var enkel att göra och smakade riktigt gott. Receptet hittade jag på nätet. Det finns lite olika varianter men mitt recept kommer från Allt om mat. Jag halverade det och fick 2,5 burkar. 2 ger jag bort och den halva behåller jag själv!

Ingredienser
1 st citron
900 g hallon
5 dl strösocker
200 g choklad, (70 %)

Tillagning
1. Pressa citronen.
Rensa 
hallonen.
2. Blanda citronsaft, hallon och socker i en kastrull, koka 10 min (obs – det ska inte stormkoka, 
då kan marmeladen brännas).
Rör flera gånger och skumma.
3. Bryt chokladen i mindre bitar
4. Ta kastrullen från plattan 
och rör ner chokladen, som 
ska smälta och blanda sig med hallonen.
5. Häll upp på varma burkar och sätt genast på lock. Låt svalna och ställ kallt

Burkarna steriliserade jag i ugnen (100 grader i ca 15 min)

Slånbärssnaps
Slånbärssnaps gör man enkelt med 1 dl slånbär (de ska ha varit frusna) och någon neutral sprit. ca 70 cl. Jag köpte en flaska renat på Systembolaget.  Om man som jag är ute i sista minuten häller man i bären och sprit i valfri fin flaska och skickar med en beskrivning. Är man tidigare ute så gör man enligt följande:

  1. Låt slånbärsessensen stå och dra en vecka men gärna längre. Vänd då och då på flaskan
  2. Sila bort slånbären och häll tillbaka spriten i flaskan..
  3. Smaka av med socker, ca  1 tsk socker till en flaska på 70 cl. 


söndag 22 december 2013

När fjärde ljuset brinner



Geeky advent av Alex Weber

Fjärde advent och undantaget julkorten så känns det som om läget inför jul är under kontroll. Jag har skickat hela fyra julkort i år med hjälp av postens "Riktiga vykort" som gör om digitala bilder till riktiga bilder. Det är kul att kunna skicka en bild som passar mottagaren. Mormor får t. ex en bild på henne och barnbarnen från den gemensamma semestern i somras. Men jag har helt enkelt inte tagit så mycket bilder som jag brukar, kanske kan jag ta någon bild på barnen i jul och skicka nyårskort istället....
Sen kanske jag gör en sillinläggning eller två till eftersom jag köpte två förpackningar 5-minuterssill för mycket men jag gillar sill så det ska nog inte blir så mycket rester över.
I helgen bakade jag eget vörtbröd för första gången också. Limporna blev lite platta men det smakade gott! Dessutom tog jag i extra mycket russin för det gillar jag.
Idag när solen sken blev det en lång promenad för att tanka lite D-vitamin och göra av med lite energi inför de kommande dagarnas frosseri i mat och dryck...


Veckans utlottning


Vinnare av julig choklad blev Linda med bloggen ReThink Design, grattis! Hennes recept på farmors julgodis låter väldigt gott!

Det här receptet kommer från min farmor Brita och kallas helt enkelt för farmors julgodis.
5 dl socker
2 dl grädde
50 g smör
2 msk kakao
Kokas i 10 minuter under omrörning. Vispa till det blir lite kallare, tillsätt 2 dl havregryn. Häll upp i smörad form. Skär inom en timme, låt stelna i rumstemperatur. Mums!


fredag 20 december 2013

Den svåra konsten att begränsa sig

 Det är ingen lätt sak att sätta gränser för sig själv, särskilt så här i jultider men så här helgen innan ju borde det vara dags att trappa ner inför jul inte varva upp och stressa över sista minuten klappar..
Fundera på om det inte räcker med julklappar, fastna inte inte några av alla julklappsfällor. Kommer ni att äta upp all julmat eller hamnar den i komposten efter att ha åkt in och ut ur kylskåpet ett antal gånger? Behöver ni verkligen fler sorters julgodis? Eller som här, den 10 år gamla älsklingsljusslingan gick sönder men behöver vi vekligen ersätta den?
Det är svårt att sätta gränser men det känns bättre efteråt, inte minst i januari då både ekonomiska och bokstavliga svångremmar ska dras åt.

Nu tar jag helg, gör mig lite julte och lyssnar på jullåtar med Johnny Cash!

måndag 16 december 2013

Ätbara julklappar, apelsinmarmelad i crock-pot

apelsinmarmelad

När jag gjorde äpplemos i oktober och kollade efter recept på webben hittade jag ett spännande recept på apelsinmarmelad i crock- pot. Nu är apelsinerna dessutom i säsong så jag passade på att koka marmelad som jag ska ge bort i julklapp.

Här kommer mitt recept

6 apelsiner
2 citroner
ca  800 g syltsocker (man kan använda vanlig socker också)
vatten

  1. Tvätta frukten och skär den i bitar (skal och allt). Jag gjorde tunna skivor med hjälp av min mandolin och skar sedan varje skiva i 4 delar. Glöm inte att pilla bort kärnorna! Ändarna strimlade jag med hjälp av en vass kniv.
  2. Häll i alla ingredienser i din crock-pot och låt koka ca 2 h på high. Enligt vissa recept ska man inte tillsätta sockret förrän i steg 2 men jag hade i allt från början.
  3. Koka därefter ytterligare 6 h på low. Apelsinmassan ska bli lite genomskinlig.
  4. Koka 2h på high UTAN lock.
  5. Gör marmeladprov. Lägg lite lite marmelad på ett fat som stått i kylen. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om du är nöjd med konsistensen så häll upp på varma och väl rengjorda. Om den är för lös kan du prova att kokan någon timme till (på high utan lock).

Det går naturligtvis lika bra att koka marmelad i en vanlig gryta, se bara till att det inte bränns vid i botten. I en vanlig gryta går det snabbare, jag skulle uppskatta att det tar ca 45min -1 h

Min marmelad blev lite lös, mer åt Gunillas apelsinmarmelad hållet än som den där släta geleaktiga engelska varianten man kan köpa. Däremot smakade den så där härligt bittert som engelsk apelsinmarmelad gör. Den blev fantastiskt god och jag kommer nog att behålla en burk eller två själv! Dessutom luktade det gott i hela trappuppgången.

söndag 15 december 2013

När tredje ljuset brinner...

Kakor

 vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr


Här hos oss var det snarare barnen som bakade kakor idag. Inte syr vi några julklappar och inte har vi haft ett fasligt styr heller. Egentligen skulle vi varit på scoutläger i helgen men Storebror skadade foten så istället har vi bakat pepparkakor och tittat på julfilmer. Jag har ägnat en hel del tid åt att plugga eftersom jag har två uppgifter som ska vara inlämnade kommande vecka men för tillfället känns det som om jag har läget under kontroll.

Förra veckans utlottning + extrautlottningen
Till sist fick jag två personer som nappade på mina rymdböcker! Grattis Monica Zetterlund och Hemmamman.   I onsdags lottade jag ut mitt exemplar av Simplify your christmas.


Vinnare i den utlottningen blev  nr 7, dvs Titti. Hennes tips var att satsa på färdigt glöggte! Andra som hade goda tips var Monica Z med egenhändigt kryddat glöggte, Esbe som tipsade om varmt vatten med mynta och honung,  Ekomamma i stan (varm saft), Susanne Löfgren (en spännande blåbärsglögg). Många tipsade även om olika varianter på varm choklad som är en riktig vinterklassiker.  Gå gärna in och läs kommentarerna här!


Ny utlottning
Denna veckan har jag inspirerats av min dotter som framför allt önskar sig choklad i julklapp och födelsedagspresent så idag lottar jag ut choklad från Divine. Jag har läst om den juliga smaken "mörk choklad med ingefära/apelsin" så den tänkte jag lotta ut! Det enda du behöver göra för att delta är att tipsa om något gott julgodis recept, kanske en ny spännande variant på en gammal klassiker som knäck eller ischoklad? Lämna en kommentar senast fredag och glöm inte att lämna din e-postadress om du inte är inloggad på Blogger eller Wordpress eller liknande.

torsdag 12 december 2013

Vår julskinka har rymt

Julbord

Julbord ett annat år

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna,
det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus för jordens barn.

Ett av de första uppdragen i årets "uppdragskalender" var att bidra med 3 låtar till en gemensam julspellista. Som en följd av detta har låtar som "Tänd ett ljus", "Vår julskinka har rymt" och inte minst "Last christmas med Crazy frog" gått varma de senaste veckorna.. Nu längtar jag faktiskt ganska mycket efter att få höra lite mer lågmäld julmusik, gärna sådan som inte spelats sönder i varuhusens högtalare. En favorit är Tracy Thorns skiva som kom förra året " Tinsel and Lights". 
Idag har jag även ätit årets första julbord, tillsammans med barnen på deras skola. Jag brukar gilla sillen bäst men skippade bacon- och pepparrotssillen.

Vilken är din favoritjullåt?

onsdag 11 december 2013

Bokonsdag: Simplify your christmas





Jag har tidigare recenserat Living the simple life och Simplify your life av Elaine St James. Det här är ingen ny bok, den är från 1999 och jag har själv haft den sedan 2008 eller nåt.
Boken handlar kort och gott om hur man skalar ner sitt julfirande både vad det gäller förväntningar, konsumtion och ekonomi. Det är 100 tips på allt från alternativa julfiranden till hur man hanterar jobbiga släktingar eller förklarar för barnen att det blir färre presenter i år. Tyvärr känns det som om många av tipsen inte direkt innebär en förenkling av julfirandet, jag tänker främst på förslaget om att starta en ideell organisation bland grannarna  - eller ersätta julkort med handskrivna brev.

En intressant aspekt som tas upp på lite olika ställen i boken är de slitningar som kan uppstå när man i en familj har olika uppfattningar om hur ett julfirande ska se ut. Man har kanske med sig från barndomen en uppfattning om eller hur vissa saker ska göras och om man då är gift med eller ska fira jul med släktingar som firar på ett helt annat sätt kan det uppstå irritationer som egentligen inte är rationella utan som bottnar i känslomässiga saker. Eller så upptäcker man att det egentligen inte är någon som vill ha den där speciella rätten på julbordet som man med stor möda har lagat varje år. 


Många av tipsen är i grund och botten bra men det jag saknar är framför allt ett "lagom" julfirande. Antingen är det over the top (vilket enligt författaren är förkastligt) eller så ska man skippa det helt . Antingen så ska hela huset och trädgården pyntas fullt ut och julservisen fram eller så skippar man granen helt. Varför finns det inget mellanting? Det kanske också är mitt svenska arv som gör sig påmint - att jag inte riktigt kan förlika mig med de amerikanska excesserna. De svenska traditionerna känns också mer lagom fördelade över december - det är inte ett enda stort race mot juldagen. Istället har vi både advent och lucia att se fram emot.

Ett konkret råd jag gillar är att räkna samman hur mycket man egentligen lägger på julfirandet. Det blir ofta mer än vad man tror. Jag har valt att tagga mina julrelateradeutlägg i YNAB på så sätt kan jag lätt budgetera för nästa års utgifter genom att titta på hur mycket jag spenderade i år. Även om vi dra lott när det gäller julklappar till de vuxna och äter mycket vegetariskt så blir det ändå en hel del utgifter om man tittar på de extra bakgrejerna man köper, jul på Liseberg osv. 

Extrautlottning!
Eftersom ingen hitills varit intresserad av mina rymdböcker ( de kommer att slås in och skänkas till Göteborgs räddningsmissions julklapssinsamling om ingen vill ha dem) lottar jag ut den här boken som bonus. Även om den inte är en av mina favoritböcker så innehåller den många bra tips och idéer för ett enklare julfirande. För att delta i utlottningen vill jag att du lämnar en kommentar med ett bra recept på varm dryck om man inte gillar den traditionella (i mitt tycke sötsliskiga) glöggen. 

Jag vill också tipsa om att min julkrönika i Camino nu går att läsa på webben!

tisdag 10 december 2013

Det gäller att sprida ut njutningarna!

christmas 2007

Bild: paparutzi


En väl utspridd missuppfattning att julen bara är EN dag, julen varken börjar eller slutar den 24:e, det är ju minst en månads njutning

Jag håller med Hannele och sprider ut julnjutningarna. I söndags upplevde vi en blöt men ändå mysig jul på Liseberg. Jag gillade is-showen bäst medan Lillasyster var mest nöjd med att hon fick sällskap i tekopparna av en Lisebergskanin. Storebror var mest intresserad av att åka radiobilarna. Efter att ha åkt ett 15-tal gånger var vantarna alldeles svarta.
Idag har vi varit på julfest i Lillasysters klass. Det bjöds på luciatåg och skönsång. Hitills har vi bakat lussekatter och danska pepparkakor (jättegoda! - recept hittar du här). Planen är att vi ska hinna med att göra lite julgodis i veckan också. I  helgen blir det scoutläger tillsammans med barnen men när jag kommer hem därifrån ska jag lyxa med lite blåbärsglögg! Det kan nog behövas för att få upp värmen om det blir lika kallt som förra året!

måndag 9 december 2013

Matmåndag: Löksoppa i crock pot

Löksoppa  
Jag är en dålig (eller hungrig) matbloggare. jag glömde att ta en "före bild"...

Fransk löksoppa är en av mina absoluta favoriträtter. En rätt som dessutom är både god och billig. I helgen passade vi på att låta min crock-pot fixa middag till oss medan vi var ute och handlade julklappar. Jag utgick från receptet i det medföljande recepthäftet men skippade vitlöken. Jag hade heller inget vitt vin hemma men det gick lika bra med Martini (extra dry).
Det luktade fantastiskt gott när vi kom hem! Det är vid sådana här tillfällen jag verkligen uppskattar min crock-pot.

Fransk löksoppa, ca 4 portioner.

6 stora gula lökar
2 dl vitt vin (eller Martini) 6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong

timjan
lite socker 
1 msk smör (eller olja)

1 baguette(eller annat bröd, det får gärna vara lite torrt)
100 g ost, riven (men att hyvla skivor direkt över bröden går också bra)

Gör så här:

1. Skala och dela löken i halvor. Skiva lökhalvorna ganska tunt. Jag använde min mandolin.

2. Smält smöret i en stekpanna eller stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Det gör inget om den får lite färg. Strö lite socker över löken.

3. Häll löken i din Crock Potgryta och häll i övriga ingredienser (vatten, grönsaksbuljong, timjan, vin). Rör om så allt blandar sig.

4. Välj tid och tempeatur. Jag valde 5.30h på low. Det går också att ta kortare tid (2h?) på high.

5. När soppan är klar sätter du på ugnen på grill, ca 250°C. Smaka av soppan och häll över den i en annan gryta eller portionsskålar.

7. Skiva brödet och lägg brödskivorna ovanpå soppan. De ska täcka ytan så mycket som möjligt. Strö på/hyvla över osten och ställ grytan/skålarna i övre delen av ugnen. Gratinera tills osten har smält och är lagom brun. Det går ganska fort så håll ett öga på ugnen.

Server med bröd och gärna ett gott vitt vin till de vuxna.

söndag 8 december 2013

Andra advent

Dagen har tillbringats på ett blött och kallt men ändå förtrollande Jul på Liseberg. Det blev en fin avslutning på en vecka som annars präglats av studiestress och sjukdom. Men vi har även hunnit med saker från uppdragskalendern som att baka lusskatter och dekorera pepparkakshus. I fredags tittade vi på A nightmare before christmas (dagens uppdrag var att göra pizza och titta på en julfilm) och i lördags introducerade jag julkalendern med Alberts och Herbert för barnen. Den gick dock inte alls hem hos barnen. Men själv blev jag mycket nostalgisk och mindes även min besvikelse när jag övertalade mina föräldrar att ta med mig till Skolgatan i Haga, det såg inte alls ut som på TV.


Vinnaren!

Jag fick många bra tips och kommentarer på utlottningen den första advent. Vinnaren av boken "Ett rikt liv" blev Laurannah (som också bloggar). Maila din adress så kommer boken på posten!
Här är hennes kommentar:

Mitt bästa tips för att undvika julstressen är att släppa sina höga förväntningar och ta stunden som den kommer. Om någonting går fel kan man tänka "vad är det meningen att jag ska lära mig av det här? – är det meningen att jag ska lära mig hantera den här situationen?" eller liknande tankar. Dessutom hjälper det att ha en bra attityd och vara snäll både mot sig själv och andra. Om man vet att någonting kanske blir problematiskt, till exempel om man är vegan och vet att det kommer att vara svårt för någon att acceptera att man inte äter julskinka kan det kanske vara en bra idé att diskutera saken på förhand och komma överens om vem som gör vilka maträtter så att ingen behöver känna att den är tvungen att laga femtio maträtter som ändå inte duger.

Just att vara snäll mot andra men även mot sig själv är nog så viktigt att tänka på i juletider när man försöker bocka av ärenden och annat på evighetslånga "att göra" listor.


Ny utlottning!



Denna spännande fotobok börjar med Sputnik och rymdhunden Lajka och fortsätter med kampen om månen, de första rymdstationerna till de återanvändbara rymdfärjorna. Boken avslutas med ett kapitel om människans strävan mot Mars. En stor del av boken utgörs av bilderna från Christer Fuglesangs egen rymdexpedition. I boken finns även en specialproducerad DVD där Christer Fuglesang kommenterar de rörliga bilder som han och hans besättningskollegor tagit under sina 13 dagar i rymden.

Den här gången lottar jag ut två exemplar av Christer Fuglesangs "Människan i rymden".  Bägge exemplaren är olästa/inplastade och passar bra som julklappar till rymdintresserade i alla åldrar. För de allra yngsta passar dock någon av hans barnböcker bättre. I vår familj är det framför allt storebror som har varit rymdintresserad. Han har ett eget ex av boken som han gärna bläddrar i och när vi semestrade i Kiruna 2011 passade vi givetvis på att besöka Esrange. Väldigt intressant även om de utländska turisterna verkade mest exalterade över renen som ställde sig mitt i vägen när vi var på väg dit i vår minibuss.
För att delta i utlottningen behöver du lämna en kommentar med tips på en bra utomhusaktivitet som passar bra även när de tinte finns någon snö! Glöm inte att lämna din e-postadress om du int ehar en blogg. De två vinnarna dras söndag kväll (om jag överlever vinterhajken).

onsdag 4 december 2013

Bokonsdag: Unplug the christmas machine





Idag handlar det om julen. Om att välja till och välja bort. Unplug the christmas machine är en handledning i hur man får en glädjefylld och avstressad juletid. 
Boken är skriven av Jo Robinson och Jean Coppock Staeheli. De har hållit många workshops där deltagarna fått hjälp med att komma fram till vad som saknats i deras julfirande, vilka förväntningar de har och vilka förändringar som kanske behöver göras för att de ska kunna återupptäcka julglädjen.

Gemensamt för de allra flesta som intervjuas i boken verkar vara att man är kritisk mot hur kommersialiserad julen har blivit och att man (eller snarare kvinnor..) känner sig stressade över allt som ska hinnas med. För många är vardagen tillräckligt fylld med stress och aktiviteter. Under decembers fyra veckor ska man dessutom klämma in ytterligare ärenden (köpa julklappar, städa och gör a extra fint hemma, köpa nya ljus till luciakronan, prova tomtekäder och lucialinnen osv) och och aktiviteter i form av luciafiranden, julmarknader och glöggfester. Lägg till alldeles en månad med mer mat, sötsaker och alkohol än vanligt - inte konstigt att vi känner oss stressade och trötta när julaftonen väl kommer
.
I bokens nio kapitel diskuteras olika aspekter av julen, allt från hur barnen upplever julen till hur man ska tillgodoser allas förväntningar på familjesammankomster och de 10 outtalade hemliga reglerna kring julklappar. Varje kapitel avslutad med övningar och diskussionsfrågor.

Längst bak i boken finns dessutom ett appendix med tips från A-Ö, med allt från recept till julklappstips. Ett av de bästa tipsen är att ge bort några timmars barnpassning INNAN jul till sin vänner. Ett förslag i boken är att hålla ett lite pysselkalas någon helg innan jul där vännerna kan lämna sina barn några timmar så att de vuxna kan hinna handla klart alla julklappar eller kanske bara få lite lugn och ro mitt i julstressen.

Men barnen då?
Många pratar om att till exempel dra ner på julklappar men att de samtidigt inte vill göra barnen besvikna. I boken fjärde kapitel diskuteras detta och författarna tar upp de fyra saker som de allra flesta barn önskar sig kring jul:

  • A relaxed and loving time with the family.
  • Realistic expectations about gifts.
  • An evenly paced holiday season.
  • Reliable family traditions.
Barnen må skriva långa önskelistor men allra mest vill de känna sig älskade. Författarna tipsar även om hur man kan få ner barnens förväntningar på en mer realistisk nivå. Men samtidigt måste man ju få drömma lite. Även många vuxna tycker ju om att skriva önskelistor. Och det här med julklappar är komplicerat på så många plan, man kanske kommer från familjer som har hanterat julklappar helt olika eller så vill man ge sina barn något man kanske inte själv fick som barn.


Sammanfattningsvis tycker jag att det är en väldigt bra bok, fullt med handfasta tips men samtidigt kan jag inte förstå att det ska vara så komplicerat att fira en enklare jul. Jag kan känna igen mig i en del, jag brukar få ett och annat bryt i december just för att jag själv har så höga förväntningar på hur saker och ting ska vara, vad julen ska innehålla. Men jag försöker att bli bättre på att ta det lugnt och på att sänka förväntningarna. Jag vill ju också kunna njuta av december och inte bara stressa runt.
Boken är dessutom skriven utifrån amerikanska förhållanden och där julen precis som allting annat ska vara en maxad upplevelse med massor av juklappar till både barn och vuxna, julmat i överflöd och ljus och pynt upp till taknocken.

Om författarna

Jo Robinson är journalist och författare. Hon har skrivit flera böcker om hälsa och näringslära.  Hennes senaste bok "Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health" handlar om hur vi bör äta.

Jean Coppock Staeheli har skrivit böcker om relationer och personlig utveckling.



Mer
Vill du ordna en studiecirkel? Här finns en handledning som utgår från boken

tisdag 3 december 2013

Årets adventskalender är en uppdragskalender

Jul i Göteborg
Jag ser mest fram emot årets julfilm på Götaplatsen!  Och att baka lussekatter.

 Redan i november bloggade Annika Hirvonen, ny talesperson för En köpfri dag om upplevelsekalendern.

Det fantastiska med denna idé är att det inte behöver kosta något och att det kan anpassas till barn av olika åldrar. Dessutom får barnen testa på olika strategier som enligt forskningen genererar lycka – såsom att göra någon annan glad och att vara snäll, att ge snarare än att få.

Sedan dess har det poppat upp Facebookgrupper och bloggar som tipsar om olika uppdrag och aktiviteter.
Även jag har valt att göra en typ av uppdragskalender där jag blandar aktiviteter  med uppdrag som "idag ska vi baka lussekatter" eller "idag blir det mys med en julfilm" till dagens uppdrag som var: "skriv tre saker som din bror/syster är bra på och lägg lappen under deras kudde". Jag hade dessutom skrivit att det var ett hemligt uppdrag och när det var läggdags avslöjade jag uppdragen för bägge. Jag blev riktigt rörd av deras små brev till varandra.
Framöver väntar även en "lucka" med besök på Liseberg och en "lucka" där vi ska köpa en julklapp och donera till Göteborgs räddningsmissions julklappsinsamling. Min egen kalender har jag köpt på indiska någon gång på rean efter jul. Den har små fickor som man kan lägga lappar eller saker i. Man kan också få tips på hur man gör en egen kalender av allt från toalettpappersrullar till, det är bara att göra en bildsökning på adventskalender eller paketkalender.

Mer
 Jag har tidigare tipsat om lite nyttigare/mer användningsbara prylar som man kan lägga i en presentkalender
Paketkalendertips i sista minuten

Jag har inte gjort färdiga alla luckor än, har du något bra tips på ett juligt/roligt uppdrag som passar en 9-åring och 10-åring?

måndag 2 december 2013

Matmåndag: En inblick i livsmedelsindustrin



SAMSARA food sequence from Baraka & Samsara on Vimeo.


Den här 6 minuter långar filmen ger en intressant inblick i den industrialiserade livsmedelsindustrin. Det är så här det ser ut hos många storskaliga livsmedelsproducenter, något som är lätt att glömma bort när vi ser reklamfilmer med ystra kalvar eller färdiglagade rätter. Filmen lägger inga värderingar i det utan vill mer visa hur det ser ut. Filmen är ett avsnitt ur dokumentärfilmen Samsara som handlar om världen och livet i stort.


SAMSARA is a Sanskrit word that means “the ever turning wheel of life” and is the point of departure for the filmmakers as they search for the elusive current of interconnection that runs through our lives.  Filmed over a period of almost five years and in twenty-five countries, SAMSARA transports us to sacred grounds, disaster zones, industrial sites, and natural wonders.  By dispensing with dialogue and descriptive text, SAMSARA subverts our expectations of a traditional documentary, instead encouraging our own inner interpretations inspired by images and music that infuses the ancient with the modern.

söndag 1 december 2013

Välkommen första advent

Efter att ha struntat i Black Friday, stannat hemma på Köpfria dagen och överlevt sockerkoman efter dotterns pysselkalas där vi dekorerade muffins med smörkräm och drivor av strössel, känns det skönt att få hälsa advent välkommen med tända ljus och en kopp te. Adventsstjärnan lyser i fönstret och vi har en adventskalender i tyg framme. I övrigt lyser julpyntet med sin frånvaro eftersom vi brukar vänta tills Lillasysters födelsedag innan vi julpyntar. De julsaker som fick följa med i flytten tas fram först veckan i jul.

För någon vecka sedan utlovade jag en sorts adventskalender och idag är det dags för första luckan. Idag lottar jag ut mitt exemplar av boken "Ett rikt liv", skriven av Lars Andrén och Erika Brokvist



Hur lever man ett rikt liv? Det handlar ju inte bara om ekonomi. Vi vill ju ha ett liv som ger mersmak. Med njutning, glädje och innerlighet.
Ett rikt liv är en bok som fokuserar på njutning som går utanför oss själva. En njutning av att inte bara ha det bra själva utan även att vara rädda om vår fantastiska värld, dess klimat och vår miljö.
Boken  består av ett antal fristående, fyndiga och ibland humoristiska texter om hur vi kan leva njutfyllt och i harmoni med naturen. Den ska inte sträckläsas utan man ska läsa lite då och då och fundera på vad som är ett rikt liv för en själv. För att delta i utlottningen vill jag ha en kommentar med ditt bästa tips för att undvika julstressen! Kanske ett tips om man bäst njuter av december utan att dras med i julklappshysterin eller din bästa jullåt? Deadline är midnatt på fredag den 6/12 och vinnaren presenteras på bloggen lördag den 7/12.

Lycka till! Jag ser fram emot bra tips!

fredag 29 november 2013

Black Friday

consume




Bild: jabzug


Idag är det Black Friday i USA och därmed inleds köphetsen inför jul.Jag hoppas verkligen inte att någon kommer att skadas eller rent av förolyckas i jakten på billigare TV-apparater eller spelkonsoller...

torsdag 28 november 2013

En kväll på Kakbanken

Kakbank  

En av Peters alla isbjörnar med kvällens donationer

Ikväll hälsade jag på hos Kakbanken. Det är inte vilken bank som helst, Kakbanken (som jag skrivit om tidigare) är helt enkelt ett gäng nya och gamla bekanta som regelbundet träffas hemma hos Peter som drog igång Kakbank. Tillsammans äter man kakor (eller vad nu folk tar med) och investerar i mikrokrediter i utvecklingsländer via Kiva. Jag hade som vanligt fantastiskt trevligtoch det blev dessutom premiär för både lussekatter, glögg och lagrad julmust. Kvällens mikrolån gick till Nicaragua, El Salvador, Bolivia och Vietnam.


Det finns en rad Kakbanker runt om i landet och hittar man inte någon just där man bor kan man alltid baka sig en egen. Det är roligt att leta upp presumtiva låntagare utifrån gruppens intressen. Vill man stödja en cykelreparatör eller någon som odlar ekologiskt?  Eller kanske leta efter intressanta projekt utifrån ett land man är intresserad av.

tisdag 26 november 2013

Gästinlägg: Att tänka till kostar inte så mycket…men hjälper miljön!

Cykel

Ta cykeln eller ta bussen när det går


Idag kommer det ett nytt gästinlägg från Oskar. Läs gärna hans tidigare gästinlägg om ekonomi, miljö och konsumtion!

Ibland sätts ett likhetstecken mellan miljövänlighet och dyra varor. Det kan vara en ”miljöbil” som kostar dubbelt så mycket som en vanlig bil (t.ex. plug-in hybrider) men också ekomat i affären som nästan alltid kostar ganska mycket mer än den ”’vanliga maten”. Det kan vara avancerade energisystem för att värma upp hemmet som kräver stora investeringar eller liknande men jag tror att det bästa vi kan göra för miljön är att tänka till, och det kan alla göra.

Bor själv på landsbygden, visserligen inte riktig obygd utan i en mindre ort med ett par tusen innevånare och med en mellanstor stad på bekvämt pendlingsavstånd (15 min, 1,5 mil) med bil eller buss. Många av våra grannar skulle säkert sätta i halsen om de fick höra talas om att bensinpriset skulle höjas ”det är ju omöjligt för oss som bor på landet” skulle det heta ”vi behöver ju bilen”. Den senare delen håller jag med om (åtminstone så länge inte kollektivtrafiken är bättre) dock inte den första.
Nu ska jag komma till poängen, det behöver varken vara omständligt eller kostsamt att leva ett miljövänligare liv, det behövs bara lite planering.  Några exempel, där vi bor är det möjligt att köpa kött från lokala bönder detta är ekologiskt nöt och lammkött (gris också på gång). Detta kostar ca 85-100 kr/kg beroende på typ av kött om man köper helt eller halvt djur. Detta är inte dyrt för den kvalitet av kött det är (grymt fint kött och jag kan när jag vill gå och kolla hur djuren har det!) men det kräver lite planering. På hösten köper vi allt kött för ett helt år.

Grönsaker har vi inte möjlighet att lagra på detta sätt men genom att köpa lite större mängder av det som är i säsong så äter vi mycket bättre och billigare än de flesta. Frysta och konserverade grönsaker/frukter har ofta dåligt rykte men många gånger är tomater på burk eller fryst broccoli bättre än de färska alternativen när det inte är säsong. Det går dessutom att göra egen sylt eller saft eller varför inte frysa in? Det går t ex alldeles utmärkt att skära upp äpplen, frysa in och ta fram och göra en paj på egna äpplen mitt i vintern. 

Till bilkörningen, många som bor på mindre orter använder bilen för att ta sig till och från Jobbet, det är inte alltid möjligt att undvika då det är dåligt med kollektivtrafik. Man kan dock minska sitt bilåkande betydligt om man tänker till.

  1. Ta cykeln eller ta bussen när det går. 
  2. Åk inte in till ”stan” eller köpcentret på helgen för att handla utan sköt det när du redan är där i veckan.
  3. Ordna dina aktiviteter så att du spenderar så lite tid och pengar så möjligt med transporter, transporter under en mil kan med fördel göras endast med muskelkraft (cykel eller till fots) det tar lite mer tid men då är ju träningen avklarad också.

Istället för att byta energi system i huset kan man sänka temperaturen några grader på vintern och sedan ta på sig en tröja ett par sockor och ha ett riktigt täcke att sova under på natten. Det är inte naturligt att gå omkring i T-shirt på vintern utan det är naturligt att klä sig ordentligt. Det blir dessutom lättare att ta sig ut då det inte blir en sån hemsk kontrast mellan stugvärmen och kylan där ute.

Åk inte och ”shoppa” utan åk endast till en handelsplats eller gå in på nätbutiker med en väldigt specifik uppgift och köp det du behöver och ta dig sedan snabbt där ifrån. Shopping kostar på miljön, tar dina pengar och din tid.

Sist men inte minst är det dock viktigt att tänka på vad pengarna ska användas till. Om du shoppar mindre, har lite svalare hemma och tänker till med maten och bil resandet för att sedan flyga tur och retur till Asien så har detta inte hjälpt vare sig plånboken eller miljön.

En bättre möjlighet är ju att faktiskt använda de pengar som du sparar till att göra allt det där som från början kan tyckas kosta för mycket. Byta till en mer miljövänlig bil (ännu bättre köpa en cykel), investera i solceller och gå över till att bara köpa lokala och/eller ekologiska matvaror. Eller kanske jobba betydligt mindre och odla/plocka/förädla mer av din egen mat. Vissa av dessa saker sparar i sin tur ytterligare pengar som kan användas för att ytterligare miljöanpassa sitt liv.

Hur tänker ni kring detta, är det ett rimligt resonemang eller har jag tänkt helt fel? 

fredag 22 november 2013

Fredag!

Without you I'm nothing

Bild: Tomi Knuutila 

Välkommen säger jag till alla nya läsare som hittat hit efter DN-artikeln! Snart åker jag till Helsingfors och därefter till Stockholm för lite jobb. I väskan ligger alla avsnitt av Top of the lake, jag hann aldrig se serien när den gick på TV men nu har jag lånat den på biblioteket! Jag har även tagit med mig boken Lingon och läppstift så att jag kan läsa på lite inför min intervju med Noora Shingler.  December närmar sig med stormsteg och jag håller på att förbereda en slags adventskalender med lite utlottningar och annat. Första inlägget kommer på söndag den 1:a december. så håll utkik efter det! Nästa vecka kommer det även ett gästinlägg från Oskar.

Trevlig helg!

torsdag 21 november 2013

Är en tidsbudget en lösning?

2011-09-17 12.28.15

Favoritkafé i Helsingfors!

Jag gör en tidsbudget med vänner, studier och aktivism. Jag tror att det är bra att tänka igenom vad en vill och sen sträva efter det. Det är viktigt att leva sitt liv som en vill och inte som andra har styrt. 

Jag läste en intressant artikel i fria tidningen. Där intervjuades några aktivister om hur de undviker att bränna ut sig. För det är lätt att bränna ut sig även om  - eller särskilt då man jobbar eller engagerar sig i något som man tycker är superkul.
Själv har jag redan börjat fundera över våren - vad jag måste ge avkall på för att fördela min tid och energi på ett vettigt sätt. Det är så mycket som lockar - roliga kurser, föreläsningar, föreningsengagemang - som ska kombineras med heltidsjobb och familjeliv. Som alltid har jag svårt att begränsa mig! Och det finns filmer jag vill se och en ständigt växande lista på böcker som jag vill läsa.

Ställtid är en annan sak som är viktig att tänka på - att planera in luckor för att ställa om från en aktivitet till en annan. Jag använder min busspendling som ställtid mellan jobbet och hemmet. På bussen läser jag skönlitteratur eller lyssnar på musik. Men ofta sitter jag bara och tittar ut genom fönstret, ett bra sätt att rensa huvudet!

”Utbrändhet orsakas av att leva ett liv i konflikt med dina värderingar och behov.”
Den amerikanska produktivitetsaktivisten Hilary Rettig har skrivit en bok som heter Lifelong activist - How to change the world and not lose yourself. Hon hävdar att man bränner ut sig om man inte utgår från sina värderingar och behov. Jag tror inte att det är den enda förklaringen men det hindrar int eatt hon har skrivit en intressant bok riktad till människor som brinner för olika typer av frågor.Här kan man få tips om skapar tid för att vara aktiv, hur man behåller sin glöd och
Hon har gjort boken fritt tillgänglig här! Det finns även en bearbetad och tolkad svensk översättning här. Här är några tänkvärda tips!
  
Manage Your Mission: so you can determine your authentic path and not act out of guilt, shame or obligation
Manage Your Time: so you can create a schedule that allows you to live your mission, and to achieve the most within that mission
Manage Your Fears: so you can follow the schedule without succumbing to procrastination, perfectionism or blocks
Manage Your Relationship With Self: so you can be the strongest, most empowered, and most joyful person you can be. (And why that goal is fundamentally progressive.)
Manage Your Relationship With Others: so you can leverage your energy, time, skills and other resources with those of others.

Men det hjälper ju inte att läsa dessa kloka tankar om man inte omsätter dem i praktiken heller. Samtidigt vill jag inte vara utan den energi som ett stor engagemang ger. I helgen ska jag till exempel åka till Helsingfors där jag ska vara med och dra igång en internationell biblioteksorganisation. Det är ett engagemang som hamnar mellan jobb och fritid, det är frågor som rör min yrkesroll men jag har dessutom förmånen att få engagera mig tillsammans med mina vänner från cycling for libraries. Dessutom hoppas jag få intervjua en intressant författare och bloggare som engagerar sig i frågor om mat och kemikalier. Och så får jag åka tillbaka till Helsingfors som är en av mina favoritstäder!

Mer
Lärarnas riksförbund har gjort ett specialnummer om tidsbudget, matnyttig läsning även för andra yrkeskategorier

onsdag 20 november 2013

Bokonsdag: Stadsodlare





Bild: Votum förlag


I en Stockholmsförort gömmer sig en japansk trädgård, i en Göteborgspark står några bikupor och i Västerås odlar hyresgäster tomater utanför porten.


På bokmässan hittade jag boken "Stadsodlare", skriven av Karine Mannerfelt med foto av Ann Eriksson.
Antalet stadsodlare ökar runt om i Sverige. En del av dem drivs av ideologisk övertygelse, de vill bevisa att det går att närodla mat i städerna. Andra har framför allt lusten till odling som drivkraft.
I Göteborg finns exempelvis "Stadsnära odling" som är en del av Göteborgs fastighetskontor och jag har tidigare skrivit om Stadsjord och grisarna i Högsbo.
Den här boken tittar närmare på stadsodling i sex svenska städer, dels storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö men också mindre städer som Västerås, Uppsala och Karlstad.
I boken besöker man Tillsammansodlingen i Mölndal och några "Ekologisk stadsdel Majorna" projekt. I Västerås är det Farbror Grön alias Johannes som får besök och Gröningen i Malmöförorten Rosengård visar hur man kan förbättra boendemiljön och skapa ökad gemenskap genom odling. Påls japanska trädgård i Bagarmossen är ett intressant exempel på de brukaravtal som finns i Stockholm. Ett brukaravtal innebär att enskilda eller föreningar kan ta över skötseln av Stockholms kommuns mark.

Boken Stadsodlare innehåller både reportage och många vackra foton på människorna bakom odlingen, från trädgårdarna och omgivningarna. Dessutom bjuds det på användbara tips till den som vill odla vackert och nyttigt - och lära sig ta hand om sin skörd. Boken tar upp vilka tillstånd som kan behövas och andra saker som kan vara bra att tänka på.

Är du sugen på att själv börja stadsodla? Här är några av bokens tips!

  1. Börja i liten skala, exempelvis hemma i köksfönstret
  2. Odla tillsammans med andra
  3. Blanda ätbart och njutbart
  4. Glöm inte att jordförbättra
Själv odlar jag kryddor på fönsterbänken men i höstas satsade jag också på att ta hand om andras skörd i form av äpplen och annan frukt.


Om författaren & fotografen
Karine Mannerfelt är skribent och radioproducent. Hon har gjort en mängd kortare och längre radioprogram från Sverige, Balkan, Mellanöstern och den afrikanska kontinenten. 2000 fick hon Stora Journalistpriset. Hon har skrivit flera böcker, bl a en om odling: Kolonilotten – världens trädgård, som utkom 2009.
Ann Eriksson är dokumentärfotograf. Hon fick Gullersstipendiet 2002 och 2012 hedersomnämnande för årets vackraste Värmlandsbok. Hon har gett ut ett femtontal böcker och samarbetade senast med Karine Mannerfelt i boken Kolonilotten – världens trädgård. Sist i boken får man besöka fotografens egen trädgård på Södermalm i Stockholm, och ta del av de erfarenheter som drygt 10-års odlande har gett henne.


Boken är utgiven på Votums förlag

tisdag 19 november 2013

Statusjakt driver på lyxkonsumtionen

Luxury Shopping

Bild: Ktoine

Världsekonomin växer och medelklassens jakt på statusprodukter håller uppe konsumtionen.
För några veckor sedan skrev jag om lyxkonsumtion efter att ha sett von Svenssons kläder. I går läste jag en intressant artikel i Di som tittar på lyxkonsumtion ur ett annat perspektiv - hur kan man dra nytt av suget efter lyx utan att själv hänga med i statusjakten.

Efterfrågan på lyxartiklar växer snabbare än den underliggande ekonomin.
För att ta rygg på megatrender som globalisering och ökad rikedom bör alla [aktie]portföljer innehålla lyxrelaterade aktier.
Som alltid är det roligt att läsa kommentarerna också, allt från iakttagelser som bekräftar att den asiatiska medelklassen gärna konsumerar europeiska lyxmärken men också lite mer ifrågasättande kommentarer:
Hur ska man göra för att bli rik på trenden? En bra början är att inte följa trenden att köpa dyra märkesvaror utan att spara pengarna i stället.
Och jag tror faktiskt att jag satsar på det!Det är nog det bästa för min ekonomi och miljön!

måndag 18 november 2013

Matmåndag: Kål i annan form

Untitled

Kålsoppeexperimentet förra veckan blev ju mindre lyckat. Ester lämnade en kommentar där hon varnade mig för att fryst kålsoppa skulle bli mer eller mindre oätlig och hon hade rätt. Men Camilla tipsade om kålpudding  och det blev jag lite sugen på att prova. Jag hittade två olika vegetariska recept som jag utgick från. Min version blev så här


Vegetarisk kålpudding
600 gram qournfärs(går nog bra med den mindre påsen också)
1 lagom stor vitkålshuvud
1 dl risgryn

1,5 dl vatten
2 msk sirap (jag tog ljus eftersom det var vad jag hade hemma)
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl ströbröd
salt och peppar
smör till stekning


Koka risgrynen mjuka i vatten. Riv under tiden vitkålen grovt i food processor (man kan även hacka för hand, hyvla etc) Stek därefter kålen mjuk i smöret. Den ska få lite färg!
Salta,peppra kålen, ringla sedan sirapen över och rör runt. Häll i vattnet tillsammans med buljongtärningen. Lägg på lock ( har du inget lock till stekpannan så kan du flytta över kålen i en kastrul). Stek löken under tiden. Värm upp den frysta färsen i en stekpanna (eller en ugnsform) .  Blanda sedan färsen med risgrynen. Salta och peppra.
Sila av kålen men spara vätskan!  Lägg hälften av vitkålen i botten av en gratängform. Bred ut färsfyllningen över och toppa med resterande vitkål. Strö lite ströbröd över Grädda i 175-200 grader (beroende på ugn) i ca 40 min.
 
Gräddsås
25 g smör(mjölkfritt el vanligt)
3 msk vetemjöl
4 dl laktosfri mjölk  (alt vanlig mjölk alt 2 dl osötad sojamjölk)
ca 2 dl vätska från kålen
örtsalt
kinesisk soja
salt och vitpeppar

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ordentligt så att det inte blir några klumpar. Tillsätt kålvätskan och låt sedan såsen koka upp. Smaka av med örtsalt, peppar och soja.

Jag serverade kålpuddingen med gräddsås och lingonsylt och det var faktiskt helt ok! Däremot så blev den inte så fast utan mer smulig. För lite vätska kanske? Det blev en hel del över så nu kommer jag äta kålpudding minst en gång i veckan fram till jul..

onsdag 13 november 2013

Bokonsdag: Alltid nåbar - aldrig i fred






"Jag är född i början av 1940-talet. Min generation har varit med om en makalös resa. Från grammofoner och telefoner som skulle vevas upp till dagens genomdatoriserade samhälle. Men i och med att vi ständigt är nåbara är vi aldrig riktigt ifred. Vi tillbringar mycket tid framför skärmar av olika slag och har blivit alltmer oförmögna att verkligen umgås ansikte mot ansikte. " 

Dagens bokrecension handlar om boken Alltid nåbar - aldrig i fred, skriven av läkaren Nisse Simonson. Boken tar upp den tekniska utvecklingen och hur den har påverkat både samhäller och oss människor rent biologiskt och psykologiskt. Han diskuterar teknikstress och hur internet har påverkar vår hjärna men också om hur tekniktvecklingen har förändrat allt från synen på kunskap till hur vi kommunicerar med varandra och omvärlden.
Vi är skapta för åtta timmars hårt arbete, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn. 
Författaren är heller ingen teknikfientlig person, snarare en early adopter som tidigt skaffade sig en egen mac och som gärna läser på sin iPad. Det han förespråkar är dock att vi ska tänka efter lite, att vi ska hitta en balans mellan hur vi ska hålla oss friska mentalt och fysiskt samtidigt som vi bejakar den nya tekniken.

Jag känner igen mig i mycket men tycker ändå att vi har ett ganska hälsosamt förhållande till teknik i vår familj, det är inga mobiler på bordet eller 12h dataspelande i sträck. Däremot  märker jag att jag får ont i ryggen när jag tillbringar för mycket tid vi datorn, en hel arbetsdag + en kväll med plugg eller bloggande framför datorn (något som jag ändå räknar till nyttoaktiviteter)
Samtidigt har det skrivits löpmetrar den senaste tiden om föräldrar som inte kan släppa sina mobiler när de skolar in barn på dagis eller är på öppna förskolan så det är uppenbarligen ett problem. Liksom att personer erkänner att de är Facebookberoende och att de får abstinens om de inte kan statusuppdatera på någon timme eller två.


Något jag vänder mig emot är bland annat Simonsons kritik mot funktionshinder som ADHD och den medicinering som är vedertagen i dag. Simonson refererar bland annat till Larry Rosen som har skrivit boken iDisorders och som (enligt Simonson) menar att ADHD-sympton är resultatet av en hjärna som inte kan anpassa sig till dagens teknik och kommunikationsmönster. Det må vara att  människor med intensiv teknikanvändning kan utveckla ADHD-liknande symptom i form av rastlöshet och dålig impulskontroll med ADHD/ADD är inte en en diagnos som ställs lättvindigt  i vart fall i Sverige. Detsamma gäller den ofta omstridda medicineringen där många är av åsikten att det är enkelt att få amfetamin på recept då det i själva verket handlar om nogrant kontrollerad förskrivning av ett ett svagt amfetaminderivat som ges i låga doser till barn i kombination med andra insatser i form av olika typer av hjälpmedel.

Boken var lättläst vilket var väntat då han säger sig skriva för så att "två personer som brukar sitta på fiket  i Strömsund om sommaren ska kunna läsa och roas. De läser annars mest skotertidninga roch  Jakt och fiske". Jag saknade dock en samlad litteraturförteckning! Det vimlar av intressanta rapporter, studier och böcker i texten. Dessutom är boken rätt fragmentariskt, det är intressant det som skrivs men författaren hoppar från ämne till ämne, det är högt och lågt om vart annat (från snuttifieringen i media och telefonköer till hur patienters tilltro till doktor Google blir ett problem för dagens läkare). Eftersom det inte finns något register kan man heller inte gå tillbaka och slå upp det man vill läsa mer om. Jag tror att boken hade mått bra av lite bättre struktur.
 
Om författaren
Nisse Simonson har arbetat som läkare med inriktning på allmän kirurgi i 35 år.  Han har varit programledare på T. Han föreläser om hjärnan och hur den beter sig och fungerar och 2006 utsågs han till årets talare. Han skrivit ett flertal böcker om hur hjärnan fungerar, Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra, Livet är inte så tokigt om man beaktar alternativet och Glöm inte minnet – du minns mer än du tror.

tisdag 12 november 2013

Den mörka sidan av den globala klädindustrin


Se filmen här

Från företaget Tailor store kommer en intressant "reklamfilm"som tar upp "den mörka sidan" av klädindustrin.I filmen beskrivs de globala klädjättarnas jakt på stora vinster som det stora problemet. Det leder till usla arbetsförhållanden för textilarbetare i låglöneländer och att klädföretagen syr upp kläder på spekulation. Det i sin tur leder till att över fem miljoner ton textil slängs i Europa varje år vilket bara det innebär en enorm miljöpåverkan.

Tailor store menar att en lösning är att köpa deras måttbeställda kläder och accessoarer. Med sin film hoppas Tailor Store att problemen ska uppmärksammas och att konsumenterna ska börja shoppa mer medvetet vilket i sin tur ska påverka de globala jättarna.

- Har vi, ett litet modeföretag från Sverige, hittat en lönsam väg för både miljön, våra anställda och slutkonsumenten måste även mångmiljardföretagen inom textilindustrin kunna göra det. 

Tailor store har sedan starten satsat på en hållbar affärsplan som ska gynna både konsumenten, miljön och inte minst de anställda i deras skrädderi. Bland annat klimatkompenserar man genom att plantera regnskog och många av deras tyger är tillverkade av ekologisk bomull.
Sedan 2004 tillverkas alla sina plagg i deras egen fabrik på Sri Lanka och 2010 blev den certifierad enligt GOTS (Global Organic Textile Sandards).

När det gäller att konsumera medvetet är det så många saker man ska ta hänsyn till. Jag försöker att kombinera allt ifrån att shoppa mindre  till att välja ekobomull (men även andra mer hållbara material), stödja butiker och tillverkare som arbetar för hållbarhet och sköta mina kläder så att de håller länge. För ett tag sedan skrev jag om boken Overdressed och hur dagens lågprismode lämnar en ganska bitter eftersmak. Då tipsade jag även om hur man kan förändra sitt förhållande till kläder och mode:

  1. Köp inte så mycket nya kläder helt enkelt (låna, byt)
  2. Satsat på kvalitet istället för kvantitet
  3. Skit i trenderna (se nr 2 ovan satsa på kvalitet som du kan ha länge alt. nr 5 nedan)
  4. Laga istället för att slänga
  5. Sy om
  6. Sy dina egna
  7. Satsa på Fairtrade kläder och ekomaterial
  8. Köp 2nd hand

måndag 11 november 2013

Matmåndag: kålsoppa

kålsoppa


Kål dras tyvärr med ett rykte om att vara illaluktande fattigmat. Kanske har ni sett Tim Burtons filmatisering av Kalle och chokladfabriken där familjen tvingas tunna ut den redan vattniga kålsoppan som de alltid äter till midag.
Men vitkål är både nyttigt, gott och billigt. Mina favoriter är coleslaw eller bambaklassikern vitkål med lingonsylt men ett längre tag har jag varit sugen på att prova kålsoppa. Efter att ha läst Emma Hambergs nya bok Larma, släcka, rädda i Rosengädda, där kålsoppa blir en räddare i nöden för Tessan, bestämde jag mig för att själv provlaga.

Jag började titta runt efter recept och hittade bland annat det här roliga inlägget om mat och minnen. Men receptet som jag till slut fastnade för och omarbetade för att testa i min crock-pot - blev så här. Jag utgick från Mor Sveas kålsoppa med bytte ut köttbuljongen mot en grönsaksbuljong. Dessutom slängde jag i lite old bay krydda.

½ Vitkålshuvud (ca 1 kg)
2 l vatten
3-4 Buljongtärningar (grönsaksbuljong)
3 msk Sirap
5 kryddpepparkorn.
2 tsk old bay

Häll upp vattnet i din crock-pot (eller en rymlig gryta på ca 4 l).
Tillsätt riven vitkål (jag använde den grova skivan i min matberedare). Man kan också skära den i små bitar, hyvla eller riva på rivjärn.
Lägg alla ingredienserna i grytan.
Sätt på high i 4 timmar. Därefter på warm i ytterligare en timma.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten. Jag lät min soppa vila över natten och tillsatte mer vatten när jag värmde upp den.

Servera med gott bröd! 

Resultatet då? Helt ok men inte någon favorit varken hos mig eller barnen. Det blev dock en hel del soppa av receptet så jag lär äta kålsoppa till lunch ett tag framöver. Hoppas att den går bra att frysa...
Och lukten? Jag lät soppan stå ute på balkongen över natten och visst luktade det lite precis när den var nylagad men lukten försvann ganska snabbt. Vi får se vad kollegorna säger när jag värmer upp kålsoppa till lunch :-)



torsdag 7 november 2013

Handla vetenskapligt

Shopping Carts

Bild: Shlomi Fish

 Vid Högskolan i Borås har man byggt upp ett laboratoriet för handelsforskning kallat Swedish Institute for Innovative Retailing. Forskningen inom SIIR är tvärvetenskaplig och forskningsinstitutet är unikt i landet.
Tanken är att forskningen ska bidra till innovativ och hållbar handel. Affärsidén är att erbjuda både forskningsresurser och utvecklingsidéer, man vill öka innovationstakten. I institutet arbetar tre personer, en föreståndare, en senior rådgivare och en administratör. Malin Sundström som förestår laboratoriet forskar om konsumenters beteende och motivation. Hon har även en blogg, Retailing research, där hon skriver om olika aspekter av handelsforskning.
Ett projekt som man arbetar med är "Framtidens business intelligence" där man samarbetar med Ica och Willys med analyser för att få säkrare inköpsprognoser samt att hitta mervärde i kundkorten.
Ett annat projektet heter framtidens köpprocess och genomförs tillsammans med Kairos Future. Syftet är att kartlägga och förstå konsumenters köpbeslut och processerna kring att fatta ett köpbeslut nu och i framtiden.
Verksamheten på SIIR finansieras bland annat av Sjuhärads kommunalförbund, Handelns utvecklingsråd m. fl.


Ännu ett tvärvetenskapligt center i Lund
Även i Lund satsar man på på ett ett nytt tvärvetenskapligt centrum för handelsforskning vid Lunds universitet. Verksamheten finansieras av Handelns Utvecklingsråd i form av ett anslag på 25 miljoner kronor.
Tanken är att fokusera på fokusera på forskning kring varuflödet och kundmötet.


Handeln står inför stora utmaningar. E-handeln växer, vilket har ökat kontaktytorna. Och kunderna blir allt kunnigare. Det gäller att möta dem och hjälpa dem att göra medvetna val. Man talar också mycket om transparens, alltså att kunderna vill få kunskap om hela kedjan bakom en produkt. Vi ska också knyta ett antal doktorander till centret och vi kommer att erbjuda handeln utbildning.

Forskarna kommer från olika discipliner vid universitetets Ekonomihögskola, Lunds tekniska högskola samt den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Campus Helsingborg. Föreståndare blir  Ulf Johansson, professor i företagsekonomi som kommer att leda det nya centrumet tillsammans med professorerna Cecilia Fredriksson (etnologi) och Annika Olsson samt koordinatorn docent Jens Hultman.

onsdag 6 november 2013

Bokonsdag: Pengarna är dina!


Pengar är kul! För dem kan vi köpa en massa prylar och upplevelser. Ekonomi däremot är trist, svårt, stressande och ger oss dåligt samvete. Så är vi nog många som känner.

I Pengarna är dina! får du råd om hur du ska tänka inför olika privatekonomiska beslut och hjälpa att tolka alla budskap du möter. Inte minst när det gäller hur man ska resonera om ekonomi ur ett livscykelperspektiv.
Vad pengar står för i livet beror ofta på om vi upplever att vi styr över dem eller tvärtom.
Boken är uppdelad i fem kapitel:
Pengar är värdefulla!
Vår omvärld rör dig och mig!
Bostaden som sparbössa
Det blir ju aldrig som man tänkt sig
Kär och galen

Författaren går ut hårt redan i första kapitlet med kopplingen pengar-tid och diskussioner kring konsumtion. Kapitel två diskuterar hur omvärlden påverkar vår privatekonomi, både finanskriser men också aktiemarknaden. I kapitel tre handlar det om bostaden som sparbössa, både allmänt om prisutvecklingen på bostadsmarknaden och hur man ska tänka vad gäller kontantinsats, amortering och var och man ska köpa bostad. Jag gillar även att författaren tar upp att en låg belåning på sitt hus är bra om man vill flytta till en central och nybyggd lägenhet på äldre dar. En hög belåning kan begränsa möjligheter och valfrihet i ett senare skede.

Kapitel fyra handlar om välfärd och trygghet men mer på ett resonerande plan än ett konkret plan. kapitlet avslutas dock med några tips om hur man bör tänka kring pension (spara själv och se till att spara på flera sätt)
Mår vi bra, mår våra relationer bättre och i förlängningen mår vår ekonomi bättre
Kapitel fem handlar om pengar och relationer, om hur juridiken och ekonomin hänger ihop. Yngvesson skriver om klassiska knepet för att säkra ekonomin för sambos - gift er! Hon tipsar om att par borde gå hem och "ta livet av varandra på ett rutat papper" vid köksbordet för att se vad som händer om en skulle gå bort. Kan den som blir änka/änkling bo kvar i huset?  Och det behöver inte nödvändigtvis handla om när man blir gammal. Man vet aldrig hur livet utvecklar sig, olyckor kan komma plötsligt och Yngvesson blev själv änka med två barn vid 36 års ålder.  Dessutom framhåller hon vikten av att tala ekonomi redan tidigt i relationen och definitivt innan man flyttar ihop.

Boken har fått kritik för att vara rörig enligt en recension. Jag vet inte riktigt om jag håller med - däremot kanske inte uppfattas som lika konkret som andra som har specifika kapitel för skulder, sparande, bostad etc Men har man som jag läst olika böcker om privatekonomi tidigare är det lättare med växlingen mellan makro och mikroperspektiv. Är man nybörjare inom området kanske det är bättre att börja med en bok som Kulor, cash och kosing eller Pengarna och livet (vänder sig speciellt till kvinnor). Är du yngre, tjej och storstadsbo är kanske Economista en bra bok att börja med.

Om författaren
Ylva Yngveson är civilekonom med många års erfarenhet av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Sedan 2002 är hon chef för Institutet för Privatekonomi som är kopplat till Swedbank. Hon både bloggar och twittrar!

Mer
Läs recensionen hos Stabil ekonomi

tisdag 5 november 2013

Kul med jul?

Pepparkakskyrka  

Julpyssel jag inte gör om i första taget...

Trots att det bara är början av november har jag redan kommit i någon sorts julstämning. Dels har jag skrivit en julkrönika för Camino och dels börjar det bli hög tid att fundera på vem som ska fira jul med vem och framför allt var. Förra året firade jag och min exman tillsammans (trots att vi var separerade) i vårt hus (som vi då fortfarande delade på). I år har jag barnen över jul och förmodligen firar "vi" (fortfarande oklart just vilka vi är...) i min lägenhet. Som sagt, det gäller att börja planera och fundera i tid.

Samtidigt har jag bestämt mig för att dra ner rejält på ambitionerna i år. När jag flyttade i våras slängde jag mängder av inspirationsurklipp från tidningar och liknande som jag ändå aldrigtagit mig tid att testa. Sannolikheten att jag ska ha tid och lust att svänga ihop en massa nytt julpynt eller avancerade juldekorationer är inte så stor, särskilt eftersom jag har en eller två lådor med mina favoriter i källaren. Däremot ska jag hitta ett nytt sillrecept eller två att testa, det är en rimlig ambitionsnivå. Och jag ska fundera på vad jag gillar bäst med julen - och vad barnen vill göra allra helst. Men några saker som är viktiga för mig är:

hemlagad knäck
titta på julshowen vid Götaplatsen
baka pepparkakor (mormors recept)
att barnen får en sin julstrumpa med en tidning och någon annan kul småsak på julaftonsmorgon
risgrynsgröt till frukost på julafton
Karl Bertil Jonsson

Mer
För den som verkligen vill nörda ner sig finns det en webbsida som bara handla om "Christmas planners"
Fight Holiday Spending with a Simplicity Challenge

Få tips på julklappar från the Non Consumer och hennes läsare

måndag 4 november 2013

Om köpglädje och köpberoende


Confessions of a shopaholic
Bild: tiny_packages 

Bilden av den köpberoende konsumenten spänner från en missbrukare med svåra ekonomiska och sociala problem till en flärdfull fashionista som köper ögonfallande mycket och gärna berättar om sina fynd. Köpberoende kan se ut på många olika sätt. 

I dag ägnade jag en del av min lunchrast åt att lyssna på Ulrika Holmberg som pratade om köpglädje och köpberoende på stadsbiblioteket 300m2. Det var en föreläsning i serien "Dagens akademiska kvart".
Hon inleddde med att diskuterad begreppet "shopaholic" i förhållande till "köpberoende", hur det sistnämnda är ett negativt laddat ord som syftar på missbruk medan shopaholic gärna används av en person för att beskriva sig själv, att man är en shopping expert. Det har en positiv klang, man idealiserar och exploaterar köplusten. Begreppet shopaholic lyfts fram i både böcker (Kinsella serien), TV-och film (Sex and the city) samt sociala medier. Det finns t.o.mspel för yngre tjejer där poängen är att köpa så mycket som möjligt....
Det ena begreppet glorifierar ett beteende medan det andra skuldbelägger. Det sker även en förflyttning av ansvaret där man hos en shopaholic gärna talar om samhället och butikernas ansvar medan man hos en köpberoende lägger ansvaret på individen.
Även om köpberoende betraktas som ett kvinnligt beteende har det visat sig att det är lika vanligt hos män och att det kan omfatta alla typer av konsumtion. Undersökningar har även visat att det är vanligare hos personer som har en arbetarklassbakgrund, yngre personer utan barn och arbetslösa. Däremot verkar inte inkomst, utbildning eller geografi ha någon större påverkan. Gemensamt för de köpberoende är även att de lider av sämre upplevd hälsa och de har lägre livstillfredsställelse.
En annan intressant synpunkt var att även om en person rent ekonomiskt har råd att överkonsumera kan personen ändå vara köpberoende. Det handlar ändå om ett sjukligt beteende. I intervjuer beskriver köpberoende det som att de drabbas av tunnelseende när de går in i en butik eller att det får ett adrenalinpåslag men när de sen kommer hem med varorna försvinner kicken. Köpberonde har mer med köpandet än varorna att göra.
Ett problem är att det är svårt att gå köpberoende godkänt som en diagnos som kleptomani eller spelmissbruk. Om man får någon av dessa diagnoser kan man få hjälp med exempelvis skuldavskrivning men en köpberonde kan få svårt att få hjälp med behandling.

Som alltid var det intressant att ta del av publikens frågor och reaktioner. En av åhörarna hävdade bestämt att det handlade om "sublimering i ett kärlekslöst samhälle" medan en annan ville veta om det hade funnit något liknande beteende historiskt.

Luxury is not shopping
Avslutningsvis citerade Ulrika Holmberg Rem Koolhaas, professor på Harvard som bland annat har fördjupat sig i konsumtion. 2002 publicerade han ”The Harvard design school guide to shopping”, som beskriver hur shoppingen infiltrerar våra liv och påverkar vår upplevelse av staden.

I en värld där allt är shopping och shopping är allt - vad är då lyx? Äkta lyx är att inte shoppa

Vill du läsa mer om köpberoende kan jag tipsa om Att köpa lyckan av Ann-Britt Aldeman.

Om föreläsaren
Ulrika Holmberg är är föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK) och lektor på Företagsekonomiska institutionen vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
Ulrika disputerade 2004 på avhandlingen "Nöjd och trogen kund? Konsumenters lojalitet mot dagligvarubutiker", och forskar numera på samspelet mellan konsumenter, butiker, produkter och marknadsföring.

torsdag 31 oktober 2013

Lyxkonsumtion

How to spend it

Igår bloggade jag om problemen med billigt mode och idag handlar det om dess motsats - lyxmode och lyxkonsumtion i allmänhet. Jag har nämligen tittat i kapp på det intressanta programmet von Svenssons kläder. Senaste avsnittet fokuserade på lyxkonsumtion för om det är något som står klart är det att vi svenskar "tar oss råd" numera och konsumtionen av lyxvaror har ökat betydligt de senaste åren.
I programmet intervjuades "en fd Lyxputte", Svante Nybyggars, som bytte livsstil vid 60 år och stöpte om sig till "Urban Hippe". Ut med kostymerna och in med jeans och vegetarianism. Han har till och med en Facebooksida som handlar om "rootsy living and city vibes" och "aging with style", en sorts svensk Advanced style goes workwear chic. När programledaren skrapar lite på ytan visar det sig dock att han egentligen inte skippat lyxen, han har snarare bytt fokus. Istället för smoking och goda viner är det nu det rätta japanska jeansen (2600 kr), skärp från Tyskland (2000 kr) och de lagom slitna amerikanska arbetarkängorna som gäller. Inget fel med det iofs, här skriver Joshua från the Minimalists om hur han numera aldrig reafyndar utan alltid betalar fullpris. När man inte har så mycket kläder utan sliter ut de få plagg man har lönar det sig att inte snåla.

Du har nämnt konsumtion och köphets som bidragande orsaker till modebegreppets dåliga rykte - hur slår man sig bort från det?

— Undvik att använda konsumtion som en form av terapi. Reflektera över vad du köper och varför. Fundera över hur din konsumtion påverkar världen ur ett miljöperspektiv. Om du känner ett konstant behov av att köpa nya saker - analysera var den tankegången egentligen kommer ifrån. Sedan gör du tvärtom. Att dra ner på sin konsumtion är lättare att vänja sig av vid än vad man kanske tror. 
Källa: Nöjesguiden


En av programledarna, Karin Winther, har i flera intervjuer sagt att hon vill förändra bilden av vad kläder och mode egentligen handlar om - och hur man kan prata om det. Kläder och mode handlar inte bara om konsumtion och trender - de speglar i allra högsta grad allt från social status, kön och genus till historia, sexualitet, religion, makt, ekonomi och politik.
I det första avsnittet intervjuar de exempelvis Håkan Juholt om hans klädmissar. De tar även upp Mona Sahlins handväska och andra maktattribut. Vill man läsa mer om makt och mode har jag tidigare tipsat om boken Stil och politik av Göran Greider och Barbro Hedwall. Karin har också skrivit ett intressant gästinlägg om kläderstil och inre egenskaper.

onsdag 30 oktober 2013

Bokonsdag: Overdressed



Den här boken fick jag tips om i somras via Frugal girl. Overdressed handlar om hur klädindustrin har förvandlats de senaste decennierna och vilket pris vi egentligen får betala för klädkedjornas lågprismode.

Vi får följa lågpriskedjornas framväxt i USA och hur de bland annat har konkurrerat ut varuhus och mindre butiker. Kläder har blivit så billiga att de numera är slit och slängvaror. Men det billiga modet har samtidigt ett högt pris som drabbar andra än konsumenterna. De enorma klädvolymer, låga tillverkningskostnader och låga löner som ligger till grund för våra fynd drabbar textilarbetare och miljön.
I boken besöker författaren textilfabriker i Dominikanska republiken, Guangdong i Kina som drabbats hårt av miljöförstöring på av de många tillverkningsindustrierna, intervjuar modedesigners i USA och tittar närmare på hur kedjor som Zara & Forever 21 kan erbjuda så billiga kläder.

Boken har i mångt och mycket ett amerikanskt perspektiv (hur kan man äga/förvara 61 toppar, 60 t-shirts, 34 linnen, 21 kjolar, 24 klänningar osv - detta är en bråkdel av författarens garderob...), men mycket av innehållet är fortfarande högst  relevant för oss som bor i Sverige.
För närvarande tillverkas bara 2 % av kläderna i USA men det räcker att gå tillbaka till 1990 då fortfarande 50% amerikanarnas kläder tillverkades inom landet. Motsvarande siffror för Sverige är mindre än 5 % idag respektive 10% för 1990, enligt en uppsats från 2006 (Miljöpolitik och styrmedel. Fallstudie: kläder. Annika Carlsson-Kanyama och Anna-Lisa Lindén, KTH. 2006. ) Enligt Fairtradecenter produceras i dagsläget mer än hälften av våra kläder i låglöneländer, medan andra europeiska länder står för merparten av den resterande produktionen.

Den svenska konsumtionen av kläder och skor har ökat med 57procent de senaste tio åren enligt Konsumtionsrapoorten från 2006. Vi lägger i genomsnitt 13 700 kronor per person på kläder och skor (siffra från 2009 enligt  rapporten Modebranschen i Sverige). I Sverige köper vi nästan 25 kilo kläder per person och år och bomullskläder är vanligast. Samtidigt slänger vi Och enligt Myrorna är en stor del av kläderna som skänks dit av för dålig kvalitet för att säljas vidare.
I boken påpekas det om och om igen hur det är konsumenterna som har drivit fram förändringen. Vi är inte beredda att betala vad kläder egentligen kostar om man ser till att det ska vara ok för miljön, att textilarbetaren ska kunna leva på sin lön, att plagget ska vara av god kvalitet och hålla för x antal tvättar osv. Vi har inte längre förmågan att känna igen god passform och kvalitet (vet du när man ska använda olika typer av sömmar?) och vi har tappat våra sykunskaper. De flesta tycker inte att det lönar sig att sy om eller laga.

“Building a wardrobe over time, saving up and investing in well-made pieces, obsessing over the perfect hem, luxuriating in fabrics, and patching up and altering our clothes are old-fashioned habits.  But they’re also deeply satisfying antidotes to the empty uniformity of cheapness.”
Jag gillar nästan kapitlet "Make, alter and mend" bäst. Där porträtteras personer som exempelvis syr alla sin egna kläder eller som enbart klär sig i second hand. Författaren tar även upp olika modeexperiment som Six items or less eller the Uniform project som jag skrivit om tidigare. Dessutom beskriver författaren hur hon tar grundläggande sylektioner, köper en symaskin och ger sig i kast med sy om och börja förändra sin garderob på ett kreativt sätt. Något som även förändrar hur hon ser på människor hon möter och deras kläder - hur få som egentligen bär välsittande och välsydda kläder...
En av anledningarna att jag gillar den här typen av böcker är att författaren oftast själva blir påverkade av ämnet de skriver om och som ett resultat börjar de även förändra sina liv. Visst finns det ett värde i distanserade vetenskapliga artiklar och böcker men den här subjektiva upplevelsen intresserar mig!

Det jag tar till mig från boken är att jag borde leta fram min symaskin och experimentera lite. Jag köper inte speciellt mycket kläder och av det jag köper är mycket från second hand - men det finns alltid utfrymme för förbättring!

Tycker du också att dagens lågprismode lämnar en bitter eftersmak? Här är några tips på hur du kan förändra ditt förhållande till mode:
  1. Köp inte så mycket nya kläder helt enkelt (låna, byt)
  2. Satsat på kvalitet istället för kvantitet
  3. Skit i trenderna (se nr 2 ovan satsa på kvalitet som du kan ha länge alt. nr 5 nedan)
  4. Laga istället för att slänga
  5. Sy om
  6. Sy dina egna
  7. Satsa på Fairtrade kläder och ekomaterial
  8. Köp 2nd hand

Om författaren
Elizabeth Cline arbetar som journalist i New York. Det här är hennes första bok.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin